Diverse, Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto

Anemia prin deficit de fier vs anemia prin deficit de B12, în tiroidita Hashimoto

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
anemiedeficit de fiermedicina integrativatiroidita Hashimotovitamina B12

Termenul anemie este unul destul de des întâlnit, iar majoritatea oamenilor îl asociază cu deficitul de fier, ceea ce nu este corect din punct de vedere technic deoarece anemia poate fi provocată de diverse probleme.

Anemia, prin definiție, înseamnă un nivel scăzut de globule roșii. Organismul are nevoie de celule roșii din sânge pentru a obține oxigen din plămâni către restul corpului. Celulele roșii din sânge transportă hemoglobină, o proteină complexă care conține molecule de fier. Aceste molecule sunt cele care transportă oxigenul în organism.

Anemiile și Hashimoto

Conform Dr. Farm. Izabella Wentz, anemia este foarte frecventă la persoanele cu Hashimoto, iar cercetările au constatat, de asemenea, că anemia apare frecvent în cazul bolilor tiroidiene.

De fapt, există 3 tipuri principale de anemii des întâlnite la persoanele cu Hashimoto – nivelurile scăzute de vitamina B12 (cobalamina), B9 (acid folic) sau fier pot duce la anemie.

(Notă: deficitul de oricare dintre cele 3 nu însemană neapărat anemie. Dacă deficitul nu este corectat, în timp poate duce la anemie.)

Astăzi, ne vom concentra pe anemia cu deficit de fier și cea de B12 (pentru informații mai detaliate despre celălat tip de anemie, consultă articolul Analize suplimentare: MTHFR).

Deficitul de fier și feritina

Analizele uzuale care se folosesc pentru a determina dacă există un deficit de fier (determinarea celuleor roșii din sânge, hemoglobina, hematocritul și nivelul de fier) pot ieși normale însă totuși poate exista deficit de fier și totodată simptome caracteristice acestui deficit (oboseală, slăbiciune, piele palidă, căderea părului, extremități reci, șamd).

În aces caz deficitul e fier se datorează rezervelor scăzute și se poate verifica prin dozarea nivelului de feritină (proteina de depozitare a fierului).

O scădere a feritinei se poate prezenta ca o intensificare a căderii părului în timpul șamponării și periajului, precum și subțierea generală a părului fără un model specific sau chiar chelie.

Se recomandă verificarea nivelului de feritină la toate femeile cu Hahsimoto și pentru toate persoanele care experimentează căderea părului.

Nivelurile normale de feritină pentru femei sunt între 20 și 200 ng/mL. Potrivit unor experți, nivelurile de feritină de cel puțin 40 ng/mL sunt necesare pentru a opri căderea părului, în timp ce niveluri de cel puțin 70 ng/mL sunt necesare pentru a suține regenerarea părului.

Ca mineral essential pentru corp, fierul este important în metabolismul tiroidian. Fierul transportă și intervene în modul în care organismul utilizează T3. Nivelurile de feritină scăzute pot cauza niveluri crescute de Reverse T3, care blochează receptorii pentru T3 liber (hormonul tiroidian activ), ducând la simptome tiroidiene. Fierul scăzut poate reduce, de asemenea, capacitatea de legare a T3 liber, iar acest lucru poate apărea chiar dacă și la persoanele care iau hormoni de substituție, cee ace crează confuzie pentru că se presupune că medicamentația are rolul de a reduce simptomele associate afecțiunilor tiroidiene.

În plus, unele studii sugerează că deficitul de fier poate inhiba conversia T4 în hormonul tiroidian activ T3.

Testare completă pentru a determina prezența anemiei

Pentru a avea o imagine completă a statusului fierului este neveoie de mai multe analize:

Hemoleucograma completă – aceasta poate ajuta la măsurarea severității anemiei. În anemia cu deficit de fier cronic, atât volumul corpuscular mediu (MCV), cât și concentrația medie de hemoglobină corpusculară (MCHC) vor fi sub normal. De asemenea, poți observa că numărul de trombocite este crescut, în timp ce numărul de globule albe (WBC) se află de obicei în limitele de referință, dar poate fi și crescut.

Frotiu de sânge periferic – acest test implică examinarea la microscop a celulelor roșii și albe din sânge și a trombocitelor și poate oferi o perspectivă asupra dimensiunii celulelor sanguine și a trombocitelor, precum și asupra oricăror modificări ale acestora. Trombocitele sunt de obicei crescute când există anemie. Acest test poate detecta modificări în celule înainte ca nivelurile MCV să fie scăzute.

Fierul seric, capacitatea totală de legare a fierului (CTLF) și feritina serică – nivelurile scăzute de fier și feritină corelate cu CTLF crescut indică deficit de fier. Scăderea feritinei în sine indică, de obicei, deficiența de fier, dar în unele condiții, chiar dacă valorile pentru feritină sunt în limitele normale tot există deficit.

Asta se întâmplă din cauza valorile de referență folosite de laboratoare și de aceea este recomandat să ne raportăm la valori optime. Nivelul optim pentru tiroida noastră este între 90-110 ng/mL.

Cazuele unui nivel scăzut de feritină pot fi multiple, prin care: dieta, diferite afecțiuni care scad absorbția fierului la nivel intestinal (boala celiacă, gastrita autoimună, helicobacter Pylori, inflamație și dezechilibre intestinale, nivel scăzut de acid gastric), intoxicația cu metale grele.

Dar, de asemenea, aceste niveluri scăzute de feritină pot fi asociate și cu anumite evenimente din viața noastră, precum:

  • Menstruația – Există o pierdere potențială de 1 mg de fier pe ciclu pentru femeile cu menstruații normale și până la 5-6 mg pe ciclu pentru femeile cu menstruații abundente.

Dezechilibrele hormonale, cum ar fi dominanța estrogenică, pot provoca, de asemenea, perioade foarte grele în care organismul pierde prea mult fier, la fel ca și nivelurile scăzute de progesteron, PCOS și perimenopauză.

Un alt factor care poate influența menstruația (abundentă și cu cheaguri de sânge) îl reprezintă mutațiile genei MTHFR. Consultă articolul despre MTHFR pentru a afla mai multe.

  • Nivelul ridicat de transpirație – Pierderea medie/zi de fier prin transpirație este de aproximativ 1 mg pentru bărbați și 1,4 mg pentru femei. În cazul în care suferi de hiperhidroză sau mergi la saună des, pierderile sunt mai mari.
  • În cazul infecțiilor virale – Aceste infecții au potențialul de a provoca anemie datorită efectului lor asupra măduvei osoase. Virusurile care au fost asociate cu anemie includ virusul Epstein-Barr, hepatita A și C, virusul herpes uman 6 (HHV-6), citomegalovirusul, parvovirusul B19 și HIV.
  • Schimbările fiziologice – Orice tip de schimbare fiziologică, cum ar fi sarcina, alăptarea sau chiar o perioadă de creștere rapidă, poate crește nevoia organismului de fier.
  • Prezența paraziților – Aceștia pot provoca o absorbție slabă a multor nutrienți esențiali, inclusiv a fierului

Mai multe informații despre deficitul de fier găsești în articolul Anemia feriprivă și excesul de fier.

Anemia pernicioasă

Anemia pernicioasă este o consecință a deficitului de cobalamină (vitamina B12), care la rândul său se poate produce datorită absenței factorului intrinsec (FI). Factorul intrinsec este o glicoproteină care leagă cobalamina, permițând astfel absorbția acesteia la nivelul intestinului subțire – ileonul terminal. Anemia pernicioasă este adesea descrisă ca fiind o tulburare autoimună, cauzată de identificarea unor autoanticorpi direcționați atât împotriva FI, cât și împotriva celulelor parietale gastrice; aceasta se asociază frecvent și cu alte boli de etiologie autoimună, cum ar fi tiroidita Hashimoto, boala Addison, colita ulceroasă, diabet zaharat de tip I.

B12 este o vitamină esențială solubilă în apă, care se găsește în mod obișnuit în proteinele animale, cum ar fi peștele, crustaceele, carnea, ouăle și produsele lactate.

B12 este necesar pentru funcția cognitivă, sinteza proteinelor, reproducerea celulară și creșterea normală.

Vitamina B12 este, de asemenea, un cofactor important pentru producerea de energie și joacă un rol în sănătatea sistemului imunitar și în metabolismul sănătos al homocisteinei.

Unele dintre simptomele deficitului de B12 sunt asemănătoare cu cele ale deficitului de fier: oboseală, iritabilitate, slăbiciune, dar și simptome mai grave precum depresie, leziuni gastrointestinale, leziuni neurologice.

După cum am văzut, acest deficit se întâlnește cel mai des la persoanele care suferă de boli autoimune și este des asociat cu tiroidita Hashimoto. Dar de ce se întâmplă asta?

Medicamentele cele mai des prescrise persoanelor cu Hashimoto (medicamente pentru reflux gastric, estrogeni sintetici, progesteron, antibiotice) sunt recunoscute atât pentru modificarea florei intestinale, cât și pentru epuizarea rezervelor de nutrienți ale organismulu. O floră alterată poate să influențeze absorbția nutrienților (printre care și B12) din alimente.

Alți factori legați de Hashimoto care pot duce la o deficiență de B12 includ:

  • Funcționarea suboptimă a sistemului digestiv
  • Infecţii cu H. Pylori

Evoluția deficitului de B12

În cazul deficitului de B12 poate dura ani sau chiar zeci de ani până se manifestă. Pe măsură ce se dezvoltă, nu numai că nivelurile de B12 scad, dar și alți metaboliți sau biomarkeri ai B12 (cum ar fi holotranscobalamina, acidul metilmalonic (MMA) și homocisteina) sunt afectați. Modul în care B12 și fiecare dintre biomarkeri sunt afectați depinde în care din cele 4 stadii se află persoana în cauză:

  • În prima și a doua etapă testele de laborator vor arăta niveluri în scădere de vitamina B12 și holotranscobalamină (transportor de B12), în timp ce nivelurile de MMA și homocisteină vor rămâne în limitele normale
  • În a treia etapă MMA și homocisteina vor fi crescute
  • În a patra și ultima etapă apar manifestările clinice, inclusiv anemia macrocitară (o formă de anemie în care celulele roșii din sânge sunt mai mari decât de obicei)și, dacă nu este tratată duce la leziuni neurologice ireversibile

Cu cât deficiența este mai avansată, cu atât poate fi mai dăunătoare pentru o persoană cu Hashimoto. De exemplu, cercetările au descoperit că hipotiroidismul este asociat cu boala coronariană, deoarece nivelurile crescute de homocisteină sunt un cofactor comun.

Niveluri optime pentru B12 sunt 700-900 pg/mL.

Un nivel crescut de B12 poate fi și din cauza variației genei MTHFR care determină o utilizare deficitară a B12 nemetilat. În astfel de cazuri, pot apărea și niveluri crescute de homocisteină, dar, de fapt, persoana în cauză are niveluri scăzute de B12 în forma pe care corpul său o poate utiliza.

De reținut!

Știu că acest lucru poate părea mult de acceptat, însă te rog să nu te simți compleșit! Vestea bună este că pentru toate există o soluție.

Multe dintre cauzele și simptomele deficitului de fier și de B12 sunt, de asemenea cauze principale ale tiroiditei Hashimoto și corectând aceste deficite, remediezi și din simptomele bolii.

Testarea poate fi o modalitate proactivă de a preveni o deficiență. Cu toate acestea, dacă ești cu deficit de fier sau vitamina B12, poți face ceva pentru a o îmbunătăți!

Resurse

https://thyroidpharmacist.com/articles/balancing-iron-levels-can-help-your-thyroid/

https://thyroidpharmacist.com/articles/b12-thyroid/

https://thyroidpharmacist.com/articles/hair-loss-and-thyroid/

https://thyroidpharmacist.com/articles/most-common-nutrient-deficiencies-hashimotos/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
anemiedeficit de fiermedicina integrativatiroidita Hashimotovitamina B12
Articolul anterior
15 semne că ficatul și vezica biliară sunt în dificultate
Articolul următor
Gena MTHFR: mutații, implicații asupra sănătății și testarea genetică


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DiverseMedicină funcționalăTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: