Curiozități, Medicină funcțională

Sistemul endocanabinoid – rețeaua de internet din corpul tău

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
curiozitățimedicină funcționalămedicina integrativa

Internetul este astăzi cea mai vastă rețea de calculatoare folosită pentru comunicare la nivel mondial. Dar te-ai gândit vreodată că un astfel de sistem este integrat natural în organismul tău? Cercetătorii au descoperit recent ceea ce se numește „sistemul endocanabinoid”, care este considetat un fel de internet al corpului nostru. Se pare că celulele noastre folosesc un fel de email, deoarece acest sistem permite celulelor individuale să transmită informații specifice altor celule din corpul nostru. Acest sistem complex ajută celulele să coordoneze răspunsul imunitar și permite diferitelor sisteme ale organismului să lucreze împreună.

Cum funcționează sistemul endocanabinoid?

Sistemul endocanabinoid ajută corpul să se organizeze, permite celulelor să comunice mai bine, să creeze și să mențină echilibrul fiziologic al tuturor sistemelor corpului: nervos, digestiv, imunitar, cardiovascular, endocrin, musculo-scheletic, reproducător.
Sistemul endocanabinoid modern s-a dezvoltat treptat pentru a ajuta organismele unicelulare să gestioneze cererea crescută de procesare a informațiilor necesare pentru a ajuta celulele singure să evolueze în organisme multicelulare mai complexe. Celulele au nevoie de o modalitate de a „vorbi” una cu cealaltă pentru a face schimb de informații și a se putea organiza în mai multe organisme complexe, într-un mediu destul de haotic. Organismele multicelulare au dezvoltat sistemul endocanabinoid pentru a ajuta la gestionarea fluxului de informații între celule și în interiorul celulelor, astfel încât celulele să poată împărtăși resurse, să se protejeze de rău și să prevină deteriorarea „echipamentelor” lor moleculare.
De exemplu, acest sistem a devenit un mediator central pentru modul în care cele mai vechi organisme complexe au rezolvat anumite probleme, cum ar fi lipsa de oxigen în sistemele lor biologice. De asemenea, sistemul endocanabinoid a dezvoltat o coordonare biologică pentru a ajuta celulele să folosească în comun elemente nutriționale și energia în evoluția organismelor noi. În sistemele biologice complexe, cum este și cazul omului, sistemul endocanabinoid asigură coodonarea informațiilor pentru a preveni boala și a menține fluxul de informații între celule.

Disfuncționalitățile de comunicare înseamnă boală

Bolile cronice cauzează și declașează disfuncții biologice în organism. Sistemul endocanabinoid menține sănătatea și echilibrul nu numai între diferite celule, dar și în interiorul fiecărei celule în parte. În cadrul celulelor, acest sistem ajută la controlul funcțiilor metabolice de bază, cum ar fi metabolismul zahărului, dar asigură și comunicarea între sistemul nostru imunitar și sistemul nostru nervos. De exemplu, atunci când o celulă imunitară are nevoie să alerteze creierul sau celulele nervoase, aceasta poate trimite un „e-mail biochimic” prin intermediul sistemului endocanabinoid. În timpul bolii însă, se produce o întrerupere în comunicare ce poate perturba acest flux de informații, care se transformă la rândul său în boală sau chiar moarte în organism.
Iată încă o dată, dacă mai era nevoie, o prezentare a complexității organismului uman, care nu contenește să ne surprindă!

Surse:

  • en.wikipedia.org/wiki/Endocannabinoid_system
  • drjakefelice.com/2017/03/the-endocannabinoid-system-ecs-is-the-internet-of-our-body/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17369778

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
curiozitățimedicină funcționalămedicina integrativa
Articolul anterior
De ce alimentele bogate în potasiu sunt antihipertensive naturale?
Articolul următor
Vrei o inimă sănătoasă? Ai grijă de flora intestinală!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiMedicină funcțională

Te-ar putea interesa și: