Intoleranțele alimentare pot fi, pentru mulți dintre noi, o adevărată piatră de moară. Evitarea unui anumit aliment sau a unei componente alimentare poate fi o provocare, iar tocmai această ocolire este, în prezent, principala opțiune de tratament pentru acest tip de probleme. Intoleranțele alimentare au crescut într-un procent covârșitor. Iar, în toată această problemă, flora intestinală a fost identificată ca fiind un factor care contribuie în mod decisiv. Elena Verdú, profesor și cercetător, specializat în gastroenterologie, de la Universitatea McMaster din Canada, scoate în evidență cercetările curente asupra modului în care schimbările în microbiomul intestinal modifică interacțiunile cu sistemul imunitar pentru a conduce la dezvoltarea sensibilităților alimentare.
Înțelegerea diferenței dintre intoleranța alimentară și alergii este esențială. De multe ori, acestea sunt supuse confuziei. Așadar, intoleranțele alimentare nu implică sistemul imunitar și nu pun în pericol viața. În schimb, alergiile alimentare implică activarea sistemului imunitar, având consecințe grave asupra sănătății, care pot include și moartea.
Este important să se facă distincția între cele trei tipuri principale de reactivitate alimentară:
- Alergii alimentare: Acestea sunt corelate cu sistemul imunitar și provoacă reacția cea mai gravă și imediată, incluzând erupții cutanate, mâncărime, urticarie, anafilaxie (dificultate la respirație) și umflături. Acest tip de alergie la alimente este ireversibil.
- Intoleranțe alimentare: Aceste intoleranțe sunt, de obicei, rezultatul deficiențelor de enzime. Intoleranțele nu implică direct sistemul imunitar și se întâmplă când sistemul digestiv este pur și simplu iritat de anumite alimente sau nu le poate digera.
- Sensibilități alimentare: Motivul din spatele sensibilităților poate fi mai greu de identificat. Unii oameni pot chiar să mănânce mici cantități din aceste alimente și nu au întotdeauna simptome. Când apar simptomele, ele sunt mult mai puțin severe decât în cazul alergiilor, dar pot fi la fel de supărătoare și includ migrene, amețeală, inflamație, probleme digestive, balonare.
”Boala începe în intestin”. O concluzie la care a ajuns Hipocrate și pe care trebuie să o repetăm la nesfârșit, pentru a înțelege cu adevărat semnificația ei. Când microbiomul este dezechilibrat, poate duce la o inflamație crescută și la o serie de alte probleme de sănătate, inclusiv intoleranțe alimentare și sensibilități. De exemplu, atunci când intestinele sunt compromise și apare sindromul intestinului permeabil, alimentele ajung sa treacă prin mucoasa intestinală în sânge. Acest lucru poate provoca sistemul imunitar să reacționeze și să declanșeze inflamația în corp. Când se întâmplă acest lucru, sistemul imunitar poate ajunge să reacționeze la orice alimente care trec, chiar și la cele sănătoase.
Modul în care flora intestinală menține funcția imunitară
Dieta pare a fi o modalitate bună de a menține funcția imunitară normală în intestin. Studiile realizate pe animale au arătat că dietele mai bogate în fibre, alimentele fermentate și anumite grăsimi pot îmbunătăți toleranța imună și pot proteja împotriva alergiilor.
Pentru a înțelege mai bine modul în care microbiomul intestinal menține funcția imunitară, cercetătorii au efectuat numeroase teste, constatând că numărul total și tipurile de bacterii pot explica modificările funcției imune. Anumite bacterii pot regla sistemul imunitar, ajutând la menținerea barierei intestinale și a integrității mucoasei, împiedicând apariția intoleranțelor.
Cu rolul important jucat de bacterii în menținerea sistemului imunitar în minte, cercetătorii au pus sub semnul întrebării cum probioticele pot influența dezvoltarea și managementul sensibilității alimentare. Un studiu a constatat că o combinație de Bifidobacterium longum BB536 și Bifidobacterium breve M16-V luată de către femeile însărcinate a redus la sugari riscul de dermatită atopică după naștere. Un alt studiu efectuat la animale a constatat că o combinație a mai multor tulpini de Bifidobacterium și Lactobacillus a redus severitatea reacției alergice, prin modularea sistemului imunitar. Acest lucru oferă o perspectivă valoroasă asupra modului în care probioticele pot avea aplicații în prevenirea și tratamentul sensibilităților alimentare.
Interacțiunea dintre microbiomul intestinal și componentele alimentare
Microbiomul intestinal interacționează cu componentele alimentare într-un mod care poate afecta severitatea sensibilității la alimente. În boala celiacă, de exemplu, s-a descoperit că anumite bacterii din intestin descompun glutenul și pot crește sau scădea toxicitatea. Anumite tulpini de Lactobacillus găsite la persoanele sănătoase pot degrada glutenul în molecule mici, denumite peptide, pentru a reduce reacția imună. Aceasta oferă speranța că scăderea sau creșterea anumitor tipuri de bacterii în intestin poate reduce toxicitatea glutenului la cei cu boală celiacă.
Vindecarea sensibilităților intestinale și alimentare
Deoarece există atât de mulți factori care influențează starea de sănătate a intestinului, precum medicamentele, alimentele cu potențial inflamator, stresul sau deficiențele de nutrienți, în vindecarea digestivă, de asemenea, pot interveni o multitudine de factori. Schimbările vizibile, importante și durabile pot interveni abia după 2 ani. Îmbunătățiri mici pot apărea cu fiece lună ce trece, important e ca procesul de vindecare să înceapă. Este o călătorie ce trebuie parcursă pas cu pas. Ceea ce a durat ani până la deteriorare va avea nevoie de timp și pentru reparații.
1. Teste ce trebuie făcute
80% din sistemul imunitar se găsește în intestin, iar vindecarea intestinului poate fi soluția pentru rezolvarea sensibilităților și intoleranțelor. Astfel, primul pas este să descoperiți exact unde vă aflați atunci când vine vorba de sensibilitățile alimentare. Alegerile alimentare potrivite profilului biochimic al fiecărei persoane pot întări sănătatea și vitalitatea. Vă puteți simți din nou în putere, puteți avea o piele sănătoasă și un metabolism activ, dar și performanțe fizice mai bune. Odată cu progresul descoperirilor științifice, putem înțelege mai bine cum interacționează alimentele cu metabolismul și imunitatea noastră. Testul ALCAT demască ceea ce ar putea fi dăunător pentru organism și oferă informațiile necesare pentru a face modificări alimentare benefice. Acest test este un instrument util și poate oferi informații suplimentare pentru un tratament medical de calitate. Mai multe informatii, aflati de AICI.
2. Încercați o dietă de eliminare
O dietă de eliminare reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a descoperi sensibilitățile alimentare. Prin eliminarea anumitor alimente pentru o perioadă de timp și reintroducerea lor lentă, nu numai că veți reduce inflamația și că veți da timp pentru a vă vindeca, dar veți putea vedea ce alimente provoacă o reacție nepotrivită în organism.
3. Asigurați-vă că rotiți alimentele
O varietate de fructe, legume, carne, nu numai că reprezintă sursă diversă și minunată de substanțe nutritive, ci ajută și la menținerea unui echilibru al sistemului imunitar, odată ce începem să reintroducem alimentele.
4. Îmbunătățirea stării intestinului
Indiferent cât de multe diete de eliminare avem, dacă nu lucrăm la vindecarea intestinului, vom sfârși prin a lupta împotriva simptomelor la nesfârșit. Deci, odată ce aflăm care sunt alimentele ce trebuie eliminate (cel puțin pentru moment), putem începe să încorporăm aceste remedii suplimentare pentru intestine:
Supa de oase: Ca un medicament de calmare, supa de oase ajută la repararea mucoasei intestinale.
Probiotice: Alimentele fermentate și suplimentele cu probiotice ajută la aducerea bacteriilor bune înapoi în intestin, pentru a restabili echilibrul bacterian.
Postul intermitent: Acest instrument de medicină funcțională este mult folosit, mai ales peste hotare. Dacă nu mâncați perioade de timp, veți da sistemului digestiv odihna mult necesară.
Alimente gătite: Vor reduce cantitatea de muncă, pe care sistemul digestiv trebuie să o facă.
Odată ce ați vindecat cu adevărat intestinul, puteți găsi că alimentele care v-au dat o dată probleme sunt tolerate din nou. Astfel, menținerea unui microbiom intestinal sănătos și reducerea riscului de infecții bacteriene și virale pot fi soluțiile pentru reducerea riscului de dezvoltare a sensibilităților alimentare. Așadar, să luăm în calcul intestinul, atunci când ne dorim să fim cu adevărat sănătoși!
Surse:
www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/how-the-gut-microbiota-plays-a-role-in-food-sensitivities/
www.mindbodygreen.com/articles/are-food-sensitivities-for-life