Cu toții avem în case mobilă, covoare, aparatură electrocasnică, produse de curățenie. Sunt obiecte care ne fac viața mai confortabilă. Dar oare și mai sănătoasă? Nu tocmai! Potrivit experților americani de la Agenția de Protecție a Mediului, aerul din spațiile închise – locuințe, birouri, instituții publice – este de 2 până la 5 ori mai poluat decât aerul din exterior. Dar tot un cercetător american ne dă o veste care ne permite să respirăm ușurați! Cele mai simple și mai eficiente soluții de curățare a aerului din interior sunt… plantele de apartament.
Aflați în continuare ce substanțe sunt incriminate de poluarea din interior, cum ne pot afecta sănătatea și ce plante sunt capabile să ne ofere un aer mai curat în case și birouri.
„Sindromul clădirii bolnave”
În aerul din interior se pot găsi diferite niveluri de compuși organici volatili. Cei mai comuni sunt: acetona, benzenul, formaldehida, care se află în stare gazoasă și pot fi inhalați odată cu aerul pe care îl respirăm. Compușii organici volatili din interior sunt adesea incriminați de ceea ce specialiștii numesc „sindromul clădirii bolnave” („sick building syndrome”).
Persoanele afectate de „sindromul clădirii bolnave” pot avea o serie de simptome ce includ:
- iritații ale ochilor, nasului sau gâtului;
- dureri de cap;
- amețeli;
- tuse uscată;
- piele uscată sau mâncărimi;
- stări de greață;
- alergii;
- sensibilitate la mirosuri;
- dificultăți de concentrare a atenției;
- oboseală cronică;
- randament scăzut la locul de muncă.
Știați că?
În ultimii zeci de ani există o preocupare asiduă de a construi clădiri mult mai eficiente din punct de vedere energetic. Astfel au apărut materiale de construcții și izolații termice tot mai performante, sisteme de ferestre ermetice. Rezultatul: casele noastre nu mai respiră! Suntem captivi într-un spațiu din care inhalăm compuși organici volatili din: vopseaua cu care sunt căptușiți pereții, lacurile de pe mobilă și pardoseală, adezivii din covoare, tapițerii, perdele. Iar obsesia de a omorî „99.9% din virusuri și bacterii” înseamnă expunere suplimentară la agenți volatili din detergenți.
Plantele de apartament, filtre de aer naturale
Ideea de a purifica aerul din locuințe și birouri cu ajutorul plantelor este în atenția oamenilor de știință într-un mod cât se poate de serios. Încă din anii ’80, cercetări făcute la NASA au demonstrat că multe plante de apartament purifică aerul și pot elimina până la 87% din cantitatea de compuși toxici din aer. Cu timpul, alte studii arată că plantele sunt cele mai potrivite pentru a ne proteja de particulele poluante din spațiile închise, unde, din păcate, petrecem cea mai mare parte din timp.
Cea mai recentă cercetare pe acest subiect a fost prezentată în august 2016, în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane de Chimie. Coordonatorul studiului este dr. Vadoud Niri, chimist de la Universitatea de Stat din New York. Echipa sa a testat cele mai cunoscute plante de interior care acționează ca adevărate filtre de aer naturale. Au fost testați de asemenea opt compuși organici volatili comuni, printre care acetonă, benzen, toluen, formaldehidă, proveniți de obicei din: mobilier, vopsea, covoare, pardoseli, materiale de construcții, adezivi, imprimante, copiatoare, produse de curățenie, odorizante și lumânări, parfumuri și chiar îmbrăcăminte. Un rezultat spectaculos: toate plantele studiate s-au dovedit capabile să absoarbă acetona.
Știați că?
- Materialele de construcție și obiectele de mobilier pot emana ani întregi formaldehidă, un compus organic volatil cu potențial cancerigen.
- Acetona, un solvent din vopsea, dar și din lacurile de unghii, poate provoca amețeli, dureri de cap, greață sau chiar intoxicații hepatice, stări comatoase.
Cele mai bune plante pentru sănătatea ta
Iată care sunt cele mai eficiente plante purificatoare, după cum reies din studiul dr. Niri:
Bromelia
Plantă din familia Bromeliaceae (ca și ananasul), bromelia are capacitatea de a elimina șase din cei opt compuși organici volatili incluși în studiu. Această plantă tropicală a absorbit mai mult de 80% din fiecare compus toxic, într-un interval de 12 ore. Dr. Niri spune că „bromelia este una dintre cele mai bune plante de pus în casă”. Ea ajută la eliminarea benzenului (un compus cancerigen, emis de automobile) și toluenului (un solvent care chiar și în doze mici poate provoca oboseală și stare de slăbiciune). De reținut: lumânările parfumate emit toluen și benzen.
Dracaena
Campioană la curățarea aerului de acetonă, cu un procent de 94%, a fost desemnată dracaena. Acetona provine în concentrații deloc neglijabile în spațiile de locuit din vopsea, materiale de construcții, produse de curățenie. Dr. Niri avansează ideea ca ar fi interesant de studiat în ce măsură dracaena ar putea fi folosită în saloanele cosmetice de manichiură pentru protejarea personalului.
Planta-păianjen
Planta-păianjen (Chlorophytum comosum), una dintre cele mai comune plante de apartament, a eliminat, în proporție de 80%, compuși precum etilbenzen, xilen și acetonă. Etilbenzenul este un feniletan, unul dintre cei mai folosiți compuși industriali, se găsește preponderent în cerneală, vopsea, cauciuc, pesticide. Xilenul, colorant din vopsea, detergenți, declanșează amețeli, oboseală, tremurat, probleme de memorie, dificultăți respiratorii sau chiar tulburări renale. Planta-păianjen poate curăța aerul de acești compuși volatili atât de periculoși.
Arborele de jad
Arborele de jad, cunoscut și ca „planta norocului”, „planta banilor” sau „copacul prieteniei”, nu ar trebui să lipsească din căminul nimănui nu doar pentru că este de bun augur, ci și fiindcă ne scapă de substanțe toxice: toluen (91%), benzen, etilbenzen, xilen (80%) și acetonă (70%).
Sfaturi
- Alege, pe cât posibil, plante de apartament ecologice. Inclusiv pământul din ghivece trebuie să fie ecologic, fără pesticide sau alte îngrășăminte chimice.
- Evită ghivecele din plastic, este un material nociv atât pentru plante, cât și pentru tine.
Tu ce plante ai în casă? Știai că te pot ajuta să respiri un aer cât mai curat?
Surse:
- draxe.com/best-houseplants-that-remove-pollution/
- acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2016/august/selecting-the-right-house-plant-could-improve-indoor-air-animation.html
- cpsc.gov/PageFiles/121919/AN%20UPDATE%20ON%20FORMALDEHYDE%20final%200113.pdf
- pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/acetone#section=Top
- en.wikipedia.org/wiki/Toluene#Toxicology_and_metabolism
- en.wikipedia.org/wiki/Xylene