Imunitate, Sănătate

10 semne că ai putea suferi de o boală autoimună

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
afecțiuni autoimuneautoimunitateboala Crohnimunitateinflamațietiroidita Hashimoto

Bolile autoimune afectează peste 50 de milioane de persoane numai în SUA, dintre care majoritatea sunt femei. De fapt, aceste afecțiuni sunt incluse în primele 10 cauze de deces la femeile cu vârste de până în 65 de ani. Bolile autoimune sunt de multe tipuri, de la artrită reumatoidă, diabet de tip 1, boli tiroidiene, lupus, psoriazis și până la scleroză multiplă, și pot provoca diferite simptome în tot organismul, care pot varia de la ușoare până la extrem de grave. Dar totuși ce sunt și ce provoacă aceste afecțiuni?

Ce sunt bolile autoimune?

Deși există mai multe tipuri diferite de boli autoimune, ce pot afecta multe organe, acestea au la bază un răspuns imun cauzat de inflamația sistemică, care determină organismul să-și atace propriile celule. Sistemul imunitar deține un mecanism foarte sofisticat pentru păstrarea în condiții de siguranță a organismului, ceea ce va duce la identificarea tuturor substanțelor străine care intră în corpul tău sau cu care vii în contact. În cazul în care sistemul imunitar consideră ceva periculos, va produce anticorpi pentru a alunga intrușii dăunători.

Bolile autoimune apar atunci când corpul tău lucrează din greu pentru a se apăra împotriva a ceva cu potențial periculos, cum ar fi un alergen, o toxină, o infecție sau chiar un aliment, fără a reuși să diferențieze între intrus și celulele proprii. Confundând anumite tipuri de țesuturi cu substanțele nocive, corpul tău folosește anticorpii împotriva ta, făcând ravagii asupra organelor.

Care sunt cauzele bolilor autoimune?

Există mai mulți factori principali care pot conduce la dezvoltarea unei afecțiuni autoimune. Astfel, poate fi vorba de o componentă genetică ce stă la baza apariției, însă genele sunt influențate de o serie de alți factori, cum ar fi toxinele din metalele grele, micotoxinele din mucegai, infecțiile precum cele cu Candida și inflamația cronică legată de sensibilitatea la alimente, în special intoleranțele.

Dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome sau cu o combinație a acestora, există posibilitatea să suferi de o boală autoimună.

 1. Dureri articulare, dureri musculare, slăbiciune musculară sau tremur.
 2. Pierdere în greutate, insomnie, netolerarea căldurii, bătăi rapide ale inimii.
 3. Erupții cutanate recurente sau urticarie, sensibilitate la soare, erupții cutanate în formă de fluture pe nas și obraji.
 4. Dificultăți de concentrare și atenție.
 5. Senzație continuă de oboseală, creșterea în greutate și netolerarea frigului.
 6. Căderea sau albirea părului, pete pe piele sau în cavitatea bucală.
 7. Dureri abdominale, sângerări sau mucus în scaun, diaree, ulcerații la nivelul gurii.
 8. Ochi, gură sau piele uscate.
 9. Amorțire sau furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor.
 10. Avorturi spontane sau cheaguri de sânge.

În cazul în care bănuiești că poți avea o boală autoimună, cele mai importante etape pentru stoparea și tratarea simptomelor bolii sunt identificarea și tratarea cauzei care stă la bază. Totuși, identificarea poate fi dificilă uneori, din cauza simptomelor vagi și extrem de diverse.

  Surse:

 • eatlocalgrown.com/article/11334-10-signs-you-have-an-autoimmune-disease-and-how-to-reverse-it.html?
 • functionalmedicine.org/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
afecțiuni autoimuneautoimunitateboala Crohnimunitateinflamațietiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Suferi de ficat gras? Află cum se poate regenera țesutul hepatic!
Articolul următor
Cum îți afectează glutenul sănătatea?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateSănătate

Te-ar putea interesa și: