Curiozități, Sănătate

8 lucruri surprinzătoare pe care le aflăm prin analize de sânge

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
Alzheimeranalize de sângeanxietatedepresiedeshidratareInfecții bacteriene

Știm cu toții că o simplă analiză de sânge ne poate furniza informații importante despre starea noastră de sănătate: nivelul colesterolului, numărul globulelor albe și roșii, valoarea glicemiei, lipsa de vitamine sau minerale. Dar mai puțin ne așteptăm ca după un test de sânge să aflăm care este vârsta noastră biologică, riscul de boală Alzheimer sau dacă suntem amenințați de depresie. Cheia pentru toate aceste rezultate surprinzătoare o dețin proteinele din sânge.

În sângele fiecăruia dintre noi se găsesc între 1.000 și 2.000 de proteine măsurabile”, explică Stefan Enroth, profesor de imunologie la Universitatea Uppsala din Suedia. Fiecare categorie de proteine îndeplinește diverse roluri, iar unele dintre acestea rămân necunoscute chiar și pentru cercetători. Cu cât aceștia vor afla mai multe despre proteinele din sânge, cu atât vor fi mai capabili să descifreze ce se întâmplă în corpul uman.

În cele ce urmează vă prezentăm cele mai surprinzătoare informații pe care le pot releva anumite analize de sânge, cu mențiunea că, deși aceste teste sunt în dezvoltare, ele au un mare potențial pentru diagnostice medicale și planuri de tratament.

1. Vârsta biologică

Spre deosebire de vârsta cronologică, care înseamnă perioada de când te-ai născut, vârsta biologică se referă la cum arată și cum funcționează corpul tău în comparație cu alte persoane de aceeași vârstă, explică Enroth. Spre exemplu, poți avea 52 de ani, dar să arăți și să te simți ca la 45 de ani, sau invers.

Într-un studiu din 2015, Enroth și colegii săi au constatat că ar putea identifica vârsta biologică prin crearea unor modele ale nivelurilor de proteine din probele de sânge a 1.000 de oameni. Prin compararea unei probe de sânge cu aceste modele, ei pot evalua vârsta biologică a persoanei respective. Deocamdată, testele nu sunt disponibile la scară largă.

Între timp, trebuie să știi că fumatul, excesul ponderal și consumul crescut de zahăr adaugă 2-6 ani la vârsta ta cronologică. În schimb, abandonarea acestor obiceiuri și înlocuirea lor cu alimentație sănătoasă și exercițiu fizic se asociază cu rezultate spectaculoase în ceea ce privește vârsta pe care o afișezi.

2. Riscul de boală Alzheimer

Nivelurile unui mic grup de proteine din sânge pot indica dacă vei dezvolta boala Alzheimer cu 10 ani înainte de apariția primelor simptome, potrivit unui studiu al cercetătorilor din Marea Britanie. Studiul, încă în fază preliminară, se bazează pe dezvoltarea de noi biomarkeri pentru boala Alzheimer. Autorii susțin că rezultatele sunt promițătoare și vor ajuta cu siguranță la identificarea precoce a acestei boli care afectează tot mai multe persoane la nivel global și generează costuri uriașe pentru sistemele de sănătate.

3. Consecințele unui traumatism cerebral

Medicii se străduiesc de mult timp să pună la punct un protocol care evaluează cu exactitate riscul ca, după o contuzie cerebrală sau o leziune traumatică a creierului, să apară o serie de manifestări în decurs de câteva ore sau zile după eveniment. Aceasta este o mare problemă, mai ales pentru sportivi, deoarece o a doua lovitură la cap la scurt timp după o comoție poate fi fatală sau poate conduce la tulburări cognitive pe termen lung. Se știe că boxerii sau jucătorii de rugby sunt predispuși la boli neurologice grave precum Parkinson sau Alzheimer din cauza traumatismelor cerebrale repetate. Un studiu publicat recent în JAMA Neurology arată că un simplu test de sânge pe bază de markeri de proteine poate stabili dacă apar consecințe în următoarele 7 zile de la producerea traumatismului.

4. Nivelul deshidratării

Deshidratarea presupune un stres pentru inimă, sporește oboseala și chiar încețoșează gândirea. Datele arată că 20% din adulți suferă din cauza deshidratării, majoritatea deoarece pur și simplu nu beau suficiente lichide. Cercetătorii au creat un test de sânge care poate evalua gradul de deshidratare. Testul ar putea fi salvator mai ales pentru persoanele în vârstă care nu-și dau seama când trebuie să bea apă, spun cercetătorii.

5. Gradul de depresie

Chiar și pentru medici este uneori dificil să stabilească granița fină dintre stările de tristețe, melancolie, introspecție pe care le avem cu toții în anumite momente și manifestările clinice ale depresiei. Ani întregi, experții au crezut că nu este posibil ca un simplu test de sânge să identifice tulburările de dispoziție. Dar un studiu recent din Austria a descoperit mici molecule din creier, ce se găsesc de asemenea în sânge și care pot indica nivelurile scăzute ale hormonilor responsabili cu starea de bine.

6. Gradul de anxietate

Anxietatea este manifestarea fizică a stresului. Cercetătorii de la Universitatea Hebrew din Ierusalim spun că pot detecta anxietatea prin izolarea în sânge a unor proteine specifice pe care corpul le eliberează în condiții de stres. Verificând nivelul acestor proteine, medicii ar putea spune când anxietatea poate fi stăpânită prin mijloace proprii sau când este nevoie de intervenție terapeutică pentru a fi ținută sub control.

7. Infecțiile cu care s-a confruntat organismul

Sângele este un veritabil dosar medical ce curge prin vene, fiindcă poate dezvălui medicilor chiar și virusurile sau orice răceală suferită vreodată. Potrivit unui recent studiu din revista „Science”, organismul dezvoltă anticorpi ca răspuns la infecțiile cu care s-a confruntat. Iar acești anticorpi continuă să lucreze în circulația sangvină pentru tot restul vieții. În afara faptului că îi ajută pe medici să afle ce boli au afectat sistemul imunitar în trecut, cunoașterea anticorpilor prezenți în organism îi orientează pe aceștia în prescrierea unor tratamente țintite.

8. Riscul de alcoolism

O moleculă specifică din sânge numită PEth poate fi crescută în cazul persoanelor predispuse la alcoolism, susțin cercetătorii în „Alcohol and Alcoholism”. Autorii de la Universitatea din Illinois au găsit niveluri crescute de PEth în sângele adolescenților care obișnuiau să ia parte la petreceri în care se consumă alcool – așa-numitele binge drinking. Molecula respectivă din sânge a fost legată de alcoolism și în rândul adulților și poate ajuta medicii în tratarea mai eficientă a alcoolismului, spun cercetătorii americani.
Sursa:

  • prevention.com/health/8-unexpected-things-a-blood-test-can-reveal-about-you

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Alzheimeranalize de sângeanxietatedepresiedeshidratareInfecții bacteriene
Articolul anterior
Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai face duș?
Articolul următor
Sănătatea ta depinde de cea a colonului tău!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: