Cu o capacitate de a crește în tot felul de condiții, mai cu seamă în locuri lăsate în paragină, ambrozia chinuie populația din întreaga lume. În 1963 a fost prima dată observată în Germania. De atunci, s-a răspândit cu o viteză uimitoare. Cum altfel, când doar o plantă este capabilă să producă aproximativ un miliard de boabe de polen într-un singur sezon? Cercetările arată că sunt suficiente 5-20 boabe de polen pe metrul cub, ca să se declanșeze simptomele alergiei. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită și conjunctivită alergică, astm, leziuni, urticarie.
Catalogată de experţii Comisiei Europene „specie periculoasă pentru sănatate”, „iarba pârloagelor” sau „floarea pustiei”, cum a mai fost ea popular denumită, poate fi simțită gâdilându-vă gâtul ori nasul încă din mijlocul lunii iulie și până la sosirea toamnei. Știința ne arată că schimbările climatice reprezintă unul dintre motivele pentru care ne confruntăm cu episoade de alergii provocate de polen atât de mult timp. Astfel, alergenii sunt capabili să se strecoare în zonele pe care nu le-au ocupat anterior.
Schimbările climatice au dus la răspândirea ambroziei
Vă înșelați dacă credeți că ambrozia își întinde tentaculele otrăvitoare mai mult în zonele rurale. Temperaturile din ce în ce mai ridicate nu fac decât să o ajute să acționeze mult mai bine în mediile urbane și suburbane. În plus, cu cât mai mult dioxid de carbon în atmosferă, cu atât plantele sunt hrănite, producând mult mai mult polen decât în trecut. Unii oameni trec prin teste dureroase, costisitoare pentru a depista cauza alergiilor. Dar câteva simptome care se repetă an de an, cam în aceeași perioadă, ne pot anunța că ele sunt cauzate de o supraîncărcare cu histamină, care poate duce la apariția constipației, a diareei, a migrenelor și chiar a unui ritm mai alert al inimii. În plus, multe dintre persoanele alergice sunt predispuse la apariţia manifestărilor de astm: dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare. Corpul nostru nu este echipat pentru a face față histaminei în exces, așadar n-ar fi rău să abordați diferite remedii, înainte de a ajunge la punctul de a avea o reacție. Mai ales că și creierul ne poate fi afectat. Ce cauzează senzația de confuzie, de amețeală? De ce îți simți capul tulbure? Una dintre explicații ar fi lipsa unui somn bun, provocat tot de efectele alergiilor. Așa încep să dispară concentrarea, capacitatea de a gândi limpede și de a fi productiv.
Cum afectează creierul alergia la ambrozie?
Alergiile sunt reacția corpului la particule pe care le consideră străine (alergeni). Când corpul nostru este atacat pentru prima dată de un alergen, celulele plasmatice eliberează imunoglobulina E (IgE), un anticorp specific acelui alergen. IgE se atașează la suprafața celulelor mastocite, care se găsesc în număr mare în țesuturile de suprafață, cum ar fi pielea și membranele mucoase nazale, unde acestea ajută la medierea răspunsurilor inflamatorii. A doua oară când organismul întâlnește un anumit alergen, în câteva minute, celulele mastocite devin activate și eliberează un cocktail puternic de histamină, leucotriene și prostaglandine, care declanșează întreaga cascadă de simptome asociate alergiilor. Ca parte a răspunsului imun, proteinele numite citokine sunt de asemenea eliberate, toate acestea provocând o inflamație gravă în corp. Această inflamație, la rândul său, ar putea afecta creierul. Apar senzațiile de ceață cerebrală, amețelile, iar funcția cognitivă este puternic influențată: la copii, procesul de învățare este îngreunat, iar la adulți, atenția susținută, memoria pe termen scurt și lung, viteza procesării informațiilor, timpii de răspuns, viteza psihomotorie, raționamentul și atenția distributivă, toate sunt date peste cap.
Depresia, un alt efect îngrijorător
Un studiu realizat pe șoareci a scos la iveală că expunerea la polenul de la ambrozie a declanșat creșterea neuronilor noi în hipocampus, o regiune din creier legată de memorie, în timp ce celulele imune numite microglia, responsabile cu reglarea procesul inflamator de la nivelul creierului au fost reduse. De fapt, există chiar o afecțiune cunoscută sub numele de ”starea de alergie”, utilizată pentru a descrie simptomele depresiei și anxietății, care pot să apară adesea la persoanele cu alergii sezoniere. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că pacienții cu alergie sezonieră au prezentat o creștere a simptomelor depresive în timpul unui episod de inflamație alergică acută, cu constatări care susțin o relație strânsă între procesele alergice, citokinele inflamatorii, somn și vârstă.
Antihistaminicele și substanțele decongestionante sunt soluțiile pe care le căutăm adesea pentru a ne tămădui de disconfortul grozav pe care-l simțim zi de zi. Ele vin însă, adeseori, însoțite de efecte secundare, precum gura uscată, somnolență.
Cum răzbim în lupta cu ambrozia?
Cu răbdare și mai ales cu soluții naturale, momentele de relaxare, petrecute în aer liber, pot fi frumos și ușor de străbătut. Bine ar fi dacă ați reuși să:
- Evitați îmbrăcămintea din țesături sintetice, deoarece acestea pot produce o încărcătură electrică. Opțiuni mai bune includ fibre naturale, cum ar fi bumbacul.
- Exerciții în aer liber încă din zori sau seara, deoarece nivelul de polen este mai scăzut. Ar fi bine totuși ca exercițiile intense să fie făcute în interior, deoarece respirațiile dese vă pot face să inhalați mai mult polen.
- Evitați să vă atingeți ochii cu mâinile. De asemenea, pentru a reduce expunerea la alergeni interiori, aspirați-vă periodic casa, inclusiv mobilierul și folosiți un dezumidificator sau un purificator de aer.
- Curățați sinusurile iritate folosind un vas mic cu apă. Turnați apă distilată sau sterilizată într-o singură nară, permițându-i să curgă pe cealaltă. Puteți efectua această irigare nazală de până la patru ori pe zi, până când simptomele se îmbunătățesc.
Modificarea stilului de viață reprezintă calea cea mai bună pentru alinarea suferinței
Chiar și în cazul alergiilor sezoniere, hrana și odihna sunt stâlpii de bază ai unei bune funcționări a organismului. Cu cât sistemul imunitar este mai bine pus pe picioare, cu atât are mai multă forță să respingă tot ceea ce face rău organismului. Un intestin care funcționează așa cum trebuie ajută la ameliorarea simptomelor alergiei, iar cheia pentru aceasta este eliminarea alimentelor inflamatorii. Cerealele și alimentele procesate sunt pe lista neagră, iar introducerea alimentelor sănătoase, inclusiv a alimentelor fermentate, care vor susține un echilibru adecvat al bacteriilor din intestin este de neocolit. Nu degeaba, recomandarea de a lua probiotice, atunci cand alergiile sezoniere nu-ți dau pace, a făcut fericiți mulți oameni obosiți și exasperați de permanenta senzație de mâncărime, de eczemele apărute sau de nasul ce pare mereu răcit. Vitamina D nu trebuie ocolită nici ea. Dacă aveți astm, optimizarea nivelurilor vitaminei D este absolut esențială. De fapt, cercetările sugerează că deficitul de vitamina D poate fi o cauză primară a acestei afecțiuni. Acest lucru înseamnă că mulți suferă în mod inutil de această boală ce diminuează calitatea vieții, în condițiile în care doar remediind deficitul de vitamina D se poate elimina problema.
Remedii care pun la colț ambrozia
Ashwagandha este una dintre minunile pe care natura ni le-a dăruit. Ceața pe care o simțim mereu în creier, din cauza alergiilor, poate fi risipită. De asemenea, îmbunătățeste memoria și funcțiile cognitive.
Nu trebuie să ocolim nici alimentele care pun pe fugă efectele alergiei la ambrozie. Ardeii iuți, hreanul, muștarul iute nu fac excepție și funcționează ca decongestive naturale. Un studiu realizat în 2009 a scos la iveală că un spray nazal care conține capsaicină (derivat din ardei iuți) a redus semnificativ simptomele de alergie nazală.
Quercetin este un antioxidant care aparține unei clase de substanțe vegetale solubile în apă numite flavonoide. Mâncărurile bogate în quercetin, precum merele, fructele de pădure, strugurii roșii, ceapa roșie și ceaiul negru, sunt „antihistaminice naturale“.
Goldenseal are proprietăți antibacteriene și, prin ingredientul activ, berberina, imunitatea e fortificată. Are proprietăți antibacteriene și îmbunătățește imunitatea.
Uleiul de eucalipt poate duce la vindecarea membranelor. Puteți aplica o picătură pe o minge de bumbac, pe care să o mișcați de câteva ori pe zi. Adăugați câteva picături în apă sau într-un nebulizator pentru un tratament cu aburi sau utilizați câteva picături în apa de baie.
Vitamina C este un alt antihistaminic natural.
Turmericul este un puternic antiinflamator. De fapt, unul dintre cele mai eficiente din lume. Are și proprietățile unui analgezic natural, care poate ajuta la atenuarea efectelor secundare alergice, fără medicamente pe bază de prescripție medicală. Pentru rezultate bune, beți între 8 și 10 pahare de apă pe zi. Deshidratarea face ca simptomele alergiei să se manifeste mult mai intens.
Alimente interzise de care trebuie să uităm
Semințe de floarea-soarelui, pepenii, castraveții, dovleceii ar trebui eliminați și ei din dieta zilnică, cel puțin până trece sezonul în care ambrozia se răsfață. Dieta bogată în alimente antiinflamatorii, precum legumele proaspete, somonul și carnea de vită, este cea mai indicată prin mineralele și vitaminele care luptă cu alergia. Și ceaiul de mușetel ar trebui evitat. Explicația? Proteinele găsite în unele tipuri de produse sunt foarte asemănătoare cu proteinele găsite în anumite tipuri de polen. Potrivit Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, aceste proteine pot fi confundate de sistemul imunitar și pot provoca o reacție alergică sau pot accentua simptomele existente, numită reactivitate încrucișată. În cazul polenului și a alimentelor, rezultatul reactivității încrucișate se numește sindrom de alergie orală.
Cum se diagnostichează alergia la ambrozie?
Prezența simptomelor pe perioada sfârșitului verii, precum și a testelor cutanate (PRICK TEST) pozitive pentru polenul ambroziei, completate de analizele de laborator necesare (imuonoglobuline E – Ig E totale și specifice) conduc la un diagnostic clar. A avea o reacție în timpul unui test de piele nu înseamnă întotdeauna că sunteți alergic la substanță. Alergologul va folosi rezultatele testelor de piele și evaluarea medicală proprie pentru a determina un diagnostic și un plan de tratament.
În multe țări din Europa, precum și în SUA se fac eforturi suținute pentru a opri răspândirea plantei răspunzătoare de alergii. În România nu există, deocamdată, o legislație care să protejeze persoanele alergice și să stârpească această plantă. Până când autoritățile se vor mobiliza, cei afectați trebuie să se gospodărească singuri. Și să nu uite că aplicarea măsurilor de reducere a acestor alergii poate fi, pentru ei, salvarea!
Știați că?
Aerosolii salini pot ajuta pacienții atât pe perioada alergiei sezoniere, cât și pentru prevenirea ei în restul anului, ducând la scăderea reactivității bronșice și a mucoasei nazale la alergeni. Prevenția infecțiilor bacteriene și scăderea consumului de medicamente împiedică apariția infecțiilor și duc la scăderea lăcrimației și a roșeții oculare și implicit, a somnului.
Surse:
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/04/19/allergies-brain-fog.aspx
draxe.com/ragweed-allergy/
www.healthline.com/health/allergies/ragweed#causes
blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2018/09/05/why-are-you-sniffing-and-sneezing-so-much-ragweed-season-is-here.aspx
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/18/allergy-season.aspx
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4861741/
2 comentarii. Leave new
Nu sunt alergică la ambrozie, nici nu cunoșteam această problemă, am, in schimb persoane in jurul meu alergice la ambrozie si nu numai…
Vreau sa știu dacă exista oameni care nu sunt alergici la ambrozie. Dacă exista care este motivul pentru care nu sunt alergici la ambrozie?