Medicină funcțională, Nutriție și dietă, Sănătate

Prevenția diabetului de tip 2 este la îndemâna ta

Autor:
15 comentarii
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
diabetechilibrare glicemieglicemierezistență la insulinăsindrom metabolic

Diabetul zaharat tip 2 este cea mai întâlnită tulburare endocrină, afectând aproximativ 10% din populație. Diabetul zaharat tip 2 este caracterizat de insulino-rezistență împreună cu deficit de insulino-secreție. Dacă deja termenii ți se par prea greu de înțeles, dă-mi un moment pentru a-i explica pe înțelesul tuturor.

Am mai explicat insulino-rezistența într-un alt articol în acest mod, probabil îți amintești. Pancreasul are atât funcție exocrină (secretă enzime pancreatice), cât și endocrină (secretă insulina). Insulina este hormonul care introduce glucoza în celule. Atunci când consumăm diferite alimente, ele sunt descompuse până la cele mai simple elemente, în cazul carbohidraților, acesta fiind monozaharidele (glucoza, fructoza și galactoza).

Glucoza este principala sursă de energie pentru celule. Pentru a putea fi folosită de către celule, aceasta trebuie să ajungă din sânge în interiorul celulelor, iar pentru a face acest lucru trebuie sa treacă de o “ușă”. Ușa, adică transportorul de glucoză, este activată de către insulină pentru a facilita intrarea glucozei în celulă. Dacă acest transportor este blocat de către acizi grași liberi, glucoza poate să tot “bată la ușă” fiindcă aceasta nu se va deschide.  Pentru a compensa nivelul crescut de glicemie (glucoza din sânge), pancreasul va secreta mai multă insulină pentru a o ajuta să intre în celule, dar în acest proces pancreasul va obosi și acesta este procesul prin care apare diabetul zaharat tip 2 din cauza insulino-rezistenței si a deficitului de insulino-secreție.

Ce trebuie să știi despre diabetul de tip 2?

Diabetul zaharat tip 2 nu este singurul tip de diabet, mai există și cel de tip 1, dar azi vom vorbi doar despre prevenția celui de tip 2. Cele două tipuri de diabet zaharat sunt fundamental diferite, apărând prin mecanisme distincte. Diabetul zaharat de tip 1 este o boală autoimună în care apare distrucția celulelor beta pancreatice (care secretă insulina). Această patologie apare de obicei la persoane tinere, de obicei sub vârsta de 30 ani, iar acestea sunt de obicei slabe în momentul diagnosticului. Simptomele pot fi foarte severe si se pot instala brusc. Peste 90% dintre persoanele cu diabet zaharat tip 1 au genele HLA-DR3 si HLA-DR4.

În schimb, diabetul zaharat de tip 2 apare predominant la persoanele de peste 30 ani și se instalează lent, în ani de zile. De obicei aceste persoane sunt supraponderale sau obeze și se confruntau cu insulino-rezistență (poate chiar fără să știe) de dinainte să se instaleze diabetul zaharat tip 2. Chiar dacă ghidurile (dar și laboratoarele) din zilele noastre consideră că glicemia normală este între 70-125mg/dl, unul dintre profesorii mei de medicină funcțională, Mark Hyman, susține că glicemia optimă este între 80-90mg/dl și ar fi bine să nu depășești acest interval. Diabetul zaharat se poate diagnostica în urmatoarele moduri:

  • Dacă glicemia a jeun (adică dimineața, pe stomacul gol) este mai mare de 126 mg/dl.
  • Glicemia în orice moment al zilei mai mare de 200mg/dl.
  • HbA1c mai mare de 6.5% (HbA1c reprezintă hemoglobina glicată, adică câtă glucoză s-a atașat de hemoglobină, în ultimele 3 luni – fiindcă aceasta este durata de viața a celulelor roșii. HbA1c reprezintă o medie a glicemiilor din ultimele 3 luni, iar prin acest mod doctorul poate să verifice dacă te-ai ținut de schimbările în stilul de viață recomandate sau nu.
  • Prin testul oral de toleranță la glucoză.

Prevenția diabetului zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 2 (DZ2) este o boală a excesului alimentar, iar incidența lui a crescut odată cu epidemia de obezitate, dietă de proastă calitate și activitate fizică redusă. Datorită acestei legături strânse cu stilul de viață, consider că prevenția ar trebui începută de aici.

În primul rând, evitarea sedentarismului este un lucru obligatoriu. Antrenamentele de forță, pentru creșterea masei musculare sunt foarte benefice atât pentru prevenția DZ2, dar și în caz de insulino-rezistență. Activitatea fizică aerobă, cel puțin 150 minute pe săptămână este la fel de importantă. Poate acum primul gând care apare este ca nu aveți timp. Mersul pe jos, 8000-10000 pasi este la fel de important și puteți încorpora acest lucru în viața de zi cu zi în mai multe moduri – puteți merge pe jos la lucru, să parcați mașina mai departe și să mergeți pe jos mai mult.

În ceea ce privește dieta, următoarele lucruri cresc riscul de DZ2: grăsimile alimentare, în special cele saturate, carnea procesată, consumul de mâncare prăjită, inclusiv cartofii prăjiţi, aportul crescut de orez alb şi băuturi îndulcite cu zahăr.

Studiile au demonstrat că adoptarea unei diete mediteraneene are rol protector. Consumul de pește mic și mijlociu (care se poate găsi și în regiunea noastră) precum doradă, biban, păstrăv, crap, somn de captură, consumul de nuci și ulei de măsline joacă un rol important în această dietă. Consumul a cel puțin 30 de tipuri diferite de fructe și legume pe săptămână asigură diversitatea microbiomului. În plus, există anumite specii bacteriene care pot ajuta în caz de insulino-rezistență și DZ2. În plus, fibrele încetinesc absorbția zahărului în sânge, creând un fel de barieră protectoare. Acestea pot ajuta pentru menținerea unei curbe glicemice. Dacă nu consumați destule fibre în mod uzual, puteți suplimenta cu fibre precum PHGG, Inulin FOS sau ColonHelp.

Reține că bisfenolul A și ftalații la care te poți expune zilnic pot crește riscul de diabet zaharat tip 2. De asemenea, stresul și somnul nu sunt de neglijat, ele jucând un rol foarte important în prevenția și apariția bolii.

Ce alte soluții mai există?

Berberina! Fiind un compus natural extras din plante, berberina îmbunătățește sensibilitatea la insulină, reduce nivelul glicemiei și susține funcția metabolică. In plus, atunci când este asociată cu oțetul din cidru de mere (apple cider vinegar) îi crește și mai mult eficacitatea și ajută la slăbit. Studiile au arătat că atât turmericul (varianta Longvida), cât și resveratrolul au o eficacitate similară în caz de rezistență la insulină, suplimente care se găsesc și în portofoliul Zenyth.

Nu în ultimul rând, as vrea să menționez că nicio cantitate de alcool sau tutun nu sunt sănătoase, așa că evitarea lor are doar beneficii pentru sănătate.

Sper că acest articol despre preventia diabetului zaharat tip 2 a adus mai multă lumină și claritate în viața dumneavoastră, mă bucur că l-ați citit și vă aștept săptămâna viitoare cu un ultim articol pe acest an. Multă sănătate vă doresc!

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Disclaimer

Informațiile prezentate în acest articol sunt destinate exclusiv scopurilor educative și informative. Acestea nu constituie un diagnostic medical, un tratament sau o recomandare terapeutică personalizată. Consultați întotdeauna un medic sau un specialist calificat înainte de a începe orice formă de tratament, dietă, supliment sau modificare a stilului de viață. Fiecare persoană este diferită, iar abordările care funcționează pentru un individ pot să nu fie potrivite pentru altul. Evaluarea și supravegherea profesională sunt esențiale.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

15 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
diabetechilibrare glicemieglicemierezistență la insulinăsindrom metabolic
Articolul anterior
Afecțiunile tiroidiene și insomnia. Ce poți face?
Articolul următor
Cum să ai sărbători fără regrete?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție și dietăSănătate

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: