Organic, local sau convențional?
Probabil că mulți dintre voi v-ați pus această întrebare atunci când vine vorba de fructe și legume. Oare ce să aleg? Azi vom discuta despre plusurile și minusurile fiecărei categorii.
Fructele și legumele convenționale (cele din supermarket)
Punctul forte al acestora este cu siguranță prețul. Totuși, parcă prețul nu mai contează așa de mult atunci când ne gândim la efectele pe termen lung asupra sănătății.
Cel mai probabil, toți vă gândiți că acestea conțin pesticide, dar vreau să știți că nu este un capăt de lume dacă cumpărați și consumați aceste fructe și legume. Puteți spăla fructele și legumele cu apă și bicarbonat, lăsând să acționeze timp de 15-20 minute, dacă vă preocupă acest aspect.
Minusurile sunt multe, iar dintre acestea vreau să enumăr numărul mare de zile de transport, depozitat și stat la raft, lucru care determină scăderea nutrienților. Există unele studii care arată că dacă o legumă stă mai mult de o săptămână fără să fie consumată, numărul de nutrienți scade înspre zero.
Fructele și legumele locale
Legumele locale sunt adesea mai proaspete, deoarece sunt recoltate la maturitate și transportate pe distanțe mai scurte. Acest lucru înseamnă că își păstrează o cantitate mai mare de nutrienți. În plus, un beneficiu major pe care aș vrea să îl subliniez este poluarea. Gândiți-vă cât de puțin poluează un aliment local, transportat poate pe o rază de câțiva km versus un aliment adus din țări, de obicei, din afara Uniunii Europene, care apoi este depozitat și stocat în supermarket.
Cumpărând legume de la producători locali, contribui la dezvoltarea economiei locale și poți să fii sigur/ă că banii pe care îi oferi pe ele “cântăresc” mai mult în buzunarul unei persoane din comunitatea ta.
Consumul de legume locale îți oferă acces la produse sezoniere, ceea ce este mai în armonie cu nevoile fiziologice ale organismului.
Nu în ultimul rând, aș vrea să menționez și despre acel sentiment de apartenență, de comunitate, care se creează în momentul în care cumperi local. În zilele de astăzi, acest sentiment pare a fi demult uitat, doar că el poate însemna mai mult pentru sănătatea ta decât îți imaginezi. Un studiu a arătat că acest sentiment de comunitate a ajutat la reducerea riscului de boli degenerative.
Fructele și legumele organice
Legumele organice sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor sintetice, erbicidelor și îngrășămintelor chimice, reducând astfel expunerea la substanțe toxice care pot afecta sănătatea creierului și a întregului organism. Cel mai mare dezavantaj este prețul.
Unele studii arată că legumele organice pot avea niveluri mai mari de vitamine, minerale și antioxidanți, esențiale pentru sănătatea creierului, cum ar fi vitamina C, magneziul și polifenolii.
Practicile de agricultură organică promovează sănătatea solului, ceea ce poate duce la scăderea poluării. Alimentele organice se pot găsi atât în supermarket, cât și la producătorii locali pe care trebuie să îi credem pe cuvânt.
Dacă îți dorești să alegi alimente organice, ține minte că cele fără coajă sau cu coajă subțire sunt cele care sunt afectate cel mai mult (căpșuni, piersici, nectarine, salată, mere, cireșe etc).
Dacă mă întrebați pe mine ce aș alege, eu aș alege local în cele mai multe cazuri. Vreau să știți că orice ați alege voi este perfect așa cum este, vinovăția cântărește mult mai mult asupra noastră decât un aliment “nepotrivit” consumat o dată. Alegeți informat și în deplină acceptare cu decizia făcută. Multă sănătate că e mai bună decât toate!
Cine este dr. Gianina Farcaș?
Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.
13 comentarii. Leave new
Bine punctat. Cu permisiunea dvs as adaugă că în supermarket 99,99% din legumele și fructele de la raft sunt oxidante Acest lucru îl poate verifica orice cumpărător folosind un aparat de măsură. În concluzie cine vrea să cumpăre legume și fructe pt că sunt antioxidante ,pline de minerale si vitamine le poate găsi în grădină sa sau a unei băbute …
Interesant si educativ articolul, ca si celelalte articole scrise de dvs! Multumim mult!
Multumesc si eu, Adriana! Te imbratisez!
Multumim frumos de articol. Sunt de acord intru totul sa consumam mai degraba fructe si legume de la producatorii locali, produse care au crescut in pamant, nu in solutii cu electroliti ca in alte parti, si au crescut la soare, nu la lumina artificiala. Prin aceasta ii sprijinim si pe producatorii locali, deci sprijinim economia tarii noastre.
🙏💚✅
Utile informații !!
Deși le stiam, multumesc că mi le reamintiți !
Imi place din articol mai ales ideea de susține și apartenență la comunitatea locală.
Eu cumpăr din piată de la producători locali .
Cu bine ,
Artemizia IONAȘ
Ma bucur! Va salut cu drag!
f interesant si de calitate aveti perfecta dreptate felicitari si dvs si intregii firme
🙏🙏💚
Felicitari doamnei doctor Farcas, articole foarte interesante, echilibrate, ne aduc cu picioarele pe pamant!
Va multumim!
Ma bucur! O zi frumoasa!
Reportaj bine construit, mai ales ca lasa posibilitatea de alegere personala, ar fi interesant un studiu al alimentelor care scad inflamatiile in corp, ca cele care cresc se stie: zahar si gluten.
Multumesc!