Medicină funcțională, Sănătate

Analizele de tiroidă. Diferența între valori optime și valori de referință

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
analize de sângemedicina integrativavalori de referințăvalori optime

Chiar dacă rezultatele testelor de sânge arată că ești în intervalul normal, asta nu înseamnă neapărat că se încadrează în intervalul optim pentru sănătatea și longevitatea ta – acestea fiind sugerate de intervalele optime.

Mai exact, intervalele optime sunt intervale bazate pe dovezi care sunt asociate cu cel mai mic risc de îmbolnăvire și mortalitate.

Ce sunt intervalele de referință?

Intervalele de referință sunt valorile utilizate, de obicei, de cadrele medicale pentru a interpreta rezultatele testelor de sânge. Acestea sunt intervale calculate în cadrul fiecărui laborator pe baza rezultatelor a 95% din populație.

Deși intervalele de referință sunt absolut indispensabile în diagnosticul bolii, este esențial să înțelegi că ele nu definesc starea sănătății tale.

De ce sunt problematice valorile de referință?

Există o serie de limitări a intervalelor de referință normale, și anume:

  1. Modul de colectare a datelor – pentru calcularea intervalelor de referință se utilizează un lot mare de populație, ales aleatoriu. În acest proces, laboratoarele nu iau în considerare factori cruciali de sănătate, cum ar fi vârsta, sexul și starea de sănătate, cu atât mai puțin efectele dietei, stilului de viață și medicamentelor.

Această metodă de calculare a intervalelor de referință este adesea inutilă pentru a ne înțelege sănătatea. Ceea ce este „normal” pentru un grup mediu de oameni, poate să nu reflecte sănătatea optimă adevărată. Dacă un anumit procent din populația de referință are niveluri crescute de deficiență sau de risc pentru sănătate, asta va duce la modificarea intervalelor de referință către valori care nu sunt cu adevărat optime.

  1. Normal nu înseamnă neapărat sănătos – sănătatea nu este reprezentată de un număr, ea este dată de absența bolii și prezența bunăstării. Multe persoane se confruntă cu simptome supărătoare chiar dacă rezultatele analizelor lor se încadrează în intervalul normal de referință. Asta se întâmplă deoarece, de multe ori, există o linie foarte fină între normal și boală, mai ales atunci când intervalele de referință sunt foarte permisive.
  2. Intervalele mari nu sunt de ajutor – acesta este un alt motiv pentru care multe tulburări și disfuncții ale corpului nu sunt diagnosticate suficient de devreme pentru a lua măsuri preventive.

Multe dintre aceste limitări pot fi depășite folosind intervale de referințe optime.

Ce sunt intervalele optime?

Intervalele optime sunt valori ale testelor de sânge care sunt legate științific de o sănătate viitoare mai bună și de o speranță de viață mai mare. Aceasta înseamnă nu numai că îți spun dacă testele de sânge sunt extrem de anormale, dar îți spun și ce ar putea însemna analizele de sânge pentru tine în viitor.

Aceste intervale sunt, de obicei, mult mai restrânse decât intervalele normale de referință și orice valoare aflată în afara intervalului poate arăta modele și markeri care identifică tendințele spre boală.

Prin capturarea acestor markeri de la început, practicienii de medicină funcțională au șansa de a inversa sau de a opri cu totul progresia bolii.

Mai jos este o comparație între 3 teste de laborator recomandate în mod obișnuit și diferența dintre modul în care practicienii de medicină funcțională le privesc față de intervalele de referință standard alopate.

  1. Un bun exemplu în acest sens îl reprezintă intervalul de referință pentru TSH. Majoritatea laboratoarelor au un interval undeva între 0,4 și 6 mIU/L, dar mulți cercetători au cerut ca limita superioară să fie redusă la 2,5 și 3 mIU/L. Un motiv pentru aceasta este că nivelurile de peste 2,5 mUI/L au fost legate de un risc crescut de a dezvolta tiroidă sub-activă (hipotiroidism) și chiar de mortalitate.

Un alt motiv este că populația folosită pentru a crea intervalul de referință inițial conținea un număr semnificativ de persoane cu boală tiroidiană autoimună nediagnosticată. Acest lucru a condus la niveluri mai ridicate de TSH, care nu reprezintă o populație cu adevărat sănătoasă. Într-adevăr, studii recente au descoperit că grupurile atent examinate fără disfuncție tiroidiană au o limită superioară normală între 2,1 și 3,7 mUI/L.

  1. Un alt exemplu este vitamina D. Valorile tradiționale ale vitaminei D spun că dacă nivelurile dvs. sunt:
  • mai puțin de 25 nmol/L – nivel deficitar.
  • mai mare de 50 nmol/L – nivel suficient.

Acest interval se bazează doar pe relația dintre vitamina D, sănătatea oaselor și riscul de osteoporoză.

Cu toate acestea, vitamina D este importantă pentru multe alte procese, cum ar fi sănătatea mușchilor și a sistemului imunitar. Deci dovezile sugerează că intervalul optim pentru vitamina D este de fapt între 75 nmol/L și 100 nmol/L, interval asociat cu cel mai scăzut risc de deces (din toate cauzele).

  1. Al treilea exemplu se referă la trigliceride. Un interval de referință „normal” al trigliceridelor „a jeun”, este sub 150 mg/dL (1,7 mmol/L). Cu toate acestea, un nivel al trigliceridelor peste 90 mg/dL (1,02 mmol/L) poate indica un control slab al zahărului din sânge și un aport excesiv de carbohidrați sau amidon în dietă.

Iar un nivel de trigliceride sub 60 mg/dL (0,68 mmol/L) poate indica un aport scăzut de grăsimi alimentare sănătoase sau o digestie și o absorbție proastă a grăsimilor.

Deci, intervalul „optim”, pentru trigliceride este între 50-90 mg/dL (0,56-1,02 mmol/L), nu doar sub 150 mg/dL (1,7 mmol/L) cum sugerează intervalul de referință.

Acesta este modul în care nivelurile optime creează un sistem fie de optimizare completă a sănătății, fie, alternativ, un sistem de diagnostic precoce.

De reținut!

Deși determinarea intervalului optim pentru fiecare test nu este ușoară și nici la îndemână, beneficiul pentru sănătate este imens și de aceea merită efortul de a găsi un specialist care să aibă pregătirea necesară pentru a te îndruma.

Pentru unele teste, este bine să fii mai aproape de mijlocul intervalului, în timp ce pentru altele cel mai bine este să fii la capătul de sus sau de jos al intervalului.

Cu toate acestea, este important să faci măcar un test complet de sânge în fiecare an, astfel încât să poți vedea dacă există modificări majore față de valorile anterioare, chiar dacă raportarea nu se va face neapărat la intervalele optime.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
analize de sângemedicina integrativavalori de referințăvalori optime
Articolul anterior
Analiza hormonilor sexuali și tiroidita Hashimoto
Articolul următor
Recenzie: Dr. Ben Lynch – Genele problemă (Dirty genes)


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Te-ar putea interesa și: