Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Cum verifici funcționarea glandei tiroide la tine acasă?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
hipertiroidiehipotiroidietiroidătiroidită autoimună

Tiroida este o glandă în formă de fluture care nu cântărește mai mult de 30 de grame la adulți. Dimensiunea sa redusă este indirect proporțională cu importanța pe care o are pentru sănătate: tiroida influențează modul în care funcționează fiecare celulă, țesut sau organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inimă și multe altele.

Rolul glandei tiroide

Glanda tiroida îndeplinește multiple roluri în corp și face acest lucru în primul rând prin secreția hormonilor care controlează rapiditatea și eficiența cu care celulele transformă substanțele nutritive în energie (activitate chimică cunoscută sub numele de metabolism) – altfel spus, glanda tiroidă are un rol important în reglarea metabolismului, astfel încât celulele să funcționeze normal. Afecțiunile tiroidiene sunt determinate de diferite dereglări la nivelul producției de hormoni – dacă nu sunt tratate la timp, acestea se pot agrava și pot cauza alte probleme severe de sănătate.

Prevalența disfuncției tiroidiene la adulți în populația generală variază de la 1 la 10 la sută și este chiar mai mare în grupurile selectate.

Femeile sunt mult mai predispuse la afecțiuni tiroidiene decât bărbații – aproximativ 1 din 8 femei are probleme cu glanda tiroidă.

Metode de verificare a glandei tiroide acasă

Având în vedere numărul crescut de cazuri de disfuncții la nivelul glandei tiroide este important să verificăm constant starea de sănătate a acesteia.

Vestea bună este că există teste care pot fi efectuate acasă. Acestea nu au acuratețe 100%; însă reprezintă un prim pas spre depistarea eventualelor probleme.

Testul de temperatură bazală

Primul test pe care vă propun să-l încercați a fost inventat de către Dr. Broda Otto Barnes și poartă numele testul de temperatură bazală al Dr. Barnes.

Dr. Broda Otto Barnes, fost medic și profesor de medicină, a studiat disfuncția endocrină, în special hipotiroidismul. În anii ’70, Dr. Barnes a publicat mai multe cărți care susțineau că hipotiroidismul a fost subdiagnosticat în Statele Unite și asta a dus la o gamă largă de probleme de sănătate.

Dr. Barnes a scris o carte despre activitatea glandei tiroide, care cuprinde descrierea diferitelor probleme şi boli care pot apărea din cauza activităţii reduse a acestui organ important.

Dar să vedem în ce constă testul propus de dr. Barnes?

Testul Barnes constă în măsurarea temperaturii bazale a corpului la trezire. Testul se bazează pe ideea că funcția tiroidiană scăzută poate duce la o temperatură mai scăzută a corpului.

Pentru realizarea testului ai nevoie doar de un termometru. Seara, înainte de a merge la culcare agită bine termometrul și pune-l undeva la îndemână pentru a doua zi dimineață. Dimineața, imediat după trezire, plasează termometrul sub axilă pentru 10 minute și apoi citește și notează valoarea afișată pe ecranul termometrului.

Cum interpretăm rezultatele testului?

Potrivit Dr. Barnes, o valoare normală la trezire este între 36,6°C și 36,8°C. Dacă temperatura bazală este în mod constant mai scăzută (cu 1-2°C) decât aceste valori, ar putea indica o activitate scăzută a glandei tiroide, iar dacă valoarea citită este mai mare (cu 1-2°C) poate indica o tiroidă hiperactivă.

Pentru acurateţea rezultatelor se recomandă ca acest test să fie făcut în 3 zile consecutive.

Ține minte totuși că, deși acest test poate oferi indicii ale problemelor tiroidiene, nu este un instrument de diagnostic definitiv și ar trebui utilizat împreună cu alte evaluări. Dacă testul sugerează o disfuncție tiroidiană, consultă un medic pentru o evaluare suplimentară și opțiuni de tratament.

Testul de deglutiție tiroidiană

Un alt test care poate fi folosit pentru a verifica glanda tiroidă este testul de deglutiție tiroidiană (acesta presupune observarea modificărilor la nivelul tiroidei atunci când înghiți apă).

Pentru a realiza acest test ai nevoie doar de o oglindă și de un pahar cu apă.

Cum se realizează acest test?

  1. Așază-te în fața unei oglinzi suficient de mari astfel încât să îți vezi foarte bine gâtul.
  2. Ia o înghițitură de apă și înclină capul pe spate.
  3. Menține privirea asupra gâtului în timp ce înghiți apa pentru a observa dacă apar umflături sau asimetrii la nivelul tiroidei.
  4. Palpează gâtul cu mâinile.

Interpretarea rezultatelor

  • Dacă glanda tiroidă crește în mărime în timpul înghițirii poate fi semn de hipertiroidie.
  • Dacă glanda tiroidă se umflă doar într-o parte sau alta, atunci pot fi semne de hipotiroidie.

Testarea efectivă a TSH-ului

O a treia posibilitate o reprezintă testarea efectivă a nivelului hormonului de stimulare tiroidiană (TSH). În ultima vreme au apărut și în România astfel de variante de teste rapide care pot fi făcute în confortul casei tale. Acestea sunt teste imunologice, specifice care depistează într-o picătură de sânge nivelul crescut al hormonului de stimulare tiroidiană (TSH).

Tipul acesta de test este ușor de făcut acasă, poate fi făcut în orice moment al zilei și oferă un rezultat rapid, în doar 10 minute.

Acestea se recomandă în cazul simptomelor precum stare de oboseală și letargie, creștere în greutate, piele uscată și păr lipsit de luciu, probleme de memorie, insomnie, senzație de frig, constipație persistentă, cicluri neregulate (în cazul femeilor), depresie.

Pentru a obține rezultate concludente, nu sunt recomandate persoanelor care se află sub tratament hormonal pentru tiroidă în momentul autotestării, iar în cazul în care rezultatul este pozitiv se recomandă prezentarea de medic.

De reținut!

Testele descrise mai sus sunt o modalitate de a verifica glanda tiroidă acasă. Efectuarea unei verificări a gâtului la domiciliu te poate ajuta să găsești noduli sau o glandă tiroidă mărită.

Însă aceste teste nu înlocuiesc vizita la medicul specialist și efectuarea analizelor de sânge, respectiv a unei ecografii.

De asemenea, chiar dacă în urma testelor menționate mai sus nu observi nimic în neregulă cu tiroida, însă ai simptome precum stare de oboseală continuă, piele uscată și unghii fragile, căderea părului, constipație, creștere în greutate nu mai sta pe gânduri și fă o programare la medicul endocrinolog.

Resurse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8903695/

https://www.thyroidopedia.com/post/dr-broda-barnes-history

https://www.palomahealth.com/learn/thyroid-disease-self-exam

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
hipertiroidiehipotiroidietiroidătiroidită autoimună
Articolul anterior
#07 – Glucoza: Combustibil Universal și Energie a Vieții
Articolul următor
#08 – Rezistența la insulină, numitor comun și factor cauzal în obezitate, diabet și prediabet, infertilitate, demență, dislipidemii, boli cardiovasculare


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: