Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto

Analiza hormonilor sexuali și tiroidita Hashimoto

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
fertilitatehormonihormoni tiroidienimedicina integrativasănătate sexualătiroidita Hashimoto

Hormonii tiroidieni sunt implicați în reglarea multor procese fiziologice, iar modificările concentrațiilor lor serice compromit buna funcționare a întregului organism și, în special, a sistemului reproducător.

Hormonii tiroidieni au efecte directe asupra ovarelor, testiculelor și corpilor cavernoși prin receptori nucleari specifici care reglează dezvoltarea și metabolismul acestor țesuturi. În plus, hormonii tiroidieni reglează biodisponibilitatea hormonilor sexuali prin creșterea concentrațiilor de factor nuclear hepatic 4α, care la rândul său crește transcripția globulinei de legare a hormonilor sexuali (SHBG) și, în consecință, concentrațiile de SHBG. Deoarece SHBG leagă testosteronul cu o afinitate mai mare decât estradiolul, disfuncția tiroidiană poate provoca un dezechilibru în concentrațiile hormonilor sexuali biodisponibili și poate duce la disfuncție ovulatorie și erectilă.

Epidemiologic, atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul sunt asociate cu modificări ale concentrațiilor hormonilor sexuali (SHBG, testosteron și estradiol) la ambele sexe, cu funcția ovulatorie (neregularități menstruale, menarhă și menopauză) la femei și cu disfuncție erectilă la bărbați.

Având în vedere cele menționate mai sus, este important să verificăm și nivelul hormonilor sexuali atunci când știm că suferim de Hashimoto, hipotiroidism sau hipertiroidism.

Afecțiunile tiroidiene și fertilitatea feminină

Efectul hormonilor tiroidieni asupra fertilității și dezvoltării fetale a fost investigat pe larg la indivizii cu disfuncții tiroidiene și prin inducerea experimentală a acestor disfuncții la animale de laborator sau la animale domestice, cum ar fi câini, bovine, oi și porci.

Pe baza acestor investigații, se știe că nivelurile plasmatice ale hormonilor tiroidieni la femei și animale influențează mecanismele moleculare care controlează ciclul menstrual, maturizarea și comportamentul sexual, ovulația, capacitatea maternă, sarcina și lactația. Aceste efecte se datorează atât acțiunii directe a hormonilor tiroidieni asupra organelor de reproducere, cât și acțiunii acestora asupra biodisponibilității altor hormoni și factori de creștere care sunt, de asemenea, necesari pentru buna funcționare a sistemului reproducător feminin.

Fertilitatea feminină depinde de dezvoltarea adecvată a gonadelor, de maturarea ovocitelor, de proliferarea și diferențierea celulelor granuloase și de interacțiunea dintre diverși hormoni și factori de creștere care coordonează modificările ciclice ale ovarului în timpul foliculogenezei.

Atunci când apar simptome sau dereglări ale ciclului menstrual este important să verificăm nivelul hormonilor:

  • FSH, LH și estradiol la începutul fazei foliculare, adică între ziua 2 și 5 a ciclului (prima zi a ciclului este prima zi de sângerare), preferabil în ziua 3.
  • Progesteronul se măsoară, de regulă în ziua 21 a ciclului la femeile care au cicluri menstruale de 28 zile (sau cu aproximativ 7 zile înainte de momentul estimat al menstrei următoare) la femeile cu cicluri mai lungi sau mai scurte. Pentru un tablou complet este recomandat să se testeze împreună cu estradiolul.
  • Testosteronul poate fi măsurat în orice perioadă a lunii.

Important!

Deoarece sinteza de estradiol și progesteron variază mult pe parcursul ciclului, fiind atent controlate de către hipofiză, este important să măsurăm acești hormoni în zilele menționate.

De asemenea este important să verificăm nivelul testosteronului, prolactinei și a hormonilor tiroidieni (TSH și fT4).

Dar haideți să vedem care este rolul și impactul acestor hormoni asupra organismului unei femei.

FSH (hormon de stimulare foliculară) și LH (hormon luteinizant) sunt hormonii pe care îi secretă glanda hipofiză, centrul nostru de comandă și control, cu ajutorul cărora hipofiza controlează sinteza hormonală ovariană și ovulația.

În mod simplist, nivelul de FSH şi LH este crescut în cazurile în care hormonii sexuali au o producţie deficitară (hipogonadism, sindrom Klinefelter, anorhidie, sindromul testiculului feminizant, alcoolism, menopauză). Nivelul de FSH şi LH este scăzut în insuficienţă hipofizară sau hipotalamică, tumori testiculare sau suprarenaliene care influenţează secreția de estrogeni sau androgeni.

Estradiolul este cel mai activ biologic dintre toți estrogenii. Acesta are un rol foarte important în creșterea în volum a endometrului, asupra vaginului și a glandelor mamare. Estradiolul este produs în ovare, testicule și cortexul glandelor suprarenale. Mai mult de 95% din estradiol este legat de SHBG, globulina de legare a hormonilor sexuali.

Progesteronul este sintetizat în cea de-a doua parte a ciclului menstrual de corpul galben ovarian și are rolul de a pregăti endometrul (foița care căptușește pe dinăuntru uterul) pentru implantarea sarcinii.

Hormonii progesteron si estrogen se completează. Prin urmare, daca nu ai suficient progesteron, estrogenul predomină și asta duce la dominanță estrogenică, care la rândul ei este responsabilă de sindromul premenstrual, iritabilitate și creșterea în greutate.

Testosteronul este cel mai important hormon masculin, cu acțiune principală în dezvoltarea sistemului reproductiv al bărbatului, dar are un rol semnificativ pe multe alte planuri ale sănătății, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

In cazul femeilor, nivelul scăzut poate determina infertilitate, libido scăzut, menstre neregulate sau chiar amenoree (absența menstrelor). Excesul de testosteron poate fi provocat de sindromul ovarelor polichistice, hiperplazie suprarenală sau cancer ovarian.

Prolactina este secretată de glanda pituitară și eliberată periodic în corpul uman. Aceasta are un rol foarte important în creșterea glandelor mamare în timpul sarcinii și în producția de lapte matern. De asemenea, influențează nivelul libidoului la bărbați.

O concentrație mare de prolactină poate cauza tulburări de fertilitate, atât la femei, cât și la bărbați, deoarece inhibă steroidogeneza ovariană (procesul prin care celulele ovariene produc hormoni pentru menținerea țesuturilor reproductive, reglarea funcției ovarelor și a ovulației și stabilirea sarcinii) și secreția gonadotropilor hipofizari. O concentrație scăzută a acesteia poate însemna instalarea unor afecțiuni precum apoplexia hipofizară sau sindromul Sheehan.

TSH este hormonul de stimulare a glandei tiroide, fiind cunoscut si sub numele de tirotropină. Tirotropina este secretată de glanda pituitară și este direct responsabilă de stimularea glandei tiroide. Tirotropina secretă la rândul ei triodotironina (T3) și tiroxina (T4), doi hormoni cu rol esențial în menținerea echilibrului hormonal la nivelul organismului. Atunci când apare un dezechilibru, valoarea TSH iese din limitele normale și poate indica prezența unei afecțiuni a glandei tiroide. De asemenea, se recomandă determinarea valorii acestuia pentru investigarea infertilității feminine.

Tiroxina (T4) este o componentă esențială a circuitului de reglare a glandei tiroide, având efecte și asupra metabolismului general. FT4, adică tiroxina liberă, este un indicator mult mai bun al funcției tiroidiene decât T4, deoarece nu este afectat de modificările de legare ale tiroxinei.

De obicei, hormonii tiroidieni influențează ciclul feminin prin intermediul hormonului prolactină. Secreția deficitară a hormonilor tiroidieni T3 și T4 poate fi cel puțin parțial responsabilă de infertilitate.

Important!

Nu există o soluție universal valabilă și nici o listă de analize standard potrivită pentru toată lumea și de aceea este important să consultăm medicul endocrinolog care va face recomandările în baza simptomelor tale.

De asemenea, este important să ne amintim diferența dintre valorile de referință și valorile optime.

Impactul afecțiunilor tiroidiene asupra bărbaților

Deși patologia tiroidei pare să fie tipică femeilor, nici bărbații nu sunt scutiți de problemele pe care aceasta le poate da, iar manifestările nu sunt deloc plăcute pentru ei.

Cele mai deranjante simptome pentru persoanele de sex masculin pot fi cele legate de disfuncțiile hormonale și sexuale, simptome precum:

  • Libidou scăzut.
  • Disfuncție erectilă.
  • Frecvența redusă a erecțiilor de dimineață.
  • Reducerea masei musculare.
  • Motivație redusă.
  • Modificări ale dispoziției.

Chiar dacă nivelul de testosteron scade odată cu vârsta, bărbații cu debut brusc al simptomelor de testosteron scăzut ar trebui investigați pentru hipotiroidism, deoarece hipotiroidismul este o cauză potențială reversibilă a nivelului scăzut de testosteron.

Veștile bune vin de la cercetătorii care au ajuns la concluzia că diagnosticarea precoce și corectă, precum și instituirea unui tratament prompt al disfuncției tiroidiene pentru a reveni la „normal” (stare cunoscută sub numele de eutiroidism) determină inversarea simptomelor sexuale la bărbați și normalizarea nivelurilor de testosteron. În unele cazuri, suplimentarea cu testosteron sau DHEA poate fi, de asemenea, o terapie benefică pentru reducerea simptomelor generale.

De reținut!

Problemele tiroidiene pot duce la scăderea producției de hormoni sexuali. Atât hormonii sexuali, cât și hormonii tiroidieni fac parte dintr-o rețea de comunicații hormonale din corpul nostru, denumită axa HPA (hipotalamus-hipofiză-suprarenale). O tiroidă lentă poate reduce producția de hormoni sexuali necesari pentru funcția sexuală optimă și un libidou normal.

Aceste simptome pot apărea atât la femei, cât și la bărbați, și este important să le dai atenție încă de la primele semnale și să le investighezi cu ajutorul unui specialist.

Referințe

https://thyroidpharmacist.com/articles/thyroid-disease-in-men/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7612952/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30057137/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2050052118301082

https://academic.oup.com/biolreprod/article/99/5/907/4995900

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
fertilitatehormonihormoni tiroidienimedicina integrativasănătate sexualătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Gena MTHFR: mutații, implicații asupra sănătății și testarea genetică
Articolul următor
Analizele de tiroidă. Diferența între valori optime și valori de referință


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: