Frumusețe, Medicină funcțională

Cearcănele, mai mult decât o problemă cosmetică

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
cearcăneîmbătrânireîmbătrânirea pieliiintoleranțăpete hiperpigmentarepiele

Cearcănele sunt coșmarul de zi cu zi al multor femei. Dar nici bărbații nu scapă de aceste semne întunecate în jurul ochilor. Sunt adesea puse pe seama insomniilor sau a oboselii acumulate. Dar, de cele mai multe ori, adevărul este în cu totul altă parte. Oricât ar încerca reclamele TV să ne convingă că există creme miraculoase care le pot face să dispară, tot la produsele de make-up apelezi în fiecare dimineață pentru a le camufla. Ce nu știi, poate, despre cearcăne și ce te-ar ajuta cu adevărat să scapi de ele? Cearcănele reprezintă mai mult decât o problemă cosmetică, trădând de la deficiențe nutriționale până la afecțiuni și sensibilități ascunse. Soluțiile eficiente pentru atenuarea urmelor vineții din zona ochilor pornesc de la descoperirea cauzelor și rezolvarea acestora.

Și, totuși, ce sunt cearcănele?

Cearcănele sunt definite ca pete hiperpigmentare bilaterale, rotunde și omogene în zona perioculară sau periorbitală. Aceste cercuri de culoare închisă din jurul ochilor sunt considerate în mod tipic o problemă estetică. Într-adevăr, umbresc privirea, creează un aspect inestetic al feței, dând impresia că persoanele respective sunt obosite, stresate, triste.

Te recunoști și tu în această descriere? Ai încercat tot felul de remedii anti-cearcăne, comprese reci cu pliculețe de ceai sau felii de castravete? Acestea pot contribui întrucâtva la îmbunătățirea aspectului ochilor, însă doar dacă te trezești cu cearcăne după o noapte nedormită. În schimb, dacă de ani buni te știi cu zona ochilor hiperpigmentată, nu-ți pune speranțe în compresele cu ceai. Te gândești poate la produse dermatocosmetice sau chiar la intervenții estetice scumpe și uneori invazive? Multe persoane iau în calcul aceste variante. Amploarea problemei se reflectă și în oferta generoasă de produse și metode dermatocosmetice destinate reducerii cearcănelor. Deși aceste intervenții pot ajuta la decolorarea și îmbunătățirea aspectului pielii, ele nu se adresează cauzelor care duc la apariția cearcănelor. Atunci este lesne de înțeles de ce efectele sunt temporare, iar cearcănele reapar după un anumit timp.

De altfel, potrivit unui studiu publicat în Journal of Drugs in Dermatology, „cercurile întunecate din jurul ochilor se află printre cele mai dificile solicitări pe care dermatologii le au de rezolvat. În majoritatea cazurilor, există totuși puține informații privind etiologia lor și nicio opțiune de tratament țintit”.

Cauze mai mult sau mai puțin vizibile ale cearcănelor

Dermatologii, în general, pun apariția cearcănelor pe seama unor factori locali care includ: acumularea subcutanată de melanină, hiperpigmentarea postinflamatorie secundară dermatitei de contact, edemul periorbital, localizarea vaselor de sânge la suprafața pielii, predispoziția genetică pentru laxitatea pielii, după cum arată un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology. Dar sunt acestea singurele aspecte pe care trebuie să le avem în vedere? Zonele învinețite din jurul ochilor apar doar din cauze locale sau ar putea să indice ceva care se întâmplă în interiorul organismului?

Medicina funcțională propune o abordare care pornește de la cauzele profunde ale problemelor pielii. Tot ceea ce se întâmplă în interiorul organismului se vede în afara lui, iar pielea este ca o carte de vizită. Semnele apărute pe piele reprezintă indicii ale unor disfuncții interne. Cearcănele sunt unele dintre aceste semne. Una dintre cele mai frecvente cauze interne o reprezintă intoleranțele alimentare. Atenție! Nu vorbim aici despre alergiile alimentare severe, cum ar fi alergia la arahide, la fructe de mare sau la gluten, în care reacțiile pe piele sunt clare (dermatite alergice), iar reacțiile sistemice pot pune în pericol viața pacienților. Dincolo de acestea există o serie de sensibilități sau intoleranțe la hrană, care pot provoca, în mod mai mult sau mai puțin zgomotos, manifestări digestive, emoționale, cognitive, neurologice și cutanate. Ei bine, cearcănele fac parte dintre manifestările cutanate ale intoleranțelor alimentare. Mai mult decât atât, cercetători de la Clinica Mayo avansează ideea că hiperpigmentarea periorbitală poate fi un simptom comun al dermatitei, sensibilităților alimentare, tulburărilor sistemice, tulburărilor de somn sau deficiențelor nutriționale.

Semne de îmbătrânire

Cearcănele pot fi incluse și în categoria semnelor caracteristice procesului de îmbătrânire a pielii. Regiunea perioculară suferă, cu trecerea anilor, o serie de transformări ca urmare a subțierii pielii și a pierderii de colagen, a atrofierii musculaturii și țesutului osos. Factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi fumatul, abuzul de alcool, alimentația dezechilibrată și consumul excesiv de sare, duc la apariția cearcănelor prin favorizarea stresului oxidativ. În vasele capilare ce împânzesc pielea delicată din jurul ochilor se produce oxidarea hemoglobinei, un mecanism similar celui apărut în urma contuziilor. În momentul în care hemoglobina este descompusă, rezultă componente de culoare albăstruie, vizibile la suprafața pielii. Este posibil ca acest proces oxidativ să aibă loc în mai multe părți ale corpului, dar pielea din jurul ochilor este atât de subțire încât trădează ruperea capilarelor.

Soluții pentru luminarea tenului

După ce ai aflat toate aceste informații despre apariția cearcănelor, te-ai convins că fondul de ten și anticearcănul nu fac decât să le acopere. Într-adevăr, cel mai greu de tratat și estompat sunt cearcănele și pungile de sub ochi ereditare, care nu dispar nici după o perioadă lungă în care ai respectat orele de somn și ai avut un stil de viață sănătos. Însă în cazul în care suferi anumite deficiențe nutriționale, intoleranțe alimentare ori pur și simplu îți dorești să combați semnele trecerii timpului, trebuie să iei în considerare asigurarea nutrienților de care pielea are nevoie din interior. Consumă multe fructe și legume proaspete, limitează consumul de zahăr, grăsimi nesănătoase și sare și nu uita să te hidratezi corespunzător.

Surse:
www.doctissimo.fr/html/beaute/soins-du-visage/articles/16060-que-faire-contre-les-cernes.htm
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17760701
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23377386

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
cearcăneîmbătrânireîmbătrânirea pieliiintoleranțăpete hiperpigmentarepiele
Articolul anterior
Boala Hashimoto: semne care trădează tiroidita autoimună și soluții salvatoare
Articolul următor
Rolul mucusului în sistemul digestiv


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
FrumusețeMedicină funcțională

Te-ar putea interesa și: