Medicină funcțională, Sănătate, Vitamine și minerale

Tu când ți-ai testat ultima dată nivelul de vitamina D?

Autor:
22 de comentarii
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
imunitatesănătatea oaselorvitamina Dvitamina soareluivitamine

Din nefericire, puțini oameni realizează că una dintre cele mai frecvente deficiențe din zilele noastre este cea de vitamina D. Chiar dacă nu pare o problemă gravă la prima vedere, lipsa acestei vitamine esențiale ne poate afecta profund sănătatea. Studiile recente indică faptul că 40% din europeni se confruntă cu această deficiență, iar cei mai vulnerabili sunt adulții peste 65 de ani, persoanele supraponderale și cei cu pielea mai închisă la culoare. Află în acest articol de ce vitamina D este atât de crucială și cum să îți protejezi organismul de efectele sale negative.

Marker pentru vitamina D

Partea bună este că există o ușoară pentru a afla dacă nivelul tău de vitamina D este optim sau nu.  Analiza 25-Oh-vitamina D este considerat a fi cel mai bun marker pentru evaluarea stării vitaminei D, se poate face la un laborator printr-o probă din sânge și reflectă în mod fiabil fracțiile libere ale metaboliților vitaminei. Deși laboratoarele consideră valorile peste 30ng/ml a fi normale, nu vă lăsați duși în eroare. Dozele optime de vitamina D sunt între 50-70ng/ml, iar tot ce este sub, ar trebui optimizat.

Vitamina D și societatea modernă

În secolul 19 se știa că dacă ai dat ulei de ficat de cod copiilor care aveau rahitism, acesta ar putea vindeca rahitismul, iari dacă dai ulei de ficat de cod copiilor fără rahitism, îi împiedica să facă această boală. Așa că oamenii au crezut că există o vitamină prezentă care era necesară pentru sănătatea oaselor. Inițial au crezut că vitamina A era responsabilă pentru sănătatea oaselor, dar când au fiert uleiul din ficat de cod și au distrus vitamina A,

activitatea anti-rahitică, era încă prezentă în uleiul de ficat de cod. În acest mod a fost

descoperită și denumită vitamina D, pentru că au fost deja identificate vitamina A, B și C, deci următoarea literă la rând D, vitamina D.

La începutul anilor 1900, oamenii și-au dat seama că dacă ești expus la lumina soarelui, aceasta acea proprietăți anti-rahitice (pentru sănătatea oaselor). Astfel oamenii au conștientizat că vitamina din uleiul de ficat de cod putea fi, de asemenea, făcută de pielea ta.

În zilele de azi, oamenii uită să mai iasă pe afară. Orele lungi la job, traficul blocat dar și responsabilitățile ne pot face să uităm să mai ieșim din casă, ceea ce în timp poate duce la deficit de vitamina D.

Beneficiile vitaminei D

  • Modulează sistemul imunitar: îmbunătățește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor, ajutând la reducerea riscului de boli precum gripa sau răceala.
  • Protejează împotriva cancerului: Prin reglarea creșterii celulare și promovarea diferențierii celulare, inhibând în același timp proliferarea necontrolată și încurajând apoptoza (moartea celulară programată) a celulelor anormale. De asemenea, reduce inflamația, un factor cheie de risc pentru cancer și inhibă angiogeneza, prevenind dezvoltarea aportului de sânge a tumorilor.
  • Promovează autofagia: Un proces celular care elimină componentele deteriorate, prin activarea unor căi de semnalizare specifice, cum ar fi calea AMPK/mTOR. Această activare sporește capacitatea celulei de a elimina proteinele și organelele disfuncționale, menținând sănătatea celulară și prevenind acumularea de materiale toxice care ar putea duce la boli precum cancerul sau neurodegenerarea.
  • Previne declinul cognitiv: Vitamina D poate sprijini funcția cognitivă și poate reduce riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimer prin protejarea neuronilor și reducerea neuroinflamației.
  • Ameliorează oboseala cronică: Ultimele studii care au urmărit pacienții care aveau oboseală cronică au arătat că 72,2% dintre acestea aveau nivele scăzute de vitamina D iar după suplimentare adecvată această oboseală dispărea.
  • Promovează sănătatea oaselor: Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care este esențial pentru menținerea oaselor puternice și prevenirea afecțiunilor precum osteoporoza și fracturile.
  • Scade riscul de anxietate și depresie: Nivelurile scăzute de vitamina D au fost corelate cu tulburările de dispoziție. Nivelurile adecvate de vitamina D pot ajuta la prevenția depresiei.
  • Reduce durerile articulare: Vitamina D ajută la durerile articulare susținând absorbția calciului, care este esențială pentru menținerea oaselor puternice și prevenirea disconfortului articular. De asemenea, reduce inflamația, ceea ce poate atenua durerea în condiții precum artrita. Un deficit de vitamina D poate duce la oase mai slabe și la creșterea durerilor articulare.
  • Ameliorează apneea în somn: Vitamina D poate ajuta la apneea în somn prin susținerea funcției musculare, inclusiv a mușchilor implicați în respirație. De asemenea, joacă un rol în reducerea inflamației, care poate afecta sănătatea căilor respiratorii. Unele studii sugerează că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de tulburări de somn, inclusiv apnee în somn.
  • Previne endometrioza și SOPC: Vitamina D poate ajuta la prevența endometriozei si SOPC (sindromul ovarului polichistic) prin reducerea inflamatiei si reglarea răspunsului imun, ambele jucand un rol in aceste afectiuni. În endometrioză, vitamina D ar putea ajuta la reducerea durerii și a creșterii țesuturilor prin modularea proceselor inflamatorii.

10 semnale de alarmă că ai avea nevoie de vitamina D

Sigur acum te întrebi oare cum poți să îți dai seama dacă ai sau nu deficit de vitamina D, așa că iată cele mai frecvente simptome:

  • Sensibilitate mai mare la durere: prin influențarea funcției nervoase și a receptorilor de durere. Nivelurile scăzute ale acestei vitamine pot reduce toleranța la durere și amplifica senzațiile dureroase.
  • Depresie și problemele de dispoziție: prin afectarea nivelurilor de serotonină și dopamină, neurotransmițători esențiali pentru reglarea dispoziției. De asemenea, vitamina D joacă un rol în reducerea inflamației, un alt factor legat de depresie.
  • Insomnie: prin afectarea reglării melatoninei, hormonul responsabil de ciclul somn-veghe. Nivelurile scăzute ale vitaminei duc la oboseală și somn neodihnitor.
  • Slăbiciune musculară: este esențială pentru funcționarea optimă a mușchilor și absorbția calciului. Lipsa acesteia duce la reducerea forței și tonusului muscular cu o scădere a timpului în care o activitate se putea realiza.
  • Hipertensiune arterială: prin afectarea echilibrului calciului și sodiului, ceea ce influențează contractilitatea vaselor de sânge. De asemenea, vitamina D reglează sistemul renină-angiotensină, care controlează tensiunea arterială.
  • Factori de stres: prin scăderea absorbției calciului, ceea ce slăbește oasele și le face mai susceptibile la fisuri în urma efortului fizic prelungit
  • Îmbolnăvire frecventă: prin slăbirea sistemului imunitar, reducând capacitatea organismului de a combate infecțiile și virusurile. Vitamina D joacă un rol crucial în activarea celulelor imune.
  • Tulburări de concentrare: afectează funcționarea creierului, influențând negativ dezvoltarea neuronală și sinapsele. Acest lucru poate duce la probleme cognitive, inclusiv tulburări de învățare și memorie.

Ce forme de vitamina D să alegi?

Când alegi vitamina D, calitatea și forma activă contează enorm pentru eficiență. Vitamina D3 (colecalciferol) este forma superioară, fiind absorbită mai eficient de organism în comparație cu vitamina D2. Optează pentru D3 sub formă de ulei, deoarece aceasta se dizolvă mai bine și asigură o biodisponibilitate ridicată. Suplimentele de D3 provenite din surse naturale, precum colecalciferolul, sunt considerate de calitate superioară și contribuie la o absorbție optimă, sprijinind sănătatea oaselor, a imunității și echilibrul hormonal.

Vă mulțumesc din suflet că ați ajuns până aici! Fiecare cuvânt pe care l-am împărtășit are scopul de a vă îmbogăți cunoștințele și de a vă susține în călătoria dvs. spre sănătate optimă. Implicarea dvs. este esențială pentru a continua să creez un conținut valoros și inspirațional. Aștept cu nerăbdare să vă citesc părerile!

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

22 de comentarii. Leave new

  • K2 si antidiabeticele ???!

    Răspunde
  • Csucsai Daniela
    19 octombrie 2024 19:51

    Buna ziua.Mi-am facut analiza de Vit D si mi-a iesit 22,6ng/ml. Care dintre vit D3 imi recomandati.Multumesc

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      20 octombrie 2024 9:50

      Buna ziua! Vitamina D forte de 5000 UI plus K2, gasiti varianta forte pe zenyth. Multa sanatate!

      Răspunde
  • Pienar Aurica
    9 octombrie 2024 16:59

    Buna ziua ! Am mare deficit de vit 3 nu pot lua suplimente cu vit d 3 pt ca imi apare imediat herpes …..am virusul ….si imi apar si ganglioni …va rog alte sursa de vit d 3

    Răspunde
  • Informații foarte utile! Va mulțumesc!

    Răspunde
  • Enache Liana
    9 octombrie 2024 12:20

    Mulțumesc mult pentru aceste sfaturi atât de necesare!! Chiar aveam nevoie să știu ce analiză să fac pentru dozarea vitaminei D și acum am înțeles, trebuie să știu cum stau, fiindcă am 65 de anișori și.. diverse probleme de sănătate, cardiopatie ischemică, osteoporoză, artroza, sunt supraponderală și trebuie să țin totul cât mai bine sub control..

    Răspunde
  • lucya.andronache@gmail.com
    9 octombrie 2024 12:16

    Mulțumesc foarte utile sfaturi.
    La ce oră e bine de luat d3…..???

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      10 octombrie 2024 9:38

      Buna ziua,

      E bine sa o luam in prima parte a zilei cu o masa bogata in grasimi, fie dimineata, fie la pranz. O zi frumoasa!

      Răspunde
  • Munteanu Maria
    9 octombrie 2024 10:32

    Multe mulțumiri, sunt convingătoare; am osteoporoză și depresie,îmi voi determina vit. D3 și mă voi întoarce la produsele indicate

    Răspunde
  • Radovici Magdalena
    9 octombrie 2024 9:54

    Bună ziua.
    Va mulțumesc pentru efortul dvs de a ne învăța sa trăim mai corect și responsabil.
    Putere de munca, mult succes!

    Răspunde
  • Trebuie obligatoriu suplimentat cu magneziu si vitamina K2? In legatura cu vitamina K2, aveti si forma MK4?
    Multumesc!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      9 octombrie 2024 11:08

      Buna ziua,

      Da, asa ar fi cea mai buna varianta. Gasiti optiunea de MK7 pe zenyth. Multa sanatate va doresc!

      Răspunde
  • Un articol foarte bun cu toate datele necesare sa luam masurile cele mai bune pentru fiecare.

    Răspunde
  • Mulțumesc pentru sfaturi sunt f utile mai ales că se vehicula diferite valori normale pentru vit D.si îmi întărește convingerea că valorile sunt cele menționate de dv.

    Răspunde
  • Uleu Otilia
    9 octombrie 2024 9:20

    Foarte util, mai ales ca am deficit de Vitamina D! Analiza ar trebui introdusa in pachetul obligatoriu de analize! Foarte putini medici recomanda aceasta analiza! Multumesc!

    Răspunde
    • Dr. Gianina Farcaș - dr.gianina.farcas@gmail.com
      9 octombrie 2024 10:33

      Buna ziua,

      Da, asa este, si eu consider ca ar trebui introdusa in pachetul obligatoriu de analize.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
imunitatesănătatea oaselorvitamina Dvitamina soareluivitamine
Articolul anterior
Protocol pentru reechilibrarea funcției suprarenale
Articolul următor
Gândul zilei #08: Vitamina C, un aliat în plus pentru imunitate puternică


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătateVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: