Vitamine și minerale

Lipsă de vitamine și minerale? 7 semnale de alarmă transmise de corp

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Când îți lipsesc unele vitamine și minerale esențiale, corpul dă semnale de alarmă. Este posibil să apară o stare de oboseală nejustificată, slăbiciune, iritabilitate, dureri de cap, de spate, cârcei, probleme cu pielea, părul și unghiile. Important este să îți asculți corpul și să iei măsuri. Cele mai multe carențe se pot corecta prin dietă și suplimente alimentare.

Vezi toate articolele despre:
avitaminozemineralesănătatevitamine

Crezi că lipsa de vitamine și minerale este o problemă ce aparține trecutului, când oamenii nu cunoșteau abundența fructelor și legumelor fie vară, fie iarnă de care dispunem noi astăzi? Ei bine, deficitul de vitamine și minerale este o problemă mai actuală ca oricând. De ce? Pentru că mulți dintre noi se hrănesc cu alimente sărace în nutrienți, dar pline de zahăr, făină albă, grăsimi nesănătoase, cu fructe și legume crescute artificial și tratate cu pesticide. Pentru că petrecem mare parte din timp în interior, în orașe poluate. Pentru că am uitat să trăim în armonie cu natura și rareori ne „vede” soarele. Pentru că nu facem suficientă mișcare. Pentru că nu ne odihnim suficient. Pentru că suntem înconjurați de factori de stres… și lista ar putea continua.

Este adevărat că nu putem face abstracție de societatea în care trăim, dar ce ne împiedică să fim atenți la noi înșine? Ascultați-vă corpul și nu ignorați următoarele semne și simptome care ies la iveală când apar deficite de vitamine și minerale.

1.    Paloarea pielii

Aspectul palid poate fi un indiciu al lipsei de fier și/sau de vitamina B12. De obicei, se asociază slăbiciune musculară, oboseală, amețeli, limbă inflamată, confuzie mentală, tulburări de memorie. Deficitul de vitamina B12 și de fier afectează preponderent persoanele vegetariene (deoarece acești nutrienți se găsesc în alimente de origine animală), precum și persoanele care țin cure drastice de slăbire ori au suferit operații de micșorare a stomacului. Cei aflați în aceste situații au nevoie de suplimente cu vitamina B12. În plus, surse importante de fier și B12 sunt reprezentate de pește sălbatic, carne de la animale crescute în mod ecologic, ouă, iaurt natural.

2.    Crampe musculare

Calciul și magneziul sunt minerale importante pentru sănătatea sistemul osteo-muscular și transmiterea semnalului nervos. Atunci când sunt insuficiente în organism apar dureri, crampe musculare, ticuri faciale, palpitații. Un nivel optim de calciu și magneziu poate fi asigurat din lactate, legume cu frunze verzi, cereale integrale, fasole, nuci, apă minerală naturală. Dar uneori, dieta nu este suficientă și atunci puteți apela la suplimente cu calciu sau magneziu.

3.    Oboseală accentuată

Deși există numeroase motive pentru care ne putem confrunta cu dureri și stare de oboseală, una dintre cauzele cele mai întâlnite și ușor de tratat este lipsa vitaminei D. Tot ce avem de făcut este un simplu de test de sânge pentru verificarea nivelului 25 (OH) vitamina D. 25 (OH) vitamina D reflectă cu mai multă acuratețe nivelul vitaminei D din organism, întrucât aceasta rămâne în sânge pentru o perioadă mai lungă de timp (aproximativ 3 săptămâni, în comparație cu 1,25 (OH)2 vitamina D, care rămâne 14 ore). Un nivel adecvat al 25 (OH) vitamina D trebuie să fie de cel puțin 30 ng/ml, recomandă specialiștii. Dacă nivelul este sub limită, atunci este nevoie de administrarea unui supliment cu vitamina D. Să nu uităm că vitamina D se sintetizează în piele sub acțiunea razelor ultraviolete, iar din mai până în septembrie este perioada ideală în care se întâmplă acest lucru. Încă un lucru important de precizat: pentru prevenirea osteoporozei este bine să se asocieze vitamina D, magneziu, calciu și vitamina K.

4.    Păr subțire și unghii fragile

Problemele care țin de aspectul părului și unghiilor trădează de obicei deficiențe de acizi grași esențiali omega 3, de vitamine din complexul B, de vitamina E, de zinc și/sau seleniu. Soluții: consumați cât mai frecvent pește de apă rece, ouă, ciuperci, cereale integrale, semințe de in, de dovleac, de floarea-soarelui, ulei de măsline, fructe de mare, nuci. Bineînțeles că și în acest caz puteți apela la suplimente alimentare naturale: omega 3 din ulei de pește, fibre din semințe de in și psyllium, vitamina E naturală, zinc.

5.    Ochi și picioare umflate

Retenția de apă care duce la umflarea ochilor, mâinilor și picioarelor poate fi un semn al dezechilibrului electrolitic (deshidratarea), dar și al deficitului de iod ce apare în hipotiroidism (glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni). Alte simptome pot include creștere în greutate, piele uscată, unghii exfoliate. În această situație este necesară reglarea activității tiroidei.

6.    Sângerarea gingiilor

Sensibilitatea gingivală indică o carență de vitamina C. Aceasta este una dintre cele mai importante vitamine pentru funcționarea normală a sistemului imunitar, pentru elasticitatea vaselor de sânge și a pielii. Aveți grijă să vă asigurați necesarul de vitamina C din surse naturale: citrice, kiwi, rodii, fructe de pădure, ardei, roșii, și din când în când puteți completa cu suplimente de vitamina C. În felul acesta se facilitează și absorbția mai bună a fierului în organism.

7.    Limbă cu depunere albicioasă

Deficitul de bacterii benefice din intestin – probiotice – poate duce la candidoze bucale, afte, supraaglomerarea cu depuneri microbiene. Administrarea unui supliment cu prebiotice și probiotice și consumul de alimente fermentate ajută la refacerea florei intestinale și la menținerea sănătății cavității bucale.

Surse:

www.everydayhealth.com/hs/guide-to-essential-nutrients/common-nutrient-deficiencies/

www.sain-et-naturel.com/carence-en-vitamines-signes-et-symptomes.html

draxe.com/micronutrients/

draxe.com/vitamin-c-foods/

draxe.com/zinc-deficiency-symptoms/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
avitaminozemineralesănătatevitamine
Articolul anterior
Ce atitudine adoptăm în cazul virozelor respiratorii?
Articolul următor
Coenzima Q10 și rolul ei în lupta contra cancerului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Vitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: