Știai că 10% din populația lumii suferă din cauza pietrelor la rinichi (calculilor renali)? Această problemă dureroasă și de cele mai multe ori recurentă afectează cel mai frecvent bărbații cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, iar crizele pot dura până la două săptămâni. Aceste pietre se formează atunci când în organism există un nivel ridicat de calciu, sodiu și acid uric (aceste substanțe pot cauza și guta) sau alte substanțe care pot forma cristale în urină la niveluri pe care organismul nu le poate elimina în mod corespunzător. Aceste substanțe se adună și se „leagă” chimic între ele, formând o piatră în interiorul organului. Unele pietre la rinichi sunt foarte mici și pot fi eliminate prin urină, cu simptome minime. Altele ar putea crește destul de mari, putându-se depune în deschiderea uretrei – tubul care permite urinei să treacă de la rinichi la vezica urinară. În acest caz, pietrele pot provoca durere, nevoie frecventă de urinare, greață, vărsături și transpirație excesivă.
Dacă te afli printre cei 10% care experimentează probleme cu pietrele la rinichi sau ai pe cineva din familie care a avut astfel de probleme în trecut (pietrele la rinichi sunt ereditare), trebuie să citești informațiile despre cele mai eficiente remedii naturale pentru pietrele la rinichi, care pot ajuta la prevenirea, atenuarea disconfortului și dizolvarea acestor pietre înainte să devină o mare problemă.
1. Hidratare! Hidratare! Hidratare!
Este întotdeauna o idee bună să bei apă suficientă pentru organism. Totuși, atunci când ai pietre la rinichi sau crezi că ai putea avea o sensibilitate potențială, e esențial să-ți menții cantitatea adecvată de lichide în corp, cu scopul de a elimina mineralele și substanțele care pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. Dacă nu ai timp sau răbdare să măsori și să urmărești consumul de apă zilnic, amintește-ți această regulă generală: cu cât urina este mai închisă la culoare, cu atât ai nevoie de mai multă apă. Atunci când culoarea urinei este limpede, poți ști că bei suficientă apă.
2. Încearcă oțetul de mere!
Oțetul de mere se află în lista „Top 10 ingrediente naturale” pentru un motiv foarte bun. Oțetul de mere este un remediu eficient pentru o listă lungă de boli, inclusiv pietre la rinichi. Nu numai că un consum regulat de aproximativ 2 linguri pe zi ajută la dizolvarea și eliminarea pietrelor la rinichi, dar poate ajuta și la prevenirea evenimentelor viitoare. Încearcă oțetul de mere ca tonic dimineața, apoi în jurul prânzului și din nou seara pentru a profita de beneficiile pentru sănătate ale acestui remediu natural incredibil, care te scapă și de pietrele la rinichi în același timp. Pur și simplu se amestecă 2 linguri de oțet de mere organic nefiltrat, cu un îndulcitor natural (cum ar fi mierea sau stevia) și cu 120 ml de apă.
3. Combină sucul de lămâie cu ulei de măsline!
Chiar dacă această variantă poate să nu fie potrivită pentru persoanele cu pietre mai mari, persoanele cu pietre la rinichi mai mici pot încerca acest amestec pentru a ajuta la dizolvarea și eliminarea lor. Amestecă un sfert de ceașcă de suc de lămâie cu ulei de măsline și consumă amestecul cu 250 ml de apă. Asigură-te că folosești ingrediente de înaltă calitate, astfel încât să nu ajungă accidental în organism substanțe care să îți agraveze starea (cum ar fi zaharoza sau siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză).
4. Alege sucul de rodie!
Un studiu din anul 2008 a concluzionat că sucul de rodie previne formarea anumitor tipuri de pietre la rinichi. Dacă ai un potențial risc de a suferi de pietre la rinichi, bucură-te de o porție sau două de suc de rodii în fiecare zi. Pe lângă beneficiile asupra rinichilor, rodiile sunt bogate în antioxidanți care protejează organismul de radicalii liberi. Cum să nu iubești un astfel de remediu?
5. Nu uita de infuzia de frunze de urzică!
Ceaiul din frunze de urzică este folosit frecvent pentru ameliorarea simptomelor alergice sezoniere, dar este și un puternic diuretic, cu proprietăți antibacteriene. Poți consuma 2-3 cești de ceai din frunze de urzică pe zi și vei vedea rezultate în curățarea mineralelor și toxinelor din rinichi, oprind dezvoltarea pietrelor și ajutând la prevenirea infecțiilor tractului urinar, o altă cauză ce poate conduce la formarea pietrelor la rinichi.
6. Consumă proteine vegetale!
Este binecunoscut faptul că supraconsumul anumitor proteine animale poate provoca pietre la rinichi. În cazul în care ești predispus la aceste probleme, ia în considerare înlocuirea unor proteine animale din dieta ta cu surse de proteine vegetale. Chiar dacă mulți oameni ar putea strâmba din nas la ideea de a renunța la carnea de vită, porc, pește sau ouă, durerea atroce a unei crize cauzate de pietrele la rinichi ar putea fi un stimulent foarte bun. Surse excelente de proteine vegetale includ mazărea verde, semințele de chia, quinoa, spirulina, migdalele, fasolea, humusul și altele similare. Doar amintește-ți că ai nevoie de aproximativ 50 de grame de proteine pe zi. Dacă ai de gând să treci de la carne la surse vegetale de proteine, ar trebui să te familiarizezi treptat cu conținutul specific de proteine al acestora.
7. Crește aportul de fibre!
Multe dintre sursele de proteine vegetale au și avantajul de a fi excelente surse de fibre insolubile – un alt remediu eficient pentru stoparea dezvoltării pietrelor la rinichi și prevenirea formării altora noi. Fibrele insolubile ajută la reducerea calciului în tractul urinar prin legarea în intestine. Calciul trecut prin scaun înseamnă că mineralul este mai puțin disponibil pentru a se cristaliza în rinichi. Surse importante de fibre solubile se găsesc în cereale integrale, legume, fructe și leguminoase. În timp ce multe fructe și legume sunt excelente surse de fibre, trebuie să fii conștient că unele pot conține niveluri ridicate de oxalat, care este una dintre principalele cauze ale pietrelor la rinichi.
8. Folosește fasolea boabe!
Boabele de fasole au o formă și o culoare similare cu rinichii și pot fi de ajutor în tratarea pietrelor. Nu numai că sunt bogate în fibre, dar boabele de fasole sunt și o importantă sursă de proteine, vitamine din complexul B și minerale care îmbunătățesc sănătatea căilor urinare și a rinichilor. Pentru a obține beneficii maxime, gătește-le în apă până sunt suficient de fragede pentru a le putea mânca. Strecoară lichidul, lasă-le să se răcească și apoi strecoară-le din nou. Poți consuma lichidul rezultat după fierberea fasolei și apoi poți mânca boabele pentru a stimula sănătatea generală a rinichilor.
Tu ce alte secrete naturale cunoști pentru a scăpa de pietrele la rinichi?
Surse:
- naturallivingideas.com/natural-remedies-for-kidney-stones/
- verywell.com/how-much-water-do-you-need-p2-2507000
- naturallivingideas.com/apple-cider-vinegar-benefits/
- upmc.com/patients-visitors/education/nutrition/pages/low-oxalate-diet.aspx