Medicină funcțională, Sănătate

Medicină personalizată pentru femei și bărbați

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
bărbațifemeiInfarctsănătatea inimii

Bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer și chiar imunitatea în fața gripei sunt diferite la bărbați și la femei. Aceste diferențe biologice dintre bărbați și femei ar trebui luate în calcul de medicină, iar tratamentele să fie personalizate în funcție de sexul pacienților. Cu alte cuvinte, un bărbat și o femeie având aceeași boală nu ar trebui tratați în același mod, susțin reprezentanții Academiei Naționale de Medicină din Franța, în raportul „Paritate în sănătate”, publicat luna acesta.

Cercetarea științifică și medicina nu mai pot ignora diferențele biologice dintre sexe”, se arată în document. Bărbații și femeile nu sunt egali în fața bolilor și trebuie tratați în mod diferit. Raportul din Franța vine după ce mai multe țări europene au adaptat deja cercetarea și ghidurile terapeutice la particularitățile de gen ale pacienților. Spre exemplu, în Germania există Institute of Gender in Medicine, unde se fac studii care țin cont de inegalitatea biologică dintre bărbați și femei.

Diferența dintre bărbați și femei, înscrisă în gene

Din momentul concepției, cromozomii XX determină sexul feminin și cromozomii XY sexul masculin, pentru ca, puțin mai târziu, pe la 7-8 săptămâni de sarcină să apară diferențele genetice dintre sexe, odată cu apariția hormonilor sexuali. Aceste diferențe genetice și apoi hormonale conduc, prin mecanisme și expresii ale genelor diferite, la particularități anatomice (inimă și vase de sânge, organe sexuale, trăsături) specifice fiecărui sex, dar și la sisteme imunitare diferite.

Deși de-a lungul vieții, bărbații și femeile intră în contact cu factori de mediu diferiți ca urmare a activităților și ocupațiilor profesionale specifice, s-a demonstrat faptul că, totuși, diferențele genetice legate de sex sunt cele determină prevalența, vârsta de apariție, severitatea și evoluția a numeroase boli, răspunsul la medicamente sau regimuri alimentare și comportamentele. Astfel, anumite boli afectează în principal femeile: anorexia, depresia, osteoporoza, boala Alzheimer, bolile autoimune (scleroza în plăci, lupus, boala Basedow, boala Hashimoto, unele cancere). În schimb, bărbații suferă mai frecvent de autism, tumori cerebrale, cancer de pancreas, AVC ischemic; ei sunt de asemenea mai înclinați către comportamente la risc (alcool, droguri) și violență.

Se cunoaște de asemenea că miliardele de bacterii care constituie microbiomul uman sunt prezente în proporții diferite la bărbați și la femei, exercitând influențe pe măsură în cazul fiecărei categorii.

Infarctul feminin și infarctul masculin

Bolile în care se constată unele dintre cele mai mari diferențe între bărbați și femei sunt bolile de inimă. Deși bărbații sunt mai predispuși decât femeile la infarct, riscul de moarte în urma unui sindrom coronarian acut este mai mare în cazul femeilor: Motivul principal? Infarctul la femei este silențios, se manifestă prin simptome nespecifice și este confundat adesea cu alte probleme de sănătate. Astfel, durerea puternică în piept ce apare la bărbați nu se manifestă decât în 30-40% din cazuri la femei. Semnul care anunță de obicei un atac cardiac la femei îmbracă forma unei indigestii manifestate prin greață, vărsături, dureri de stomac. Diagnosticul este adesea întârziat, uneori ajungându-se la deces prematur din cauza lipsei tratamentului adecvat în timp util.

În ceea ce privește tratamentul, dacă oamenii de știință sunt de acord că inima și vasele de sânge ale unui bărbat sunt diferite de cele ale unei femei, apare firesc întrebarea: un anumit medicament va avea același efect la ambele sexe? Spre exemplu, aspirina, pe care milioane de oameni o iau pentru prevenirea sindromului coronarian, se pare că este absolut inutilă femeilor. Cel puțin așa reiese dintr-un raport publicat la University of British Columbia, bazat pe analiza a 23 de studii realizate pe parcursul a 40 de ani.

Memoria din ADN

Factorii epigenetici specifici sexului modulează expresia genelor, se mai arată în documentul Academiei de Medicină din Franța. Genomul pe care îl moștenim de la părinți este stabil, definitiv și identic în fiecare celulă, dar cele 23.000 de gene pe care le avem se exprimă diferit la nivelul organelor, precum ficatul, rinichiul sau creierul, în funcție de sex și vârstă, pentru că markerii epigenetici specifici sexului modulează expresia genelor. Astfel, în ADN-ul fiecărei persoane există un fel de memorie care semnalează organismului că aparține sexului masculin sau feminin și că trebuie să evolueze în consecință din momentul concepției până la sfârșitul vieții. Aceste diferențe există la nivelul oricărui țesut: cutanat, muscular, adipos, cerebral, vase de sânge, organe sexuale etc. Astfel se explică de ce, de exemplu, bărbații au textura pielii diferită de cea a femeilor sau un alt fel de țesut muscular.

Știați că?

Sistemul imunitar al femeilor reacționează complet diferit la vaccinul antigripal comparativ cu cel al bărbaților. Potrivit experților, acest vaccin ar trebui administrat femeilor în doze de două ori mai mici decât la bărbați, întrucât s-a constatat aceeași eficiență.

În concluzie, în momentul de față specialiștii au înțeles că sexul biologic este foarte important în fiziologia celulelor, a țesuturilor și a întregului organism, iar ADN-ul – „molecula vieții” se exprimă în mod diferit în funcție de sexul persoanei respective.

Rămâne ca medicina să pună în aplicare aceste observații și, dacă până acum mii de cercetări pentru punerea pe piață a medicamentelor nu au făcut diferențe între efectele lor asupra bărbaților și femeilor, în viitor, studiile clinice trebuie să schimbe registrul: medicamentele să fie testate separat la femei și la bărbați.

    Surse:

  • Academie Național de Medecine, Information, juin 2016 – „Parite en sante”,
  • academie-medecine.fr/publication100100563/
  • leparisien.fr/societe/homme-femme-vite-des-soins-adaptes-23-06-2016-5906255.php

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
bărbațifemeiInfarctsănătatea inimii
Articolul anterior
Ce este ulcerul și cum îl poți trata natural?
Articolul următor
Programați pentru obezitate înainte de a veni pe lume


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Te-ar putea interesa și: