Sănătate, Sănătatea copilului

Listeria, chinuitoare pentru mămici, periculoasă pentru bebeluși

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Este vicleană și pune pe jar viitoarele mămici. Se strecoară câteodată fără ca măcar să-ți ofere vreun simptom. Alteori, îți dă de știre că microbul s-a cuibărit deja în organismul tău abia când febra, frisoanele, diareea ori durerile musculare nu par să-ți treacă nicicum. Listeria. O bacterie ce provoacă mult rău, dacă nu este depistată la timp ori tratată corespunzător.

Vezi toate articolele despre:
bacteriicopiidureri musculareimunitate copiiInfecții bacteriene

Se vâră in organism precum un șarpe veninos. Tiptil. Și periculos. Dacă germenul reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, imediat apar cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsiile, pierderea echilibrului și o stare confuzională. O găsim în natură, trăiește în unele alimente și atacă cu duritate, mai ales în sarcină. Bacteria traversează placenta, ajunge la făt și-l îmbolnăvește. Atât de rău, încât poate să-l omoare.

Renunță la unele alimente ce pun viața fătului în pericol!

Riscul gravidelor de a se infecta este de 20 ori mai mare față de restul populației. Altfel spus, o treime din toate cazurile de infecții cu Listeria apar în rândul viitoarelor mămici. Depistarea rapidă reușește însă să împiedice apariția avortului, ruperea prea devreme a membranelor, nașterea prematură sau aducerea pe lume a unui bebeluș cu greutate mică.

Caracteristicile microbiologice rare ale Listeriei fac din ea o infecție dificil de diagnosticat și de tratat. Fiind un organism intracelular, care se ascunde în celulele gazdă, grija femeilor însărcinate, dar și a medicilor trebuie să fie sporită. O găsim în sol, în praf, în apă, în hrana procesată, carnea crudă sau fecalele animalelor. Nu întâmplător, de-ndată ce o femeie află că este însărcinată, musai să renunțe la hot-dog, brânzeturi (ricotta, brie, camembert, brânza albastră cu mucegai, feta) și ouăle moi pentru a reduce riscul contaminării. Pateurile din ficat, fructele de mare crude sau afumate, salatele preambalate, înghețata sunt și ele asemenea unui bau-bau de care trebuie să se ferească.

Cine-i vine de hac bacteriei?

Salvarea vine tot dintr-o atenție și o practică corectă a preparării mâncărurilor. Fiind sensibilă la căldură, bacteria poate fi omorâtă doar printr-o mâncare aburindă, o carne bine perpelită în vâltoarea flăcării, fructe și legume temeinic spălate, chiar dacă coaja le va fi înlăturată, mâini curate, etichete atent citite. Dacă temperatura ridicată o distruge, cea scăzută îi oferă mediul propice de dezvoltare. Altfel spus, alimentele din frigider, păstrate mai mult de 12 ore de la momentul gătirii lor, nu trebuie să mai facă cu ochiul gravidelor. Dar nici persoanelor cu o imunitate scăzută, celor suferinzi de diabet, cancer, infectați cu HIV ori alcoolicilor. După ingestia alimentelor contaminate, Listeria invadează organismul prin celulele intestinale M care căptușesc țesutul limfoid și diseminează hematogen la distanță, inclusiv la nivelul placentei.

Simptomele la nivelul stomacului apar în mai puțin de 48 de ore de la infectare, iar restul, în mai bine de șase săptămâni. Astfel, controalele regulate în timpul sarcinii sunt literă de lege. Iar orice semn că listerioza ar putea fi cea care ți-a dat starea bună peste cap trebuie să te trimită de urgență la medic pentru un test de sânge, singurul în măsură să-ți spună adevărul.

Leziuni ce-i pot fi fatale bebelușului

Un copil este așteptat cu iubire, emoție, grijă și speranță. Apariția vreunei boli la bebeluș ar îngenunchia părinții de durere. Iar inima lor nu ar mai putea fi niciodată la fel. Poate de aceea, în perioada de gravidie, misiunea principală a mamelor este de a-și proteja bebelușii încă din pântec. Copiii infectați cu Listeria, odată născuți, pot suferi de infecții sanguine, dificultăți respiratorii, febră, leziuni ale pielii, leziuni la nivelul mai multor organe interne sau infecții ale sistemului nervos central, precum meningita. Unii nou-născuți pot părea sănătoși la naștere, primele semne ale infecției, de obicei meningita, manifestându-se la o săptămână sau două după venirea lor pe lume. Acesta este de obicei semnul că bebelușul a fost infectat în timpul travaliului sau al nașterii propriu-zise. Depistată la timp, Listeria poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor, atât în cazul mamei, cât și al bebelușului.

Datele statistice publicate în “Obstetrics & Gynecology” arată că rata mortalității în astfel de cazuri este de 20-30%. Tratamentul precoce cu antibiotice ajută la prevenirea infecțiilor fetale și a altor complicații grave. Nu toți copiii ale căror mame sunt infectate vor avea probleme. De exemplu, pentru a preîntâmpina apariția cazurilor de listerioză, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA)  recurg adesea la depistarea și monitorizarea de rutină a surselor potențiale de contaminare a alimentelor.

Să previi este mai ușor decât să tratezi! O regulă de care trebuie să ținem cont în orice afecțiune și care poate face minuni! Mai cu seamă când zâmbetele pure și calde ale unui copil, când sănătatea și binele lui depind și de noi! Grija și dragostea pentru bebelușul ce urmează a veni pe lume trebuie să ne fie călăuză. O responsabilitate și totodată, o mare bucurie!

Știați că?

  • Potrivit Centrului de Control al Bolilor (CDC), aproximativ 1.700 de persoane se îmbolnăvesc grav în fiecare an în Statele Unite, dintre care 260 decedează. Deși CDC afirmă că în cazul  femeilor gravide riscul de infectare este de 20 de ori mai mare decât în cazul femeilor sănătoase, care nu sunt gravide, numărul de cazuri de listerioză la viitoarele mămici este de aproximativ 17%.
  • Rezistența în mediul extern este foarte mare, listeriile putând persista 1-2 ani în stare uscată, în sol și aproximativ 3 ani la temperatura camerei, în laborator. În apă rezistă până la 1 an. De asemenea, rezistă și se multiplică în condiții de refrigerare (2-8ºC).

Temperatura indicată pentru a fi gătite urmatoarele alimente

  • Pui: 165-180 grade Celsius
  • Ouă: 160 grade Celsius
  • Carnea de vită, gătită mediu: 160 grade Celsius
  • Carnea de vită, bine făcută: 170 grade Celsius
  • Carnea de porc: 160-170 grade Celsius
  • Șuncă (crudă): 160 grade Celsius
  • Șuncă (prefiartă): 140 grade Celsius

Surse:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621056/

www.healthline.com/health/pregnancy/infections-listeria#prevention

americanpregnancy.org/pregnancy-complications/listeria/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
bacteriicopiidureri musculareimunitate copiiInfecții bacteriene
Articolul anterior
Markerii detoxifierii
Articolul următor
Remedii naturale pentru oboseala oculară


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateSănătatea copilului

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: