Medicină funcțională, Microbiom, Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Leaky gut și Hashimoto

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Știați că originea fetală a glandei tiroide este aceeași cu stomacul, tractul digestiv și limba? Din cauza acestei origini celulare comune, îmbunătățirea funcției digestive duce adesea la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor bolilor tiroidiene. Deși nu toate persoanele cu Hashimoto experimentează balonare, dureri de stomac, reflux, majoritatea se confruntă cu un anumit grad de permeabilitate intestinală.

Vezi toate articolele despre:
imunitateintestinleaky gutmicrobiomSănătatea sistemului digestivSindrom intestin hiperpermeabiltiroidătiroidita Hashimoto

Legătura dintre Hashimoto și intestinul permeabil (leaky gut)

Microbiota intestinală reglează în mare măsură homeostazia, precum și dezvoltarea celulelor imunitare. Modulează atât sistemul imunitar înnăscut, cât și pe cel adaptativ, chiar și în afara intestinului, și este fundamentală în dezvoltarea țesutului limfatic asociat intestinului, unde este situat mai mult de 70% din întregul sistem imunitar. Sistemul imunitar în sine are o influență asupra compoziției microbiotei gastrointestinale, care subliniază relația simbiotică.

Hashimoto și Graves coexistă adesea cu boli digestive specifice, inclusiv boala celiacă și sensibilitatea non-celiacă la grâu. De fapt, cercetările arată că persoanele cu boală autoimună tiroidiană au de 4 până la 5 ori mai multe șanse de a dezvolta boală celiacă decât populația generală.

Problemele autoimune, în general, au o asociere puternică cu sănătatea intestinală. Acest lucru poate fi explicat (cel puțin parțial) prin prezența funcției compromise a barierei intestinale care permite antigenilor să treacă mai ușor și să declanșeze boli autoimune la persoanele susceptibile genetic.

Microbiomul și bolile tiroidiene

Pe măsură ce se fac mai multe studii despre microbiomul intestinal, primim dovezi că colecția de organisme care trăiesc în interiorul nostru joacă un rol în hipotiroidism și boli autoimune ale tiroidei.

De exemplu, cercetările au arătat că schimbările în microbiota intestinală, inclusiv disbioza, pot afecta sănătatea generală a tiroidei și chiar pot provoca și exacerba tulburările tiroidiene autoimune, inclusiv boala Hashimoto.

Deoarece hormonii tiroidieni sunt, de asemenea, esențiali pentru motilitatea intestinală (modul în care alimentele se mișcă prin intestine), motivează că problemele de motilitate ar putea crea scenariul perfect pentru ca bacteriile nesănătoase să înflorească în intestinul subțire sau gros. Cu alte cuvinte: este un cerc vicios!

De asemenea, este important să rețineți că puteți avea o problemă de sănătate intestinală/tiroidă chiar dacă simptomele gastrointestinale sunt puține sau lipsesc în totalitate.

De exemplu, mii de oameni sunt diagnosticați cu boală celiacă în fiecare an după ce se prezintă la cabinetul medicului pentru o problemă complet diferită, care nu are legătură cu partea digestivă.

Același lucru este valabil și dacă aveți boală tiroidiană autoimună precum Hashimoto. S-ar putea să credeți că sănătatea dumneavoastră intestinală este bună, deoarece medicul dumneavoastră nu v-a întrebat despre asta. Cu toate acestea, având în vedere prevalența simultană a problemelor intestinale și tiroidiene, ar fi bine să găsiți un medic care să abordeze organismul ca un întreg și să vă recomande analize/investigații specifice pentru a descoperi declanșatorii sau cauzele care vă împiedică să ajungeți la remisiune.

Cum influențează intestinul tiroida?

Compoziția bacteriilor noastre intestinale sau microbiomul afectează capacitatea corpului de a asimila și absorbi micronutrienți cheie, cum ar fi iodul, seleniul, zincul, fierul, vitaminele din grupul B, vitamina A și tirozina – toate acestea fiind esențiale pentru funcționarea sănătoasă a tiroidei. De cele mai multe ori, persoanele cu boală tiroidiană autoimună prezintă deficiențe la nivelul acestor micronutrienți.

Deși nu este pe deplin înțeleasă, microbiota intestinală influențează și conversia T4 în T3 – T3 fiind forma activă a hormonului tiroidian. Enzima iodotironină deiodinază joacă un rol central în conversia T4 în forma sa activă T3 și se presupune că intestinele și microbiota intestinală influențează activitatea acestor enzime.

Cel puțin parțial, acest lucru este atribuit influenței microbiotei intestinale asupra disponibilității micronutrienților, precum seleniul și zincul care sunt necesari pentru transformarea T4 în T3.

Dar probabil că explicația poate merge mai departe de atât deoarece activitatea deiodinazei a fost găsită în peretele intestinal și cel puțin un studiu pe animale arată capacitatea bacteriilor intestinale de a lega hormonii tiroidieni.

Iată unde devine cu adevărat interesant: succesul acestui proces depinde, de asemenea, în mare măsură de producția de acizi biliari primari în vezica biliară. Acești acizi biliari primari sunt secretați din vezica biliară în intestinul subțire în urma consumului de grăsimi, unde bacteriile intestinale îi metabolizează în ceea ce se numește „acizi biliari secundari”, care cresc activitatea enzimelor deiodinază. Mai mult decât atât, acești acizi biliari depind de seleniul mineral menționat mai sus, care, adesea, se găsește în cantitate insuficientă la pacienții cu probleme de sănătate intestinală și tiroidiană. De asemenea, s-a dovedit că hipotiroidismul împiedică fluxul biliar din vezica biliară, care afectează și mai mult conversia T4/T3. Această bilă are, de asemenea, un rol natural antimicrobian, ceea ce poate explica în continuare legătura dintre boala tiroidiană și infecțiile intestinale bacteriene specifice, cum ar fi SIBO (creșterea excesivă a bacteriilor din intestinul subțire).

Cum influențează tiroida intestinul/sistemul digestiv?

În continuare vom vedea modul în care tiroida afectează intestinul și întregul sistem gastrointestinal/digestiv.

După cum probabil știți, digestia începe în gură cu producția de salivă bogată în enzime care inițiază descompunerea alimentelor, în special amidonul. Deci, este foarte important să aveți suficientă producție de salivă pentru a începe acest proces corect.

Cu toate acestea, cercetările au arătat că un număr semnificativ de persoane cu boli tiroidiene autoimune, cum ar fi Hashimoto, nu au cantități adecvate de salivă și suferă de „gura uscată”. Acest lucru se datorează în parte supraproducției de citokine proinflamatorii care împiedică producția normală de salivă.

Tiroida ta joacă, de asemenea, un rol foarte important în producția de acid gastric, care poate duce la simptome precum boala de reflux gastroesofagian, deficiențe de nutrienți și alte afecțiuni digestive precum SIBO (creșterea excesivă a bacteriilor din intestinul subțire) și SIFO (creșterea excesivă a ciupercilor în intestinul subțire).

Cercetările au arătat, de asemenea, că hipotiroidismul provoacă disfuncție gastrointestinală prin reducerea semnificativă a motilității gastroesofagiene și, prin urmare, se recomandă verificarea funcției tiroidiene la pacienții care suferă de indigestie în mod frecvent.

Alte studii arată și legătura dintre gastrita atrofică și tiroidita autoimună.

Acesta este motivul pentru care multe persoane cu funcție tiroidiană scăzută observă îmbunătățiri la nivelul digestiei atunci când suplimentează cu clorhidrat de betaină (acest tip de supliment este  recomandt de dr. Farm. Izabella Wentz).

Există și alte organe care joacă un rol crucial în asimilarea, descompunerea și absorbția corespunzătoare a macro și micronutrienților, care sunt, de asemenea, afectate de sănătatea tiroidei.

De exemplu, ficatul tău produce enzime și bilă esențiale pentru digestia și asimilarea proteinelor, zaharurilor și grăsimilor. De asemenea, funcționează din greu pentru a metaboliza toxinele (cum ar fi pesticidele sau metalele grele), alcoolul și pentru a controla cantitatea de glucoză eliberată în sânge. Cu alte cuvinte, dacă ficatul nu funcționează corect, digestia va fi oprită.

Cu toate acestea, ficatul nu poate funcționa optim fără o tiroidă sănătoasă, iar cercetările au arătat că ficatul este organul cel mai afectat de hiper și hipotiroidism.

Deci, o tiroidă nesănătoasă duce la un ficat nesănătos, care afectează vezica biliară și împiedică digestia optimă, absorbția nutrienților și conversia T4/T3.

În plus, pancreasul și tiroida au o conexiune, tiroida manifestând influență asupra producției de enzime pancreatice și asupra integrității funcționalității generale

Și nu în cele din urmă, există numeroasele conexiuni cu funcția intestinală, cum ar fi motilitatea alterată, care este o configurație pentru constipație, dar și creșterea excesivă bacteriană, care este unul dintre motivele asocierii puternice dintre hipotiroidism și SIBO.

Concluzii

După cum vedem, tabloul este complex și repararea intestinului nu va duce neapărat la rezolvarea problemelor cu tiroida, cum nici rezolvarea problemelor cu tiroida nu va duce neapărat la o echilibrare a intestinului.

Recomandarea este să discutați cu medicul dvs. despre fiecare simptom nou care apare (și mai ales dacă acesta persistă mai multe zile), astfel încât acesta să poată analiza posibilele cauze și soluții în funcție de starea dvs. de sănătate.

 

SURSE:

ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7353203

thyroidpharmacist.com/articles/importance-gut-health

ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2699000

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20351569

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30294759

thyroidpharmacist.com/articles/hashimotos-and-low-stomach-acid

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
imunitateintestinleaky gutmicrobiomSănătatea sistemului digestivSindrom intestin hiperpermeabiltiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Disbioza, candida: Ce anume determină dezechilibrul bacterian?
Articolul următor
Melatonina: de la inducerea somnului la protejarea imunității


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăMicrobiomSănătateTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: