Medicină funcțională, Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Protecția și detoxifierea ficatului în 4 pași simpli

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute
Vezi toate articolele despre:
detoxifiereeliminare toxineficatsănătate hepaticătiroidătiroidita Hashimoto

Expunerea la toxine este din ce în ce mai mare. Inhalăm toxine din aerul pe care îl respirăm, le absorbim în piele din produsele cosmetice sau de îngrijire personală și le ingerăm din alimentele pe care le consumăm. Noi substanțe chimice nereglementate sunt permanent introduse în societatea noastră fără ca nimeni să se gândească la efectele lor pe termen lung asupra noastră și a planetei.

Impactul toxinelor asupra ficatului

Persoanele cu tiroidită Hashimoto au deseori o capacitate redusă de gestionare a tuturor acestor toxine din varii motive, precum o predispoziție genetică spre o capacitate scăzută de detoxifiere, deficite de diverse substanțe nutritive, un sistem supraîncărcat sau o expunere excesivă la toxine. Oricare dintre acești factori pot compromite căile naturale de detoxifiere a organismului.

Dar cum îți poți da seama dacă organismul tău prezintă o capacitate diminuată de detoxifiere? Nimic mai simplu, prin verificarea funcției hepatice. Ficatul este principalul nostru organ de detoxifiere si poate deveni congestionat din cauza multitudinii de substanțe toxice la care suntem expuși zilnic.

Un ficat suprasolicitat face ca organismul să nu utilizeze eficient medicația pentru glanda tiroidă și să afecteze conversia T4 în T3. De asemenea, un ficat încărcat poate să ducă la o acumulare mai mare de toxine, iar asta poate duce la apariția unor simptome noi sau la exacerbarea celor existente din cauza tiroiditei Hashimoto.

Disfuncția hepatică se poate prezenta prin diferite semne și simptome, printre care probleme digestive, sensibilitate mare la suplimente sau medicamente, oboseală, slăbiciune inexplicabilă, insomnii, erupții cutanate, vedere încețoșată, miopie, vorbire lentă, respirație dificilă, nas înfundat, mucus în exces și altele.

Ficatul are două căi de detoxifiere, eliminarea toxinelor făcându-se printr-un proces enzimatic în două etape.

Calea de detoxifiere de faza I

Faza I de detoxifiere a ficatului implică eliminarea toxinelor care sunt stocate în celulele noastre adipoase. Această fază utilizează procese chimice precum oxidarea, reducerea, hidroliza, hidratarea și dehalogenarea toxinelor solubile în grăsimi. Aceste toxine eliberate pot înrăutăți încărcătura toxică a organismului dacă Faza II nu intervine în mod corespunzător pentru a le elimina.

Calea de detoxifiere de faza II

Faza II se referă la eliminarea deșeurilor toxice eliberate în Faza I. Această fază include sulfatarea (adăugarea unei grupări sulf), glucuronidarea (adăugarea de glucuronid), conjugarea glutationului (împerecherea), acetilarea (adăugarea unei grupări acetil), conjugarea și metilarea. Aminoacizii joacă un rol esențial în eficiența fazei II. Dacă organismul are deficit de anumiți aminoacizi (acest lucru este foarte frecvent la Hashimoto din cauza malabsorbției proteinelor), poluanții eliberați în faza I pot deveni mai toxici.

Reține că metilarea, care are loc în timpul fazei II, va fi afectată dacă este prezentă variația genei MTHFR.

Cu alte cuvinte, pentru a susține ambele căi de detoxifiere, ficatul trebuie să primească o abundență de vitamine și nutrienți.

Cum este legată congestia hepatică de boala tiroidiană?

Este important de remarcat faptul că, pe lângă simptomele unei detoxifieri deficitare, care le pot imita pe cele legate de bolile tiroidiene, disfuncția hepatică poate afecta și tiroida. Dacă ficatul tău este afectat, corpul nu poate converti corect T4 în hormonul activ T3, ceea ce poate provoca simptome de hipotiroidism.

Unii pacienți cu Hashimoto și cu un ficat lent pot observa, de asemenea, o sensibilitate extremă la alimente și medicamente. Aceste reacții se datorează adesea stocului toxic prezent în corpul lor, care îi poate determina să reacționeze și la tot ce se află în mediul lor.

Dr. Farm. Izabella Wentz a creat un protocol de protecție a ficatului care se axează pe reducerea expunerii la substanțe toxice, dar în același timp ajută și ficatul să funcționeze în condiții bune, astfel încât să filtreze cât mai rapid toxinele care trebuie eliminate din corp.

Acest protocol are patru etape și o durată de două săptămâni:

  1. Eliminarea factorilor declanșatori.
  2. Adăugarea alimentelor de susținere.
  3. Reducerea expunerii toxice.
  4. Susținerea căilor de detoxifiere.

Acest protocol este unul delicat cu organismul, dar totodată eficient. Dr. Farm. Izabella Wentz împărtășește din experiența ei cu pacienții și atrage atenția asupra faptului că persoanele care nu încep cu sprijinul hepatic (în schimb încep cu abordarea intestinului, suprarenalelor sau cu suplimente în general) au mai multe șanse să reacționeze la medicamente, suplimente și chiar alimente. Susținerea ficatului poate declanșa vindecarea și chiar te poate face să te simți mai plin de viață și mai fericit.

Însă este foarte important ca această susținere să se facă prin proceduri blânde pentru a evita să stresăm organismul sau să facem mai mult rău decât bine.

Dar hai să vedem în ce constă acest protocol în 4 pași propus de Dr. Farm. Izabella Wentz.

Pasul 1: Eliminarea factorilor declanșatori

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să elimini alimentele care ar putea cauza acumularea de toxine sau care irită intestinul și perturbă absorbția nutrienților. Recomandarea de a elimina din dietă acești declanșatori este valabilă și dacă nu vrei să începi un protocol de susținere a ficatului, deoarece este binecunoscut faptul că aceste alimente se regăsesc printre factorii declanșatori pentru Hashimoto sau intestin permeabil.

Principalii factori declanșatori sunt:

  • Glutenul;
  • Lactatele;
  • Zahărul;
  • Soia;
  • Alcoolul;
  • Cofeina.

Este recomandat ca perioada minimă de eliminare să fie de 3 săptămâni, iar dacă te simți bine și simptomele se diminuează poți continua.

Este important de reținut că glutenul trebuie eliminat total, nu există dietă ‘’parțial fără gluten’’. Glutenul se găsește în grâu, orz și secară, dar și în multe alimente procesate unde este folosit ca agent de stabilizare. Mare atenție la alimente precum sosurile de salată, sosurile pentru carne, supe, pentru că acestea pot conține gluten.

Dacă ai doar sensibilitate la gluten și nu boală celiacă ar trebui să vezi o ameliorare în 3 săptămâni, iar însănătoșirea poate dura până la 6-8 săptămâni.

Lactatele constituie un aliment de bază, cel puțin în cazul populației din România, însă sunt un aliment reactiv în cazul multor pacienți cu Hashimoto. Unii oameni pot avea o sensibilitate primară la lactate, în timp ce alții pot dezvolta o sensibilitate secundară din cauza deteriorării mucoasei intestinale cauzate de gluten. De asemenea, există posibilitatea dezvoltării intoleranței la lactoză – o carență de enzime care împiedică descompunerea corespunzătoare a lactozei (o glucidă din lapte) care diferă de sensibilitatea la lactate care, la fel ca sensibilitatea la gluten, este mediată de sistemul imunitar.

Persoanele cu Hashimoto au, de obicei, sensibilități la proteinele din lactate: cazeina și zerul.

Zahărul este unul dintre alimentele care ar trebui evitate sau consumate cu moderație chiar și de persoanele sănătoase. Pe lângă zahărul obișnuit, trebuie evitate alimentele procesate care, pe lângă zahăr, concentrate de fructoză, sirop de porumb, conțin și grăsimi nesănătoase și posibil și gluten.

Soia este prezentă în foarte multe produse care nu conțin gluten și poate agrava atacul imun asupra tiroidei. Trebuie evitată soia boabe (edamame), laptele de soia, brânza de soia (tofu), preparatele cu miso, tempeh și sosul de soia. Atenție și la suplimentele alimentare, deoarece unele conțin lecitină de soia sau alte derivate din soia.

Desi cafeaua și ceaiul aduc numeroase beneficii sănătății, este recomandată eliminarea lor pe perioada protocolului, deoarece cofeina pe care o conțin poate afecta calitatea somnului, ceea ce poate duce organismul într-o stare de veghe atentă, gata să reacționeze la pericol, în loc să intre în starea de relaxare propice odihnei.

Alcoolul duce la dezechilibre ale glicemiei, la stagnarea toxinelor în ficat, la permeabilitate intestinală și la suprapopularea bacteriană a intestinului subțire (SIBO).

Pasul 2: Adăugarea alimentelor de susținere

Pentru a susține funcția hepatică există câteva superalimente care te pot ajuta:

  • Apa caldă cu lămâie. Proprietățile purificatoare ale sucului de lămâie ajută stomacul și filierele de detoxifiere a ficatului. Poți folosi această combinație pentru a înlocui cafeaua de dimineață și vei observa un boost de energie.
  • Smoothie-urile verzi ajută la detoxifierea organismului și la scăderea inflamației.
  • Sfecla roșie este bogată în substanțe fitonutritive, are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante și susține detoxifierea.
  • Cruciferele conțin substanțe nutritive care pot ajuta la detoxifierea ficatului.
  • Coriandrul este un chelator natural, ceea ce înseamnă că se va lega chimic de anumite toxine, ajutând astfel organismul să le elimine prin excreție.
  • Fibrele vin în ajutorul capacității noastre de a excreta toxinele și excesul de hormoni.
  • Vlăstarii și semințele încolțite ale plantelor au enzime naturale care descompun toxinele.
  • Sucurile verzi și clorofila sunt pline de substanțe nutritive vindecătoare.
  • Alimentele fermentate sunt pline de probiotice care sprijină căile de detoxifiere și funcția digestivă. Bacteriile care se regăsesc în alimentele fermentate pot fi benefice în echilibrarea florei intestinale și pot fi de ajutor în ameliorarea simptomelor de constipație, digestie dificilă și anxietate.
  • Turmericul (curcumina) este ideal pentru detoxifierea organismului de diverse metale și toxine.
  • Fructele de pădure sunt pline de substanțe fitonutritive și antioxidanți și nu au efecte negative asupra glicemiei, comparativ cu alte fructe.

Pasul 3: Reducerea expunerii toxice

În ziua de azi, toxinele ne urmăresc peste tot, inclusiv în propria casă. În continuare câteva sfaturi pentru a elimina din aceste toxine:

  • Elimină vasele din plastic, teflon și înlocuiește-le cu vase din sticlă termorezistentă, din ceramică și din fontă.
  • Elimină folia de aluminiu folosită la gătit și înlocuiește-o cu hârtie de copt (ai grijă să nu fie tratată cu clor).
  • Înlocuiește recipientele din plastic pentru depozitarea alimentelor cu cele din sticlă.
  • Elimină produsele convenționale de curățenie (detergent de vase, soluții de curățare și dezinfecție, detergent de rufe, balsam) și înlocuiește-le cu variante non-toxice.
  • Folosește un filtru pentru a filtra apa de la robinet.
  • Folosește un purificator de aer.

O mare parte din toxine ajung în corpul nostru din produsele de îngrijire personală. Cele mai cunoscute ingrediente toxice care se găsesc în acestea sunt: plumb, fluor, ftalați, cadmiu, triclosan, parabeni, bisfenoli, eteri glicolici și sunt considerate disruptori endocrini. Se găsesc în produsele de machiaj, în șampoane, gel de duș, pastă de dinți și chiar și în absorbante.

Pasul 4: Susținerea căilor de detoxifiere

În unele cazuri, pe lângă eliminarea sau evitarea alcoolului, a cofeinei, pesticidelor și chimicalelor,  este nevoie de intervenții suplimentare care să sprijine organismul în procesarea acumulării de toxine deja existente în corp. Iată câteva activități și suplimente pe care le poți adăuga protocolului, pentru un plus de detoxifiere:

  • Transpirația. Este o cale excelentă prin care să elimini toxinele din corp. Pentru a ajuta acest proces de transpirație te poți folosi de mișcare, saună, băi fierbinți cu săruri și uleiuri esențiale.
  • Suplimentele de protecție hepatică. Calea fazei I de detoxifiere are nevoie de substanțe nutritive precum B2, B3, B5, B6, B12, folați, glutation și flavonoide pentru a scoate afară toxinele din interiorul celulelor adipoase, iar calea fazei II are ca rol eliminarea reziduurilor rezultate din faza I. În faza II sunt necesare substanțe nutritive ca metionina, cisteina, magneziul, glutationul, B5, B12, vitamina C, glicina, taurina, glutamina, folatul, colina, MSM și NAC.
  • Suplimentele care susțin metilarea. Poți să susții căile de metilare cu vitamina B6 activată, folat activat și B12 sub forma metilcobalaminei și trimetilglicinei care descompun homocisteina.
  • Magneziul este o adevărată locomotivă când vine vorba despre detoxifiere. Este necesar pentru detoxifierea ficatului, pentru alcalinizarea organismului (care facilitează eliminarea toxinelor prin intermediul urinei excretate) și pentru a ajuta corpul să scape de toxine cu mișcări mai frecvente ale musculaturii digestive (stimularea peristaltismului). Mai multe informații despre magneziu și sănătatea tiroidei aici.

Următorii pași de urmat

După ce s-au încheiat cele 2 săptămâni de protocol, ai grijă să faci o reevaluare hepatică și să observi ce s-a schimbat.

Deși cele mai multe persoane vor reuși să scape de mare parte din încărcătura toxică, pentru alții va fi nevoie și de alte intervenții, precum echilibrarea suprarenalelor, vindecarea intestinului și chiar investigarea posibilelor infecții sau chiar traume care te țin în trecut și nu te lasă să ieși din starea de boală.

Resurse:

Dr. Farm. Izabella Wentz – Protocol terapeutic pentru tiroida Hashimoto (editura Paralela 45)

https://thyroidpharmacist.com/articles/support-liver-recover-from-thyroid-disease/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
detoxifiereeliminare toxineficatsănătate hepaticătiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Pregătește-ți copilul pentru școală! Tot ce trebuie să știi despre imunitatea celor mici
Articolul următor
Gândul zilei #03: Ce se ascunde în spatele dependenței?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătateTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: