Imunitate, Medicină funcțională, Remedii naturale

3 plante adaptogene, cu rol în susținerea sistemului imunitar, despre care nu știai

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Legătura dintre stres și starea sistemului imunitar este una deja foarte bine cunoscută și general acceptată. Plantele adaptogene și-au dovedit eficiența în controlul natural al răspunsului în fața stresului. Există însă plante adaptogene care au un rol direct imunomodulator. Care sunt acestea și cum le putem integra în rutina noastră de îngrijire?

Vezi toate articolele despre:
Astragalusimunitateplante adaptogeneracealaRemedii naturalerhodiolaSchisandrastres

Deși folosim generic denumirea de plante adaptogene datorită ajutorului pe care îl acordă în procesele de adaptare ale organismului, fiecare plantă aduce beneficii distincte și se dovedește a fi utilă în mod diferit unor persoane diferite. Rhodiola este recunoscută pentru efectele energizante și vitalizante, Ashwagandha pentru efectele de liniștire și de reglare a somnului, iar Bacopa monnieri pentru efectele dovedite ca tonic cerebral. Care sunt însă unele dintre cele mai eficiente plante adaptogene cu efecte în stimularea și modularea activității sistemului imunitar? Cum ne alegem suplimentele care ne ajută atât în controlul stresului, cât și în protejarea organismului în fața atacatorilor?

Rhodiola – imunomodulator eficient

  • Studiile realizate au poziționat Rhodiola pe lista plantelor adaptogene care pot îmbunătăți răspunsul imun al organismului în fața virusurilor și bacteriilor.
  • De exemplu, un studiu efectuat pe atleți a arătat că administrarea suplimentelor pe bază de Rhodiola înainte și după un efort fizic susținut a crescut semnificativ rezistența organismului. În cazul activităților solicitante, răspunsul imun este mult diminuat. După competiții, sportivii sunt mult mai predispuși la contactarea unei infecții virale sau bacteriene. Prin acest studiu, cercetătorii au constatat că o cură de o lună cu Rhodiola, înainte de un maraton și o săptămână după acesta, a dus la un mult mai lent ritm de înmulțire a factorilor patogeni. Concluzia lor a fost că suplimentarea cu extracte standardizate ale acestui remediu natural aduce protecție suplimentară în astfel de stări de epuizare.
  • Tot studiile au arătat efectele pozitive pe care le au suplimentele de Rhodiola în cazul reacțiilor inflamatorii. Celulele T sunt un tip de celule albe care eliberează citokina pentru a activa alte celule ale sistemului imunitar. Deși citokinele nu au cea mai bună reputație din cauza implicării lor în procesele inflamatorii cronice, ele sunt totuși extrem de benefice atunci când corpul are nevoie să se apere în fața unui atac. Celulele T, mai sus menționate, se împart în Th1 – esențiale în lupta cu bacteriile și Th2 – întâlnite mai degrabă în răspunsurile alergice.
  • Ceea ce s-a observat a fost că Rhodiola crește răspunsul de tip Th1 fără a aduce o creștere și a celui de tip Th2. Prin urmare, oferă o reglare a activității sistemului imunitar, nu doar o stimulare.
  • Dincolo de efectele asupra sistemului imunitar, Rhodiola reduce oboseala, îmbunătățește capacitatea de adaptare a organismului la stres intelectual, psihic, fizic, expunere la substanțe toxice, radiații. Rhodiola stimulează acțiunea serotoninei, dopaminei și metabolismul energetic celular, crescând capacitatea de utilizare a oxigenului celular. De asemenea, are importante efecte antioxidante, neuroprotectoare, ajută în creșterea puterii de concentrare și memorare.

Schisandra: antiinflamator pentru căile respiratorii superioare

Schisandra este poate una dintre cel mai puțin cunoscute plante pentru rolul imunostimulator. Schisandra chinensis sau fructul cu 5 arome produce fructe mici de culoare roșie, care sunt descrise ca având 5 gusturi: dulce, sărat, apar, acru și înțepător. Această plantă adaptogenă a atras atenția multor cercetători. Așa s-a descoperit că acest remediu natural are un efect de stimulare a sistemului nervos fără a produce hiperstimulare. Schisandra este recunoscută ca un tonic general, dar și ca un bun adjuvant pentru detoxifierea substanțelor, inclusiv a tratamentelor chimioterapice. De asemenea, are un semnificativ efect antioxidant și este un protector hepatic important.

Dincolo de rolul adaptogen și tonifiant general, Schisandra este un foarte bun antiinflamator, în special la nivelul căilor respiratorii superioare. Datorită proprietăților sale antioxidante, Schisandra reduce stresul oxidativ provocat de radicalii liberi, reducând în același timp răspunsul inflamator al organismului.

Astragalus: imunomodulator și antiviral

Astragalus este o rădăcină cu impresionante efecte adaptogene. În mod tradițional, Astragalus era folosit pentru a trata transpirația nocturnă, diareea, oboseala. De asemenea, datorită efectului ușor diuretic, este folosit pentru menținerea sănătății inimii. Cu toate acestea, unul dintre efectele semnificative ale acestei plante adaptogene ține de abilitatea de a îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar prin creșterea producției de celule imunitare: crește numărul total de celule albe și intensifică activitatea macrofagelor, determinând ceea ce se numește imunitate celulară. O serie de studii realizate în Texas au arătat că funcționarea celulelor T scade în cazul pacienților bolnavi de cancer din cauza tratamentelor efectuate. Prin administrarea suplimentelor pe bază de Astragalus, funcțiile imunitare s-au îmbunătățit semnificativ. Tot Astragalusul poate avea și un ușor efect antiviral.

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4501664/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6264271/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240259/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19500070/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Astragalusimunitateplante adaptogeneracealaRemedii naturalerhodiolaSchisandrastres
Articolul anterior
Vitamina D: Super-nutrientul care ajută în lupta cu anticorpii în tiroidita Hashimoto
Articolul următor
Fazele de detoxifiere ale ficatului și cum ne ajută remediile naturale?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateMedicină funcționalăRemedii naturale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: