Sănătate

Totul devine mai dificil când corpul nu te mai ascultă

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
îmbătrânireParkinsonSănătatea sistemului nervos

11 aprilie 2017 marchează, la nivel mondial, cea de-a 20-a aniversare a Zilei Internaționale de Luptă împotriva Bolii Parkinson. Ziua de 11 aprilie corespunde zilei de naștere a medicului englez James Parkinson (1755-1824), care în 1817 a descris pentru prima dată boala, prin publicarea „Eseului despre paralizia agitată”, arătând că diminuarea puterii musculare, percepută inițial ca un sentiment de slăbiciune ușoară, este însoțită de tremor involuntar. Așadar, anul acesta se aniversează și împlinirea a 200 de ani de la recunoașterea bolii Parkinson ca afecțiune medicală. În acest context, Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România organizează ample acțiuni de informare dedicate publicului larg și pacienților.

Pornind de la realitatea de zi cu zi a pacienților cu Parkinson, pentru care „Totul devine mai dificil când corpul nu te mai ascultă”, Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson atrage atenția asupra provocărilor unei afecțiuni complexe, cu simptome motorii, care scad calitatea vieții. Astfel, pe parcursul lunii aprilie se vor derula următoarele acțiuni: campanie de informare la metrou, acțiuni de informare în florării (laleaua este simbolul bolii Parkinson), în restaurante și centre comerciale, precum și alte evenimente dedicate pacienților.

Campanii de informare

Bucureştenii care circulă cu metroul pe 11 aprilie vor primi materiale informative despre boala Parkinson. Acţiunea este parte a campaniei de informare realizată în parteneriat cu Metrorex, în perioada 8 – 22 aprilie. Astfel, câteva trenuri de metrou care circulă magistrala M2 şi M1-3 au devenit mesagerii campaniei, fiind personalizate cu postere, omuleţi din carton care reproduc tremorul specific bolii Parkinson şi informaţii despre această afecţiune. De asemenea, pe ecranele din toată reţeaua Metrorex va rula un film informativ.

Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Bolii Parkinson va fi punctată şi în cadrul unui lanț de florării, unde toţi clienţii vor primi materiale informative, împreună cu o lalea, simbolul internaţional al Bolii Parkinson.

Nu în ultimul rând, clienţii unuia dintre cele mai cunoscute restaurante din Bucureşti vor conștientiza la propriu, prin „tremorul” mesei, cel mai cunoscut simptom al Bolii Parkinson.

Acţiunile de informare vor continua, până în luna iunie, cu evenimente dedicate pacienţilor şi aparţinătorilor, în cadrul proiectului „Școala Pacienților cu Boala Parkinson și a Familiilor lor”, dar și cu campanii locale de informare în Constanţa şi Timişoara, unde va fi expusă „Instalația din lalele”.

Instalația din lalele , ansamblu senzorial unic în România care transpune artistic prin lumina intermitentă şi vibraţia lalelelor tremorul incontrolabil, va fi expusă în perioadele 26-28 aprilie şi 18-21 mai la Constanţa, respectiv Timişoara. Trecătorii care vor interacţiona cu lalele vor afla aspecte despre Boala Parkinson într-un mod memorabil şi interactiv şi vor primi materiale informative.

Peste 73.000 de români, diagnosticați cu Parkinson

În acest moment este estimat, la nivel naţional, un număr de 73.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boala Parkinson, aceasta fiind, după boala Alzheimer, cea de-a doua afecţiune neurologică progresivă ca frecvenţă. La nivel mondial, peste 300.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu boala Parkinson, înregistrându-se o incidență de 10 la 100.000. Potrivit estimărilor, numărul acestora s-ar putea dubla până în 2030, fapt alarmant atât pentru societatea civilă, dar și pentru comunitatea științifică medicală.

Boala afectează, în special, persoane cu vârste de peste 60 de ani, dar se estimează că una din zece persoane este diagnosticată înainte de a împlini vârsta de 50 de ani. Totuși, această boală poate afecta și persoane mai tinere, sub 40 de ani, potrivit www.europeanbraincouncil.org.

Din punct de vedere al cauzelor, boala Parkinson rămâne un mister. Există mai multe teorii aflate în curs de cercetare, una dintre ele fiind cea bazată pe așa-numita axă „intestin-creier”, potrivit căreia boala Parkinson pornește de la neurotoxicitatea produsă de dezechilibrul microbiomului intestinal. Cât despre cauzele genetice cunoscute, acestea pot reprezenta mai puțin de 5% din totalul cazurilor de Parkinson.

Parkinson înseamnă mai mult decât tremor

Parkinsonul este o boală neurologică progresivă, ale cărei simptome pot fi confundate la început cu procesul normal de îmbătrânire.

Tremorul este cel mai cunoscut simptom al Bolii Parkinson, dar această afecţiune înseamnă mai mult decât atât. Boala evoluează cu rigiditatea mişcărilor, instabilitatea posturală, precum și tulburări de vorbire şi chiar tulburări cognitive. Boala Parkinson este una dintre afecțiunile cu implicații pe absolut toate nivelurile: fizic, psihic și emoțional, dar și social și economic.

Deși nu există tratament pentru vindecarea bolii Parkinson, ea poate fi ținută sub control cu ajutorul medicației moderne, dar și al terapiilor naturale. Pacienții în stadii avansate de boală devin din ce în ce mai mult dependenți de ajutorul și susținerea semenilor. O mai bună informare va reduce stigma asociată bolii, va crește înțelegerea și sprijinul comunității și va conduce la creșterea calității vieții pentru cei afectați.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
îmbătrânireParkinsonSănătatea sistemului nervos
Articolul anterior
Ce impact are telefonul mobil asupra sănătății?
Articolul următor
De ce frigul le face zile fripte cardiacilor?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: