Digestie, Sănătate

Glutenul – pericolul din pâine

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
boala celiacăDigestie sănătoasăinflamațieintoleranțăintoleranță la glutenSănătatea sistemului digestiv

Glutenul este o proteină care se găseşte în grâu, orz, secară, ovăz şi alte cereale. Acesta este ascuns şi în pâine, pizza, paste, produse de patiserie şi alte alimente procesate. Însă ceea ce majoritatea oamenilor nu ştiu este să glutenul poate cauza adesea probleme grave de sănătate. Mai ales că aţi putea fi în pericol chiar dacă nu suferiţi de boala celiacă (enteropatie glutenică).

Aproape 99% dintre persoanele care au o problemă cu consumul de gluten nu cunosc acest lucru.

Care sunt riscurile când suferi de intoleranță la gluten?

Un important studiu recent publicat în Journal of the American Medical Association a arătat faptul că persoanele cu boala celiacă diagnosticată, nediagnosticată sau latentă ori cu sensibilitate la gluten au prezentat un risc mai mare de deces, în special din cauza bolilor de inimă şi a cancerului. Acest studiu a analizat peste 30.000 de pacienţi, născuţi între 1969 şi 2008, în funcţie de stadiul bolii celiace. Astfel, au prezentat risc crescut de deces 39% dintre cei care suferă de boala celiacă, 72% dintre cei care sufereau de inflamaţii ale intestinelor cauzate de gluten şi 35% dintre cei care au sensibilitate la gluten, fără a fi diagnosticaţi cu boala celiacă.
Această cercetare dovedeşte că nu este nevoie ca boala celiacă să fie instalată pentru ca pacienţii să aibă grave probleme de sănătate din cauza consumului de gluten. Cu toate acestea, aproape 99% dintre persoanele care au o problemă cu consumul de gluten nu cunosc acest lucru. Mai mult decât atât, aceste persoane atribuie stările lor patologice altor probleme de sănătate, şi nu sensibilităţii la gluten, care este 100% vindecabilă.
Un alt studiu, în care s-a comparat sângele a 10.000 de persoane din urmă cu 50 de ani cu alţi 10.000 de oameni de astăzi, a scos la iveală faptul că incidenţa bolii celiace a crescut cu 400% în timpul acestei perioade de timp.

Costul economic al acestei epidemii ascunse

Dr. Mark Hyman susţine că problemele nediagnosticate legate de gluten ajung să risipească sume importante de bani din sistemul de sănătate american. Dr. Peter Green, profesor de medicină clinică în cadrul Colegiului Medicilor şi Chirurgilor de la Universitatea Columbia, a studiat dosarele a aproape 10 milioane de persoane asigurate medical şi a constatat că cei care au fost diagnosticaţi corect cu boala celiacă au folosit mai puţine servicii medicale şi au redus costurile de asistenţă medicală cu peste 30%. Problema este că doar 1% dintre cei cu acest tip de probleme au fost, de fapt, diagnosticaţi, iar restul de 99% au continuat să aibă aceste probleme fără să ştie, eroare care costă milioane de dolari din bugetul sănătăţii.

Știați că o persoană din 100 suferă de intoleranță la gluten?

Şi nu este vorba doar de câteva persoane, ci de milioane de oameni care suferă de aceste afecţiuni. Forma cea mai gravă de intoleranță la gluten, boala celiacă, afectează una dintr-o sută de persoane sau mai exact peste 3 milioane de americani. Însă formele mai uşoare de sensibilitate la gluten sunt chiar mai frecvente şi pot afecta până la o treime din populaţia americană.
De ce nu aţi auzit mai demult despre acest lucru?
De fapt, este posibil să fi auzit, dar să nu vă fi dat seama. Boala celiacă şi sensibilitatea la gluten provoacă zeci de alte boli cu nume diferite.

Sensibilitatea la gluten: o cauză, mai multe afecţiuni

O listă publicată în New England Journal of Medicine enumeră 55 de boli care pot fi provocate de consumul de gluten. Acestea includ osteoporoza, sindromul colonului iritabil, boli inflamatorii intestinate, anemie, cancer, oboseală cronică, poliartrită reumatoidă, lupus, scleroză multiplă şi alte boli autoimune. Glutenul este legat şi de multe afecţiuni psihice şi boli neurologice, inclusiv anxietatea, depresia, schizofrenia, demenţa, epilepsia şi neuropatia, fiind corelat chiar şi cu autismul. Chiar dacă se obişnuia să se creadă că sensibilitatea la gluten sau boala celiacă apar doar la copii care au diaree, scad în greutate şi au probleme de întârziere a creşterii şi dezvoltării, aceste lucru începe să fie din ce în ce mai serios demontat.
Sensibilitatea la gluten este o boală autoimună care creează inflamaţie în tot corpul, afectând sistemele de organe, inclusiv creierul, inima, articulaţiile, tractul digestiv şi multe altele. Aceasta poate fi singura cauză din spatele multor afecţiuni diferite. Pentru a remedia aceste afecţiuni, trebuie să trataţi cauza, care poate fi adesea sensibilitatea la gluten, şi nu doar să amelioraţi simptomele.
Desigur, aceasta nu înseamnă că toate cazurile de depresie, boli autoimune sau alte afecţiuni menţionate sunt cauzate de gluten în cazul fiecărei persoane, însă este important să fie luată în calcul această ipoteză în cazul acestor boli cronice.

De ce suntem sensibili la gluten?

Prin faptul că nu se identifică sensibilitatea la gluten şi boala celiacă se creează suferinţe inutile pentru foarte mulţi oameni. Problemele de sănătate cauzate de gluten nu pot fi tratate prin medicamente, ci doar prin eliminarea totală a glutenului din dietă. Totuşi, rămâne întrebarea de ce suntem sensibili la gluten? Există mai multe motive principale.
Un răspuns ar fi legat de lipsa noastră de adaptare genetică la graminee pentru dieta noastră. Grâul a fost introdus în Europa în timpul Evului Mediu, iar 30% dintre persoanele de origine europeană poartă gena pentru boala celiacă, care creşte sensibilitatea la problemele legate de consumul de gluten.
Tulpinile americane de grâu au un conţinut mult mai mare de gluten decât cele găsite în mod tradiţional în Europa. Acest supergluten (care face produsele mai pufoase şi mai arătoase) a fost introdus recent în aprovizionarea cu alimente agricole, iar în prezent a „infectat” majoritatea tulpinilor de grâu din America.
Pentru a afla dacă faceţi parte dintre persoanele care suferă de o afecţiune cauzată de gluten, trebuie să urmaţi o procedură simplă.
Dieta de eliminare şi reintegrare a glutenului
În timp ce un test medical vă poate ajuta să identificaţi sensibilitatea la gluten, singura cale de a afla dacă aceasta este cu adevărat o problemă pentru dumneavoastră este să eliminaţi toate sursele de gluten pentru o perioadă de 2 până la 4 săptămâni şi să vedeţi cum vă simţiţi. Trebuie neapărat să renunţaţi la toate produsele care conţin gluten, dar şi la sursele ascunse, precum amestecuri de supă, sosuri pentru salate, rujuri, vitamine, medicamente şi chiar timbre sau plicuri pe care trebuie să aplicaţi salivă.
Pentru ca acest test să funcţioneze, este nevoie de o eliminare completă a glutenului din dietă, fără nicio excepţie, fie ea şi o firimitură de pâine. Apoi trebuie să consumaţi gluten din nou şi să vedeţi ce se întâmplă. Dacă începeţi să vă simţiţi rău, trebuie să nu mai consumaţi această proteină. Acest test vă va arăta cel mai bine impactul pe care în are glutenul asupra corpului dumneavoastră.
Aşadar, o bucăţică de pâine poate fi, în anumite cazuri, mai periculoasă decât v-aţi fi aşteptat. Nu uitaţi să luaţi în calcul glutenul drept cauză pentru problemele de sănătate pentru a vă putea bucura de o sănătate vibrantă pe parcursul întregii vieţi.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
boala celiacăDigestie sănătoasăinflamațieintoleranțăintoleranță la glutenSănătatea sistemului digestiv
Articolul anterior
Intestinul – al doilea creier
Articolul următor
Probioticele în terapia durerii cronice


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: