Imunitate, Remedii naturale, Sănătate

Ganoderma lucidum – susținerea sistemului imunitar, la orice vârstă

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Ganoderma lucidum, cunoscută și sub numele de Lingzhi (Japonia) sau Reishi, este o ciupercă pe care unii oameni o descriu ca fiind „dură“ și „lemnoasă“, cu un gust amar. Vindecătorii chinezi din antichitate i-au descoperit proprietăţile multiple şi, folosită de secole pentru a promova sănătatea şi longevitatea, Ganoderma lucidum câștigă în timp titlul de „ciupercă a nemuririi“.

Vezi toate articolele despre:
antibacterianantioxidanțiganodermaimunitateInfecții bacterieneRemedii răceală și gripă

Studiile moderne, bazate de tehnologii avansate, nu fac decât să susțină beneficiile acestei ciuperci. În scop terapeutic, sunt folosite atât partea plantei de deasupra solului, cât și miceliile. Substanțele chimice întâlnite în aceste ciuperci au o paletă foarte largă de utilizare, fiind benefice în tratarea și prevenția bolilor cardiace, hipertensiunii arteriale și colesterolului ridicat, bolilor renale, cancerului și bolilor hepatice. De asemenea, ciuperca Ganoderma este utilizată pentru menținerea echilibrului imunitar în HIV/SIDA, sindromul oboselii cronice, insomnie, ulcere gastrice și infecții herpetice. Alte utilizări includ reducerea răspunsului în fața factorilor stresori și prevenirea oboselii.

Un alt rol important al Ganodermei, susținut de numeroase studii, ține de stimularea sistemului imunitar. Astfel, putem observa beneficiile în prevenția și ameliorarea infecțiilor virale, gripei, afecțiunilor pulmonare, inclusiv astm bronșic și bronșită.

Însă unul dintre beneficiile cele mai spectaculoase, relevate de studiile asupra Ganodermei, vine din legătura între întărirea sistemului imunitar, prevenția și tratarea cancerului, diabetului și bolilor cardiovasculare..

Înaintarea în vârstă și scăderea imunității

Pe măsură ce îmbătrânim, declinul constant al sistemului nostru imunitar deschide uşa pentru instalarea infecţiilor şi apariția inflamaţiei cronice. Iar acestea stau la baza bolilor de inimă, diabetului și cancerului. Slăbirea sistemului imunitar, numită imunosenescență, grăbește deterioarea sistemului de apărare al corpului și funcțiilor lui de bază. În căutarea unor modalități de stopare a acestor degradări, oamenii de știință au descoperit beneficiile Ganodermei.

Efectele imunosenescenței asupra organismului

Un sistem imunitar tânăr are puterea de a preveni infectarea cu bacterii, virusuri, fungi şi alte organisme, precum și de a identifica și distruge anormalitățile la nivel molecular, ce pot duce la apariția cancerului. De asemenea, un sistem imunitar, cu o funcționare optimă, are capacitatea de a încetini și chiar de a stopa răspunsul inflamator dat de tentativele de neutralizare ale unui corp străin, de îndată ce acesta a fost îndepărtat.

Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul imunitar își încetinește funcția normală, putându-se observa astfel 3 efecte ale imunosenescenței.

1. Vulnerabilitatea în fața infecțiilor

Odată cu diminuarea vigilenței sistemului imunitar, o persoană este mult mai predispusă la apariția infecțiilor, unele dintre ele cu un potențial de risc crescut, chiar de pierdere a vieții, la vârste mai înaintate. Astfel, pneumonia, gripa sau virusurile herpetice devin adevărate amenințări.

2. Pierderea abilității de a distruge celulele canceroase în stadiu incipient

Celulele canceroase afişează modele moleculare neobişnuite, pe care un sistem imunitar sănătos le recunoaşte şi le elimină. Vorbind de o scădere a imunităţii naturale, există o probabilitate crescută ca celulele maligne să scape de detecţie şi să evolueze într-o formațiune tumorală complet dezvoltată. Acesta este unul dintre motivele pentru care cancerul este o boală care afectează preponderant oamenii după o anumită vârstă.

3. Pierderea abilității de a stopa procesul inflamator

A treia componentă a imunosenescenței este pierderea capacităţii de a opri răspunsul inflamator, odată ce ameninţarea a fost eliminată. Acest tip de inflamaţie persistentă, de dimeniuni scăzute, are potențial de a sta la rădăcina multor „boli“ asociate îmbătrânirii, inclusiv cele cardiovasculare, neurodegenerative, osoase, tulburările articulare, şi, din nou, cancerul.

Care este rolul ciupercii Ganoderma?

Numeroasele componente chimice ale acestei ciuperci exercită efecte subtile, dar puternice, care pot inversa multe dintre implicațiile imunosenescenței. Ganoderma lucidumstimulează funcția  celulelor dendritice, care ajută alte celule ale sistemului imunitar să recunoască antigenii străini şi să-i distrugă. Substanțele extrase din aceste ciuperci ajută, de asemenea, la dezvoltarea limfocitelor B și T, celulele imune implicate în producția de anticorpi și reglarea funcției imunitare.

Ganoderma:Rezultate importante în lupta cu herpesul, gripa și chiar HIV

  • Extractele de Ganoderma lucidumau proprietăți antivirale și antibacteriene puternice, ce pot ajuta la protejarea corpului de microorganismele ce amenință sănătatea sau chiar viața.
  • Multe dintre componentele găsite în Ganoderma lucidums-au dovedit a inhiba infecţia cu virusuri herpetice: herpes simplex sau herpes genital. De asemenea, poate apăra împotriva zonei Zoster, precum și în reducerea durerii asociate. Un alt beneficiu vine din faptul că, spre deosebire de medicamente, Ganoderma lucidumnu produce toxicitate la nivelul celulelor. Ca şi în cazul multor terapii naturale, tratamentul cu această ciupercă împotriva virusurilor herpetice este mult mai eficient când este utilizat cu scop de prevenție, înainte de dezvoltarea infecției.
  • Virusurile gripale sunt, de asemenea, în focus atunci când vorbim despre tratamentele naturiste cu Ganoderma lucidum, în special datorită conținutului de zinc și seleniu. Aceste elemente sunt cunoscute a fi esențiale pentru prevenirea infecțiilor virale și pentru atenuarea severității simptomelor. În plus, studiile arată că, extractele din această ciupercă inhibă puternic virusul Epstein-Barr (ce cauzează sindromul mononucleozic) şi sunt implicate puternic în lupta împotriva mai multor tipuri de limfom. Și lupta cu virusul hepatitei B își găsește un aliat în acestă ciupercă miraculoasă, protejând în același timp ficatul.
  • Un alt rezultat remarcabil al ciupercii Ganodermaeste faptul că a dovedit scăderi dramatice ale numărului de particule active în cazul maimuțelor infestate cu SAIDS, un sindrom al imunodeficienței cu un model asemănător bolii HIV/SIDA, în cazul omului. Studiile de laborator arată acțiunea de inhibare pe care o au compușii activi din Ganoderma lucidumasupra enzimelor HIV, oferind astfel o perspectivă optimistă despre dezvoltarea unui tratament pentru această boală.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6107651/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

https://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=reishi_ps

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
antibacterianantioxidanțiganodermaimunitateInfecții bacterieneRemedii răceală și gripă
Articolul anterior
Ce trebuie să facem pentru a ține la distanță boala Alzheimer?
Articolul următor
Flora intestinală și rolul ei în sensibilitățile alimentare


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateRemedii naturaleSănătate

Te-ar putea interesa și: