Medicină funcțională, Sănătate, Tiroidita Hashimoto

Cafeaua, prieten sau dușman pentru sănătatea tiroidei?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
alimentațiedietăobezitaterezistență la insulinăsindrom metabolic

Cofeina este prezentă în diferite băuturi și alimente consumate în întreaga lume. Cu toate acestea, efectele cofeinei asupra sănătății umane nu au fost explorate în mod adecvat. Dovezile clinice și epidemiologice susțin o asociere pozitivă între consumul de cofeină și reducerea mortalității de orice cauză, precum și un risc scăzut de boli cronice, inclusiv diabet zaharat, boli cardiovasculare și boli hepatice cronice. În particular, cofeina are efecte ergogenice (îmbunătățește performanța) asupra metabolismului sistemic și modifică metabolismul glucozei și lipidelor. Aportul moderat de cofeină (< 400 mg/zi) este recomandat la adulți pentru beneficii pentru sănătatea fizică și psihică, deși mecanismul nu a fost pe deplin clarificat.

În acest articol vom vedea efectele cofeinei asupra tiroidei și ce putem face pentru o bună funcționare a acesteia.

Cum afectează cofeina bolile tiroidiene?

Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central, dar influențele sale se extind dincolo de creier. Deși studiile actuale nu oferă concluzii clare despre impactul cofeinei asupra tiroidei, cercetările indică faptul că aceasta poate stimula temporar metabolismul prin intensificarea utilizării grăsimilor. Având în vedere că tiroida joacă un rol esențial în reglarea proceselor metabolice, prezența cofeinei ar putea influența această funcție.

Unele efecte ale cofeinei includ:

  • te simți mai alert și activ;
  • respirație sau ritm cardiac mai rapid;
  • neliniște sau iritabilitate;
  • creșterea tensiunii arteriale;
  • creșterea temperaturii corpului;
  • arsuri la stomac sau dureri de stomac;
  • deshidratare și urinări frecvente;
  • diaree

‍Cofeina afectează pe fiecare în mod diferit, în funcție de greutate, starea de sănătate, frecvența și cantitatea consumată, dar și de ascocierea cu medicamente sau suplimente. În plus, corpul tău poate răspunde diferit atunci când ai probleme cu glanda tiroidă.

Dacă ai hipertiroidism, cofeina îți poate agrava simptomele tiroidiene datorită efectului său stimulator. Este posibil să descoperi că aceasta îți accelerează ritmul cardiac deja crescut și neregulat, îți afectează valorile tensiunii arteriale (deja mărite) și poate cauza diaree.

Dacă suferi de hipotiroidism, o cantitate mică de cofeină ar putea oferi o stimulare temporară, ameliorând unele simptome precum constipația, ritmul cardiac redus, intoleranța la frig și oboseala.

Întrebarea rămâne: ar trebui să eviți cafeaua sau nu?

La acest moment nu există un răspuns clar: unele studii susțin că o cantitate moderată de cofeină protejează împotriva bolilor tiroidiene (tiroidita autoimună și cancerul tiroidian), altele că aceasta nu are nici un efect asupra hormonilor tiroidieni, dar există și indicii care susțin că dozele mari de cofeină stimulează TSH și T4 și cauzează o comunicare greșită între tiroidă si glanda pituitară.

Un alt studiu a raportat că doza de cofeină necesară pentru a produce efecte endocrine la oameni ar trebui să fie de minim 500 mg sau 5 căni de cafea într-o singură priză! Deși este puțin probabil să bei atât de multă cafea deodată, mare atenție la pastilele cu cofeină pentru pierderea în greutate sau pentru energie și la băuturile energizante, deoarece consumate împreună poți ajunge la 500 mg de cofeină foarte ușor.

Prin urmare cafeaua nu este ceva ce trebuie evitat neapărat de majoritatea celor cu afecțiuni tiroidiene (atât timp cât nu provoacă reacții care indică o sensibilitate alimentară, cum ar fi probleme gastrointestinale, dureri de cap, probleme de piele etc. ).

Ce alte implicații are cofeina asupra bolilor tiroidiene?

  1. Cafeaua și impactul ei asupra medicamentelor pentru tiroidă.

Cafeaua poate afecta absorbția medicamentelor tiroidiene și, prin urmare, trebuie să fie consumată la un interval de timp de acestea. Pentru o bună absorbție a medicamentelor este recomandat ca acestea să fie luate dimineața la trezire, cu cel puțin 30- 60 de minute înainte de micul dejun și înainte de prima ceașcă de cafea.

  1. Cafeaua și reacția încrucișată cu glutenul.

Există studii care indică o posibilă reacție încrucișată între cafea și gluten, deoarece cafeaua poate fi contaminată cu gluten.

În studiul lor revoluționar din 2013 „Reacția încrucișată între gliadin și diferite antigene alimentare și tisulare”, Aristo Vojdani și Igor Tarash au descoperit că anumite tipuri de cafea, precum cafeaua instant, au o reactivitate încrucișată de 23% cu glutenul, în timp ce cafeaua latte instant a creat o reacție încrucișată de 82% cu glutenul.

Cercetătorii au stabilit că o parte din „reactivitatea” din cafeaua instant de tip latte ar fi putut fi produsă de proteinele din laptele folosit la prepararea acesteia. Proteina din lactate este un aliment cunoscut ca având o reactivitate încrucișată crescută cu glutenul și, conform studiilor, persoanele cu Hashimoto care au eliminat și lactatele pe lângă gluten se simt mult mai bine.

În schimb, espresso-ul proaspăt făcut din boabe de cafea nu a produs nicio reacție la gluten. Nici praful de cafea, cacaua pură și ciocolata neagră fără lapte nu au produs reacții încrucișate la gluten.

  1. Cafeaua și dominanța estrogenică.

Dominanța estrogenică apare atunci când nivelul de estrogen este prea ridicat sau cel de progesteron prea scăzut, ceea ce duce la un raport disproporționat între cele două.

Aici intră în ecuație cafeaua – cofeina poate afecta suprarenalele și, în timp, le poate slăbi. Când suprarenalele sunt slăbite, acestea tind să producă mai puțin progesteron în favoarea cortizolului și acest lucru duce adesea la niveluri scăzute de progesteron, respectiv la dominanța estrogenului.

Aceasta poate crea o buclă de feedback dereglată, întrucât excesul de estrogen afectează funcțiile suprarenalelor și tiroidei. Slăbirea acestor organe agravează și mai mult dominanța estrogenică.

De reținut că estrogenul crește globulina de legare a tiroxinei și nevoia de hormon tiroidian la femei.

  1. Cofeina și vindecarea suprarenalelor.

Privarea de somn este unul dintre factorii principali care contribuie la oboseala suprarenală, iar somnul de calitate reprezintă o intervenție esențială pentru recuperare.

Cofeina din cafea și ceai poate împiedica odihna corespunzătoare, menținând corpul într-o stare de „luptă sau fugi” în loc să favorizeze relaxarea și refacerea. Această stare poate împiedica vindecarea suprarenalelor, iar consumul ridicat de cofeină poate influența negativ nivelurile de cortizol.

  1. Conținutul de mucegai și de toxine din cafea.

Există dovezi că unele mărci de cafea pot conține o micotoxină (un metabolit toxic al mucegaiului), ocratoxina A, care reprezintă o problemă pentru bolile autoimune și tiroidiene.

Cafeaua, în special cea instant, poate conține și toxine precum acrilamida, substanță care poate modifica materialul genetic, ducând la apariția cancerului.

Sfat este să cauți soiuri de cafea care au fost testate pentru mucegai și toxine.

Doza perfectă, diferența dintre succes și exces!

Nu există o recomandare standard cu privire la consumul de cofeină pentru persoanele cu boli tiroidiene. Cantitatea de cofeină sigură pentru fiecare persoană depinde de sensibilitatea și starea generală de sănătate a acelei persoane.

Conform cercetărilor actuale, mai puțin de 2 căni de cafea pe zi reduc riscul de hipotiroidism subclinic, iar 2-4 căni de cafea sunt asociate cu scăderea concentrațiilor serice de TSH comparativ cu lipsa consumului de cafea.

În funcție de starea generală și de simptome poți determina cantitatea de cafea potrivită pentru tine.

Concluzii

Ce trebuie să știi atunci când alegi să bei cafea este să nu o combini cu medicamentele pentru tiroidă. Așteaptă măcar 30-60 minute după ce ai luat medicamentele pentru a te asigura că acestea sunt absorbite în totalitate.

Dacă ești sensibil la gluten evită cafeaua instant, deoarece aceasta poate reacționa încurcișat cu glutenul.

De asemenea, calitatea cafelei este foarte importantă. Dar și mai important, ai grijă să dormi bine și suficient, astfel încât să nu simți nevoia de cafea de la prima oră a dimineții.

Resurse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10282749/

https://thyroidpharmacist.com/articles/controversy-coffee-bad-thyroid-myths-truths/

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alimentațiedietăobezitaterezistență la insulinăsindrom metabolic
Articolul anterior
Cum îți protejezi glanda tiroidă pe timpul iernii?
Articolul următor
Rezistența la insulină. Nutriția specifică țesuturilor și rolul alimentației personalizate (III)


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătateTiroidita Hashimoto

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: