Stres și echilibru emoțional

De ce râdem sau puterea terapeutică a râsului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
cortizoldopaminăechilibru emoționalendorfinerâsserotoninăstare de binestres

Te-ai întrebat vreodată de ce râdem? Și mai ales de ce ne simțim bine atunci când râdem? Se pare că există mai multe motive pentru care ne manifestăm astfel, unele dintre ele destul de ciudate. Râsul poate declanșa o eliberare fiziologică a emoțiilor negative, cum ar fi anxietate, stres sau confuzie pentru o persoană aflată într-o anumită stare socială.
Râsul poate declanșa efecte pe termen scurt, dar și pe termen lung în corpul tău. Se poate spune chiar că există motive fiziologice pentru care râsul este benefic pentru organism:

  • Stimulează organele să inhaleze mai mult oxigen decât printr-o respirație simplă, care ajută în mod automat plămânii și mușchiul inimii.
  • Crește nivelul endorfinelor, iar starea de bine generată de substanțele chimice specifice ale creierului induce un sentiment de relaxare.
  • Sprijină circulația și ajută vasele de sânge să funcționeze la nivel optim.
  • Oferă suportul psihologic pentru reducerea nivelului de anxietate și induce relaxarea.
  • Stimulează sistemul imunitar.

Atunci când râzi, neuropeptidele sunt eliberate și ajută la combaterea stresului și a bolilor. Pe scurt, râsul activează scutul tău împotriva stresului. În ceea ce privește beneficiile pe termen lung ale râsului, acesta te ajută nu doar să treci cu bine peste o situație stresantă sau dificilă, ci și să te „conectezi” mai bine cu alte persoane.

Aspectele sociale ale râsului sau de ce râsul este contagios

Noi râdem cel mai frecvent când suntem cu alți oameni pentru că râsul este o emoție socială, utilizată pentru a crea și menține legături sociale. Cercetările arată că sunt de 30 de ori mai multe șanse să râzi într-un cadru social decât atunci când ești singur. Funcția principală a râsului nu este cea de autoexprimare, ci acesta poate declanșa sentimente pozitive în alte persoane. Atunci când râzi, oamenii din jurul tău ar putea începe să râdă și ei ca răspuns, întregul grup devenind vesel și relaxat. Hohotele de râs pot ușura tensiunea și pot favoriza un sentiment de unitate a grupului. Un lucru interesant este că ceea ce ne face să râdem este, adesea, universal, iar sunetul specific de râs este foarte ușor de recunoscut.

Râsul stimulează capacitatea de învățare și producția de dopamină

Râsul apare la copii în jurul vârstei de 4 luni, cu mult înainte de a putea să vorbească. Psychology Today arată că râsul facilitează învățarea de lucruri noi, în special pentru copii, de aceea râsul este o parte importantă a jocului lor. De fapt, acest lucru îi ajută să învețe noi abilități pentru a se putea angaja în noi activități ludice.

Mai important este, însă, că râsul ne ajută pe toți să putem trăi într-un mediu sănătos și sigur. Cercetătorii au concluzionat că principalul motiv al beneficiilor aduse de râs se leagă de eliberarea de dopamină. Acest neurotransmițător ajută la controlul centrilor de recompensă și plăcere din creier. Unii o numesc „molecula motivației”, care îți dă un fior când realizezi ceva. Dopamina te poate ajuta să te relaxezi și să îți poți deschide mintea umorului.

Un medicament extrem de eficient

Ideea că râsul are puteri terapeutice a fost popularizată de către Norman Cousins, în 1976, prin articolul său publicat în The New England Journal of Medicine. Oamenii de știință de la Loma Linda University au efectuat apoi un studiu la care au participat douăzeci de adulți sănătoși, în care s-au analizat nivel de stres și memoria pe termen scurt. O jumătate dintre participanți au vizionat clipuri video amuzante, iar cealaltă jumătate a petrecut această perioadă de pretestare în liniște, fără a vorbi sau interacționa unii cu alții, fără telefoane, televizor sau cărți. Douăzeci de minute mai târziu, membrii ambelor grupuri au fost supuși unui test de memorie. În timp ce ambele grupuri s-au comportat mai bine decât înainte de începerea testelor, cei care au vizionat clipuri amuzante au avut rezultate mai bune. Mai mult decât atât, participanții din „grupul amuzant” au avut un nivel mult mai scăzut de cortizol, numit și „hormonul stresului”. Potrivit lui Robin Dunbar, profesor de psihologie la Universitatea Oxford, „râsul este cu siguranță unul dintre cele mai bune medicamente împotriva durerii. Eliberarea endorfinelor prin râs întărește sistemul imunitar și ajută la o recuperare mai ușoară după boli și sprijină organismul să reziste la infecții”.

Râsul face parte din vocabularul universal al omului și toți ne naștem cu capacitatea de a râde. Acesta nu este legat întotdeauna de glume, ci are legătură cu relațiile ludice dintre oameni. O repriză de râs energic creează modificări în respirație și antrenează mușchii brațelor, picioarelor și trunchiului, dar sprijină și sistemul imunitar și te scapă de stres. Așadar, nu uita să te bucuri de puterea râsului de a-ți impulsiona în mod real sănătatea!

Surse:

  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/09/24/why-do-we-laugh.aspx
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/10/01/10-behaviors-that-may-make-anxiety-worse.aspx
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/10/stress-heart-attack.aspx
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/25/emotional-health-tips.aspx
  • webmd.com/men/features/why-do-we-laugh#1
  • nbcnews.com/id/3077386/ns/technology_and_science-science/t/big-mystery-why-do-we-laugh/#.WH4rk1N97IU

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
cortizoldopaminăechilibru emoționalendorfinerâsserotoninăstare de binestres
Articolul anterior
De ce oamenii care se roagă sunt mai sănătoşi
Articolul următor
Cum să îți crești încrederea în tine pentru a avea succes


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Stres și echilibru emoțional

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: