Sănătate

Cele 4 stadii ale cancerului

Autor:
2 comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
cancercorpul umansănătate

Cancerul este o boală înfricoșătoare, care se poate dezvolta la nivelul oricărui țesut din organism. Există zeci de forme de cancer, dar cele mai frecvente sunt cancerul de plămâni, de colon, de sân, de prostată, de piele. Cum apare cancerul? Corpul nostru este alcătuit din miliarde de celule. Acestea se dezvoltă, se divid și apoi mor. „Moartea” celulară – apoptoza – este compensată imediat cu formarea de noi celule – regenerarea celulară. Când se dezvoltă cancerul nu este altceva decât rezultatul unor celule care au o evoluție anormală, în comparație cu celulele normale care urmează o cale precisă. Punctul de plecare al oricărui tip de cancer îl constituie o celulă care nu își mai îndeplinește funcția pentru care a fost creată și începe să se prolifereze nelimitat și necontrolat.

Din fericire, în mod normal, sistemul imunitar „monitorizează” în permanență procesele care au loc la nivelul celulelor. Imediat ce detectează o celulă care se abate de la evoluția normală, sistemul imunitar trimite armata de celule macrofage să o anihileze. Dar când sistemul imunitar este compromis și o singură celulă cu potențial tumoral scapă de sub control, atunci cancerul se instalează în organism și nu mai există cale de întoarcere. Evident că durata și modul de evoluție a bolii diferă în funcție de localizarea și tipul tumorii, dar boala canceroasă este clasificată, în general, în funcție de 4 stadii de evoluție.

În medicină, stadializarea cancerului este folosită pentru a diagnostica boala și a descrie gravitatea sa: localizare, gradul de extindere și dacă afectează și alte organe. Indiferent de forma cancerului se folosește o clasificare standard alcătuită din 4 stadii. Această stadializare este esențială pentru stabilirea unui plan de tratament și emiterea unui prognostic în cazul persoanei afectate. În principiu, cu cât cancerul este depistat și tratat mai devreme, cu atât cresc șansele de supraviețuire și de evitare a tratamentelor dure, cum ar fi chimioterapia și radioterapia.

Ce presupune fiecare stadiu al cancerului?

Stadiul 0: Este folosit pentru a descrie cancerul „in situ”, adică limitat la nivelul punctului de pornire. Se utilizează în cazul unei singure tumori de mici dimensiuni. În acest stadiu, celulele canceroase se găsesc numai în locul în care s-a format tumora. Aceasta nu s-a extins la țesuturile învecinate. Vestea bună este că, descoperit în acest stadiu incipient, cancerul este perfect curabil, șansa de supraviețuire a pacienților fiind de peste 80-90%. Potrivit specialiștilor, optimizarea modului de viață, adoptarea unei alimentații naturale și echilibrate, luarea unor măsuri pentru stimularea sistemului imunitar asigură o rată de succes foarte mare în lupta contra cancerului.

Stadiul 1: Descrie o tumoare canceroasă de mici dimensiuni, care s-a răspândit în țesutul din apropiere, dar nu mai departe, cum ar fi în fluxul sangvin sau sistemul limfatic. Și acesta este considerat un stadiu incipient al cancerului, iar prognosticul pacientului este foarte bun. De asemenea, în acest moment, modificările ce țin de o dietă sănătoasă și rezistența sistemului imunitar sunt eficiente în combaterea cancerului și prevenirea recidivei.

Stadiile 2 și 3: Sunt cunoscute în formele de cancer extinse la nivel regional. Acestea indică faptul că tumora s-a extins și s-a încorporat mai adânc în țesuturile din jur. În aceste stadii, celulele canceroase au intrat în fluxul sanguin și pot fi detectate în ganglionii limfatici. Stimularea sistemului imunitar este crucială în acest moment, deoarece prezența în sistemul limfatic poate declanșa un răspuns imun care ar fi capabil să oprească mutațiile tumorale. Etapele 2 și 3 reprezintă un motiv serios de îngrijorare, dar există încă speranță, întrucât cancerul nu s-a răspândit încă în celelalte organe ale corpului.

 Stadiul 4: Indică extinderea cancerului de la locul inițial la alte organe sau zone ale corpului, fiind vorba despre un cancer avansat sau cancer metastatic. Acest tip de cancer este cel mai greu de tratat, dar nu imposibil. Schimbarea stilului de viață, de la obiceiuri de alimentație, plan nutrițional până la combaterea stresului, odihnă, reprezintă o etapă esențială pentru o șansă mai bună de supraviețuire.

Există și forme de cancer care nu pot fi clasificate după numărul care definește stadiul (0, 1, 2-3, 4), cum ar fi leucemiile (cancerul sângelui), cancerul osos sau tumorile cerebrale.

Surse:

thetruthaboutcancer.com/understanding-four-stages-cancer/
www.e-cancer.fr/Comprendre-prevenir-depister/Qu-est-ce-qu-un-cancer/Etapes-et-stades-du-cancer

Părerea ta contează pentru noi!

2 comentarii. Lasă un comentariu

  • Bună Mama mea după mai multe analize cu rezultate pozitive..La Rmn ni sa spus ca are Carcinom în metastaza 4.Intrebarea mea este cum o pot salva și de ce nu a ieșit la analize nici o modificare

    Răspunde
    • Bună Mama mea după mai multe analize cu rezultate pozitive..La Rmn ni sa spus ca are Carcinom în metastaza 4.Intrebarea mea este cum o pot salva și de ce nu a ieșit la analize nici o modificare

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
cancercorpul umansănătate
Articolul anterior
E bine să faci sport după ce ai suferit un infarct?
Articolul următor
Accidentul vascular cerebral: cu ce poate fi confundat?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: