Medicină funcțională, Vitamine și minerale

Ce este anemia și cum o poți trata natural?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
anemiedeficit de fiermedicină funcționalăRemedii naturalevitamina B12vitamina C

Deși anemia nu este o boală în sine, ea rezultă, în principal, dintr-o deficiență nutrițională. Uneori, poate fi un simptom al unor boli grave și, de aceea, recunoașterea la timp a simptomelor anemiei poate aduce beneficii însemnate pentru sănătate. Află tot ceea ce trebuie să știi despre anemie și tratarea acesteia în mod natural.

O anatomie a anemiei

Pe scurt, anemia reprezintă o afecțiune în care numărul de celule roșii din sânge este atât de mic încât oxigenul nu este capabil să ajungă în toate zonele corpului. Să ne imaginăm sângele ca un râu, pe care circulă anumite bărci (celulele roșii), care transportă colete (oxigen), însă fiecare barcă poate transporta o cantitate specifică de oxigen. Dacă nu ai suficiente bărci, nu poți livra suficient oxigen și, astfel, vei începe să te simți slăbit și obosit. Hemoglobina, componenta principală a celulelor roșii din sânge, este o moleculă complexă și reprezintă purtătorul de oxigen al celulelor roșii din sânge. Echilibrul acestor celule roșii în sânge este unul destul de fragil, pentru că un număr prea mare poate determina o îngroșare a sângelui. Celulele roșii din sânge trăiesc între 90 și 120 de zile, iar ficatul și splina scapă de celulele vechi, cu toate că fierul din celule este reciclat și trimis înapoi în măduvă pentru a produce celule noi. Un diagnostic de anemie înseamnă, așadar, că numărul de celule roșii din sânge este anormal de scăzut, astfel încât oxigenul nu poate fi transportat către toate părțile corpului. De asemenea, aceasta poate însemna că există o reducere a conținutului de hemoglobină în celulele roșii din sânge.

Tipuri de anemie

Deși este un cuvânt folosit des cu sens universal, există mai multe tipuri specifice de anemie. Unele tipuri rare sunt rezultatul unor funcționări deficitare în organism, cum ar fi distrugerea timpurie a celulelor roșii din sânge (anemie hemolitică), un defect structural ereditar al celulelor roșii din sânge (siclemia) sau incapacitatea de a produce ori folosi hemoglobina (anemia sideroblastică). Cu toate acestea, cele mai frecvente forme de anemie sunt rezultatul unei deficiențe nutriționale și pot fi adesea tratate prin intermediul dietei. Iată, în continuare, care sunt cele mai întâlnite tipuri de anemie.

Anemia cu deficit de fier

Se produce atunci când organismul nu are sufiecient fier pentru a produce hemoglobina, cauzând contractarea celulelor roșii din sânge. Dacă nu se produce suficientă hemoglobină, țesuturile organismului nu primesc oxigenul nutritiv de care au nevoie. Fierul este al doilea cel mai important mineral din organismul tău, după calciu. Corpul tău conține doar 3-5 grame de fier, care este absolut esențial pentru viață și are nevoie de o cantitate mare de acid clorhidric pentru a fi digerat în mod corespunzător. Cei mai expuși acestui tip de anemie sunt copiii cu vârste sub 3 ani și femeile aflate la premenopauză. De asemenea, femeile gravide pot deveni anemice întrucât în timpul sarcinii, volumul de sânge crește de trei ori, crescând deci și nevoia de fier. Contrar credinței populare, bărbații și femeile mai în vârstă nu prezintă un risc mai mare pentru anemie prin deficiență de fier.

Anemia prin deficitul de vitamina B12

Produce supradimensionarea celulelor roșii din sânge. Acest lucru face mai dificilă trecerea celulelor roșii prin vasele de sânge. Celulele roșii care au deficit de vitamina B12 au tendința de a muri mai repede decât celulele normale. Vestea bună este că majoritatea oamenilor pot obține cantitatea minimă necesară de vitamina B12 printr-un regim alimentar variat. Persoanele mai în vârstă și persoanele cu un regim vegetarian sau vegan prezintă un risc crescut de a suferi de un deficit de vitamina B12. Însă cea mai frecventă cauză de anemie prin deficit de vitamina B12 este legată de lipsa unei proteine numite factor intrinsec, care asigură protecția și asimilarea acestei vitamine. Acest tip de anemie, numită pernicioasă, afectează 1 din 100 de persoane de peste 60 de ani și poate fi extrem de periculoasă, cauzând probleme neurologice importante (precum dificultăți de deplasare, concentrare slabă, depresie și pierderi de memorie). Aceste probleme pot fi, însă, rezolvate cu condiția ca deficitul să fie tratat la timp.

Anemia cauzată de deficitul de acid folic

Are drept consecință aceeași supradimensionare a celulelor roșii din sânge. Corpul nostru nu poate stoca acid folic pentru perioade lungi de timp, așa că dacă nu ai grijă să-l obții regulat din dietă, te poți confrunta extrem de ușor cu un deficit. Femeile gravide sunt cele mai expuse riscului de a suferi de această anemie deoarece nevoia de acid folic crește cu două treimi în timpul sarcinii. Un aport adecvat de acid folic este esențial încă de la începutul sarcinii, deoarece protejează fătul împotriva defectelor coloanei vertebrale.

Simptomele anemiei

Dacă observi că îți cade părul pe măsură ce înaintezi în vârstă, ai probleme cu inima, ai mai puțină energie sau te confrunți cu o oboseală extremă, s-ar putea să ai probleme cu anemia. Simptomele mai severe ale anemiei includ bătăi rapide ale inimii, amețeli, dureri de cap, zgomote în urechi, iritabilitate, piele palidă, sindromul picioarelor neliniștite și confuzie. Deficitul de vitamina B12 și acid folic poate cauza chiar umflături la nivelul cavității bucale. De asemenea, cearcănele se pot datora acumulărilor de toxine din organism sau oxigenării deficitare a celulelor din cauza anemiei. Aceste simptome pot părea înfricoșătoare, însă cele mai comune forme de anemie sunt tratate cu ușurință, mai ales dacă sunt descoperite din timp.

Clorofila și sfecla roșie te ajută să îți refaci sângele

Obiectivul pentru tratarea anemiei este restabilirea furnizării normale de celule roșii în sânge. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul dietei, al remediilor naturale și al suplimentelor alimentare de calitate, încorporate în rutina zilnică.
Un bun exemplu este clorofila, care are o structură extrem de asemănătoare cu cea a hemoglobinei. Cu o astfel de compoziție unică și specială, clorofila poate servi ca un substitut pentru celulele roșii din sânge până când organismul este capabil să restabilească numărul de celule roșii sănătoase din sânge. De asemenea, sfecla roșie poate fi un bun remediu natural pentru anemie. Ea curăță organismul în timp ce îi furnizează oxigen și îmbunătățește circulația sângelui.

Ce alimente să consumi și să eviți în anemie?

    În cazul în care suferi de anemie, se recomandă să consumi următoarele alimente:

  1. Ficatul de vită este foarte bogat în fier și vitamina B12, dar conține și o altă varietate de alte minerale importante. În cazul în care nu poți consuma ficat de vită, asigură-te măcar că incluzi în dieta ta carne organică de vită.
  2. Drojdia de bere are un conținut ridicat în acid folic, vitamina B12 și fier. O poți adăuga în cereale, salate sau sucuri.
  3. Alimentele bogate în vitamina C ajută la absorbția fierului. Dacă mănânci produse alimentare bogate în fier (cum ar fi carnea de vită), încearcă să incluzi în dieta ta și o sursă de vitamina C la aceeași masă, cum ar fi tomatele, ardeii sau căpșunile.
  4. Legumele cu frunze verzi oferă o cantitate semnificativă de fier și acid folic. Spanacul gătit la aburi, varza sau broccoli sunt doar câteva exemple de legume benefice în astfel de cazuri.
  5. Uleiurile esențiale te pot ajuta în anemie. Cel de scorțișoară susține echilibrul de zahăr din sânge, iar cele de ghimbir și citrice pot îmbunătăți absorbția fierului.
  6. Fructele și mierea de albine te ajută să treci peste anemie. Merele sunt bogate în micronutrienți (inclusiv fier), citricele cresc conținutul de fier și ajută la absorbția micronutrienților, mierea este cunoscută ca un tratament eficient pentru anemie. Smochinele și bananele pot ajuta, de asemenea, la creșterea hemoglobinei în sânge.
  7. Suplimentele alimentare naturale trebuie luate în considerare în cazurile de anemie. Încearcă un supliment de fier care să conțină și acid folic. Pentru a maximiza beneficiile suplimentelor, poți consuma și unele enzime digestive.

În categoria alimentelor de evitat în anemie includem:

  1. Ciocolata conține o substanță care îndepărtează fierul din organism, așa că cel mai bine e să o eviți atunci când încerci să îți crești nivelul de fier.
  2. Fulgii de ovăz sunt bogați în fibre insolubile, care pot capta și îndepărta fierul în timpul digestiei.
  3. Produsele lactate convenționale conțin calciu, care poate duce la o absorbție slabă a fierului.
  4. Sucurile carbogazoase sunt bogate în zahăr și sărace în nutrienți, având capacitatea de a bloca absorbția de fier.
  5. Cafeaua și ceaiul negru pot bloca absorbția fierului și, de aceea, ar trebui să reduci consumul la o ceașcă pe zi.

Așadar, tratamentul anemiei depinde de tipul, cauza și severitatea afecțiunii. Componenta dietetică este extrem de importantă în toate cazurile de anemie, iar în cazurile ușoare și moderate, aceasta poate rezolva deficiențele nutriționale.

Tu cum treci peste anemie?

    Surse:

  • health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/home-remedies/home-remedies-for-anemia.htm
  • earthclinic.com/cures/anemia.html
  • thehealthyhomeeconomist.com/natural-ways-to-resolve-anemia-in-pregnancy-without-iron-pills/
  • draxe.com/anemia-natural-cures/
  • drdavidwilliams.com/iron-deficiency-and-natural-anemia-treatment/
  • drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/heart/anemia/
  • nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/anemia/treatment
  • myhealthtips.in/2013/10/home-remedies-to-cure-anemia.html
  • webmd.com/a-to-z-guides/iron-deficiency-anemia-home-treatment

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
anemiedeficit de fiermedicină funcționalăRemedii naturalevitamina B12vitamina C
Articolul anterior
10 nutrienți pentru o imunitate de fier
Articolul următor
Alzheimerul este o boală infecțioasă?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: