Medicină funcțională, Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Bolile autoimune. De ce își atacă corpul propriile celule? #1

Autor:
20 de comentarii
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
afecțiuni autoimuneautoimunitateboli autoimunemedicină funcțională

Acesta este un prim articol dintr-o serie  în care mi-am propus să discutăm în profunzime despre bolile autoimune. Dacă te confrunți cu o boală autoimună, probabil știi deja că medicina convențională oferă puține soluții sustenabile pentru aceste boli. Un singur medicament nu funcționează la fel de bine pentru toată lumea, deoarece suntem diferiți și uneori pot masca simptomele fără a aborda vreodată cauzele fundamentale ale problemei.

Cum poți să îți recâștigi controlul asupra sănătății?

Dacă după fiecare cură de corticosteroizi ai rămas cu mai multe simptome neplăcute decât la început, vreau să știi că există o modalitate mai bună, indiferent de diagnostic, fie că este vorba de Hashimoto, lupus, psoriazis, boala Crohn, colita ulcerativă sau oricare dintre celelalte aproape o sută de boli autoimune. Poți să-ți recuperezi controlul asupra sănătății, să te simți mai bine, să identifici cauzele rădăcină și să fii din ce în ce mai sănătos, trăind o viață energică, mai degrabă decât să accepți și să rămâi neputincios în fața diagnosticului tău.

Poți lua începând de azi măsurile necesare pentru a preveni dar și a inversa parcursul  bolilor autoimune, prin identificarea factorilor declanșatori care includ toxinele, disbioza, inflamația cronică, infecțiile și stres și restabilirea echilibrului.

Ce sunt bolile autoimune?

Bolile autoimune sunt afecțiuni ale sistemului imunitar care atacă în mod eronat celulele și țesuturile sănătoase ale organismului. Aproximativ 1 din 10 persoane suferă de o boală autoimună. Acestea includ artrita reumatoidă, lupusul, scleroza multiplă, tiroidita Hashimoto și Graves, boala celiacă, psoriazisul, boala inflamatorie intestinală și multe altele. Când începe procesul de autoimunitate, corpul tău începe să producă anticorpi împotriva propriilor țesuturi și le atacă.

De ce se dezvoltă bolile autoimune?

Ceva determină organismul să își confunde propriile țesuturi cu agenți invadatori. În mod tradițional, nu suntem încurajați să ne întrebăm de unde provine această afecțiune și de ce tot mai mulți adulți și copii dezvoltă boli autoimune. Bolile autoimune nu ar trebui să fie o condamnare pe viață. Totuși, abordarea convențională le consideră incurabile, iar cauzele lor rămân adesea necunoscute. Tratamentul standard implică, de obicei, medicamente care suprimă sistemul imunitar, fără a investiga factorii declanșatori. Astfel, singura soluție propusă este încetinirea procesului autoimun prin inhibarea întregului sistem imunitar.

Problema tratamentului convențional

Acesta ridică o problemă majoră, deoarece sistemul imunitar este esențial pentru apărarea împotriva infecțiilor și chiar a celulelor canceroase. Trebuie să existe o abordare mai eficientă – această convingere m-a ghidat acum câțiva ani. Medicina funcțională se concentrează pe identificarea și tratarea cauzelor profunde ale autoimunității, sprijinind sistemul imunitar în loc să-l suprime.

Simptomele bolilor autoimune

Simptomele bolilor autoimune pot fi foarte vagi la început, iar acestea includ:

  • Oboseală;
  • Dureri articulare;
  • Erupții cutanate;
  • Dureri abdominale;
  • Balonare;
  • Constipație sau diaree;
  • Ceață mentală;
  • Depresie/Anxietate;
  • Căderea părului;
  • Anemie;
  • Dureri musculare.

Bolile autoimune pot fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi vagi, iar procesul autoimun se formează în ani de zile și poate dura foarte mult până la obținerea unui diagnostic final. Ideea este că nu ar trebui să așteptați până atunci, dacă aveți deja simptome nespecifice și unii markeri pozitivi, ar fi bine să începeți schimbările în stilul de viață.

Diagnosticarea și analiza cauzelor profunde ale autoimunității

În mod clasic, se testează doar markerii de inflamație și prezența câtorva auto-anticorpi, însă nici o investigație clasică nu cercetează cauzele profunde, rădăcină ale bolilor autoimune.

Triada Autoimunității: Cum se dezvoltă o boală autoimună?

Există o triadă cunoscută drept “triada autoimunității” care presupune că pentru a se dezvolta o boală autoimună sunt necesare următoarele criterii:

  • Ereditatea: adică predispoziția genetică.
  • Permeabilitate intestinală crescută (Leaky Gut).
  • Un factor declanșator (trigger).

Factorii declanșatori ai bolilor autoimune

Factorii declanșatori pot fi:

  • Microorganisme (cum ar fi bacteriile, fungii, paraziții sau virusurile).
  • Unele medicamente.
  • Toxine de mediu.
  • Metale grele.
  • Alimente inflamatorii precum glutenul, lectinele.
  • Stresul.

Rămâneți aproape, în următoarele articole despre bolile autoimune vom vorbi despre cauzele autoimunității și cum pot fi gestionate.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Disclaimer

Informațiile prezentate în acest articol sunt destinate exclusiv scopurilor educative și informative. Acestea nu constituie un diagnostic medical, un tratament sau o recomandare terapeutică personalizată. Consultați întotdeauna un medic sau un specialist calificat înainte de a începe orice formă de tratament, dietă, supliment sau modificare a stilului de viață. Fiecare persoană este diferită, iar abordările care funcționează pentru un individ pot să nu fie potrivite pentru altul. Evaluarea și supravegherea profesională sunt esențiale.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

20 de comentarii. Leave new

  • Popescu Simona
    28 martie 2025 11:16

    Sunt recunoscatoare Zenyth pentru webinariile de medina integrativa foarte documentate si de asemenea pentru suplimentele alimentare de foarte buna calitate . Iau de ani de zile Siliciu de 200mg, Vit D 5000u, Berberina ( cu pauze ), Vit C , Curcumina , GABA , 5-HTP , adaptogene etc

    Răspunde
  • Mulțumesc pt.articol

    Răspunde
  • Lidia Punkosti
    26 martie 2025 20:51

    Mulțumesc pentru informații.
    Aștept cu nerăbdare continuarea articolului.
    Vă doresc multă sănătate!

    Răspunde
  • Eu v-am mai scris dar nu am primit nici un raspuns.
    Noroc ca am urmarit un podcast cu dna doctor J.Ferencz din Germania si mi a deschis ochii.
    Daca chiar doriti sa ne ajutati poate ar fii mai bine sa ne informati cat mai clar ,to the point ce ar fii optimal de facut,altfel ramanem la stadiul de…”corespondenta”
    Eu am aflat deja de centre centrele de tratare in Cluj si Bucuresti
    Va multumesc pentru atentie

    Răspunde
    • grecu camelia
      26 martie 2025 15:12

      gabriela, te rog spune-mi care este centrul de tratament din Bucuresti?
      Camelia ma numesc

      Răspunde
      • Popescu Simona
        28 martie 2025 11:07

        Sunt medic neurolog si homeopat pensionar . Incercand acum cativa ani sa slabesc fara sa ating tinta de 25 de kg in minus ceruta de ortoped ca sa scap de proteza la genunchi propusa am descoperit ca am tiroidita Hashimoto . Pentru ca prof dr John Ionescu , distins imunolog din Germania identifica printre cauzele bolilor autoimune prezenta metalelor grele in corp , mi-am facut testul LLT – Metale grele ( la Synevo , circa 700 lei ) , care a fost pozitiv in special pentru mercur (cauza principala a bolii Hashimoto). Am facut chelare de metale grele la Quantum Therapy , la dl dr Ene Ciprian , un medic minunat si titrul de anticorpi anti-tiroida s-a normalizat. Participand la webinarii am aflat de Immunomedica , unde de asemenea se face acest tratament. Aici am dus o ruda cu boala Alzheimer – dr John Ionescu spune ca creierul acestor bolnavi e plin de metale grele ca si organele afectate de cancer si ca chelarea trebuie facuta lunar ! Trebuie sa stiti ca aceste tratamente nu sunt deloc ieftine ! Si bineinteles trebuie sa tineti dieta fara alimente inflamatorii , cu care am slabit 25 de kg , asa ca nu a am avut nevoie de operatie !

  • Mihaela Grigore
    26 martie 2025 14:42

    Si eu am Neuromielita optica,informațiile sunt bune…ma interesează ce am de făcut mai departe ca și abordare!
    M-am saturat de corticosteroizi și imunosupresie!
    Va mulțumesc!

    Răspunde
  • Informațiile sunt corecte și bine prezentate,din păcate prea puțin punctat la capitolul,,ce avem de făcut,,Cauzele declanșatore sint mai puțin relevante în prezent !

    Răspunde
  • Tuturilov Anastasia
    26 martie 2025 13:47

    Bună ziua!
    Și eu am lupus cu afectare articulara. Iau în fiecare zi 2 pastile de plaquenil, dimineața și seara. M- ar interesa alta abordare a bolii și eventual un alt tratament ,mai puțin agresiv.
    Mulțumesc frumos!

    Răspunde
    • Bună Anastasia,în cazul bolii tale cautal pe dl.Marin Giiurea dinsul are tratamente naturiste pentru diverse afecțiuni ale sănătății.

      Răspunde
  • Călinescu Elena
    26 martie 2025 13:21

    Mulțumesc cu recunoștință pentru subiectul abordat, am Tiroidită autoimuna Hashimoto și de ani de zile mă confrunt cu numeroase perturbări fizice, energetice!

    Răspunde
  • Gavrilas Rodica
    26 martie 2025 13:05

    Și eu din păcate am aceasta boala autoimuna . Articulațiile de la miini . Am fost la reumatologie și de aproximativ 2 ani mia prescris plaquenil o capsula seara la culcare. Dar mar interesa remedii naturiste. Mulțumesc mult!

    Răspunde
  • Mulțumim pentru aceste informatii foarte interrsante si frmos explicate,mai asteptăm astfel de articole.

    Răspunde
  • Subiectul este foarte important pt mine care ma confrunt cu intolerante alimentare alergii si tiroidita autoimuna

    Răspunde
  • ELISABETA POPA
    26 martie 2025 9:38

    Foarte interesant. Asteptam continuarea. Multumesc si sanatate multa!

    Răspunde
  • Bună. Cu dieta AIG am reușit sa țin sub control anticorpii. Fără gluten, zahar și lactate.

    Răspunde
  • Neagu Adriana
    26 martie 2025 9:29

    Draga Domnisoara dr, sunteți foarte frumoasa și exterior și interior. Articolul despre boli autoimune este f bine și la obiect scris.

    Răspunde
  • Lengyel Ana
    26 martie 2025 9:17

    Foarte utilă informația!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
afecțiuni autoimuneautoimunitateboli autoimunemedicină funcțională
Articolul anterior
Martie, luna conștientizării endometriozei: o afecțiune ingnorată prea mult timp


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătateTiroidita Hashimoto

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: