Folosim ouă de găină în mâncare, în prăjituri și chiar în prepararea unor măști pentru un ten mai frumos sau păr mai sănătos, iar cojile de ou ajung, de cele mai multe ori, în coșul de gunoi. Te-ai gândit vreodată să consumi și coaja de la ou? La urma urmei, este 95% calciu!
Coaja de ou are o textură ușor granulară și este acoperită cu nu mai puțin de 17.000 de pori minusculi. Este realizată aproape în întregime (95%) din cristale de carbonat de calciu (CaCO3) și este semipermeabilă, adică aerul și umezeala pot trece prin porii ei. Coaja de ou are o membrană interioară și una exterioară, compuse parțial din proteine, ce acționează ca o barieră ce protejează albușul și gălbenușul de bacterii.
Deci ar trebui să mâncăm coajă de ou? Dacă este curățată și preparată corespunzător, coaja de ou se poate consuma! Vedem în continuare, care sunt principalele beneficii ale consumului de coajă de ou!
Coaja de ou este bogată în calciu
Cu toate că o coajă de ou este fragilă, are o rezistență foarte mare la compresie. Poți testa acest lucru: ia un ou în palmă și încearcă să îl spargi strângându-l cu putere. Vei observa că nu poți! Acest lucru se datorează în mare parte calciului din componență.
O coajă de ou mediu poate oferi de două ori doza de calciu zilnică recomandată pentru un adult, fiind una dintre sursele alimentare cele mai bogate în calciu. Calciul este un mineral esențial pentru organism, contribuind la dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor. De asemenea, ajută la reglarea ritmului cardiac, la funcționarea normală a sistemului muscular și la echilibrarea nivelului de magneziu, fosfor și potasiu din sânge. Luând în considerare prevalența deficitului de calciu din dietă, coaja de ou poate fi o sursă bună de calciu, ieftină și ușor de găsit. Conform unor studii, calciul din coaja de ou poate fi mai benefic decât aceeași cantitate de calciu din suplimente, întrucât este procesat mai încet de către organism, reducând astfel riscul de a consuma o cantitate prea mare.
Având în vedere că jumătate de coajă de ou îți poate asigura necesarul zilnic de calciu, poate te întrebi cum o poți integra în alimantația ta? Destul de simplu: o adaugi în iaurt, în smoorthie, în aluatul de pizza sau pâine, în blatul prăjiturilor sau pur și simplu într-un pahar cu apă sau suc natural de fructe.
Coaja de ou întărește oasele și poate contribui la tratarea osteoporozei
Câțiva oameni de știință care lucrau la un tratament pentru osteoporoză au observat beneficiile calciului, stronțiului și fluorului din coaja de ou asupra organismului și au concluzionat că afectează în mod pozitiv metabolismul osos și stimulează creșterea cartilajelor.
Studiile clinice realizate cu femei aflate în perioada de postmenopauză au arătat că durerile asociate osteoporozei pot fi calmate cu ajutorul cojilor de ou și poate fi îmbunătățită și mobilitatea pacienților. Aceleași studii au subliniat o legătură între tratamentul cu pulbere din coajă de ou și oprirea degenerării osoase, iar în unele cazuri, densitatea osoasă chiar a fost îmbunătățită.
Unii cercetători chiar experimentează folosirea proteinelor din coaja de ou ca sursă naturală de carbonat de calciu în realizarea grefelor osoase. Prin combinarea proteinelor din coaja de ou cu o substanță numită hialuronan s-au descoperit forme îmbunătățite de generare osoasă și inginerie tisulară, eforturile promițând o sursă biodisponibilă și mai puțin costisitoare pentru refacerea și înlocuirea oaselor.
Coaja de ou protejează smalțul dinților
Pudra din coajă de ou de găină este folosită în studii dentare concentrate pe remineralizarea smalțului dinților. Amestecată cu soluție de glicerină sau gel de metilceluloză și aplicată pe dinții demineralizați, pudra din coajă de ou s-a dovedit a fi benefică în protejarea smalțului dentar. De asemenea, s-a concluzionat că, în comparație cu alte surse naturale de calciu, pudra din coajă de ou conține un nivel mai mic de toxine precum plumb, aluminiu, cadmiu și mercur.
Coaja de ou are efect antiinflamator
Nu doar pudra din coajă de ou are beneficii pentru organism, ci și membrana ei, care este bogată în acid hialuronic, glucozamină, condroitină, colagen și aminoacizi. Un studiu a evaluat eficiența utilizării membranei cojii de ou ca terapie alternativă pentru tulburările țesutului conjunctiv, materialul care menține împreună celulele vii din interiorul corpului. Artrita, lupusul, guta și durerile de spate, precum și alte dureri asociate ce sunt tratate în mod normal cu analgezice sau antiinflamatoare, pot fi ameliorate și cu ajutorul membranei din coaja de ou. Deoarece acționează ca un cicatrizant natural, membrana cojii de ou poate fi folosită și pentru a trata crăpături, mici răni sau arsuri atunci când este aplicată cu partea umedă direct pe zona afectată. Se îndepărtează folosind puțină apă călduță.
Cum obții pudră din coaja de ou?
- Cojile, fără a li se elimina membranele, se scufundă în apă clocotită pentru câteva minute, astfel încât să se elimine bacteriile.
- Se scot cojile din apă, se așază pe o hârtie de copt și se lasă la uscat peste noapte.
- Cojile uscate se coc în cuptor la o temperatură de 120 de grade Celsius.
- Folosind o râșniță de cafea sau de condimente, cojile de ou se mărunțesc până se obține o pudră fină.
- Pudra astfel obținută se depozitează într-un recipient cu închidere ermetică, într-un loc răcăros și ferit de umezeală.
Pentru a trata lipsa de calciu, parodontoza, osteoporoza sau fracturile de oase, bunicile noastre preparau un remediu extrem de eficient pe bază de pudră din coji de ou, miere și lămâie, pe care îl poți pregăti foarte ușor și tu. Ai nevoie de o parte pudră din coji de ou, două părți miere și o parte suc de lămâie. Ingredientele se amestecă, se transferă într-un recipient închis ermetic și se lasă la macerat timp de 7 zile într-un loc răcoros, de preferat, în frigider. Preparatul trebuie agitat de 2-3 ori pe zi și se consumă câte o lingură, diluată în apă sau ceai, de 3 ori pe zi. Mierea face ca nutrienții să fie absorbiți mai ușor în organism, iar lămâia este un puternic antioxidant ce protejează corpul de o mulțime de boli.
Alte întrebuințări ale cojilor de ou
Dacă nu ți se pare destul de tentant să le consumi, atunci poate te numeri printre cei ce vor folosi cojile de ou altfel:
- Adaugă-le în compost!
Cojile de ou pot fi un ingredient adițional extrem de nutritiv pentru compost, datorită calciului și celorlalte minerale ce se absorb în sol. Ar fi bine să transformi cojile de ou în pudră înainte să le pui în pământ, întrucât se descompun mai greu. Poți chiar folosi jumătate din coaja de ou ca ghiveci natural pentru răsaduri. Pui sămânța în coaja de ou, puțin pământ și o uzi până încolțește, apoi o muți în grădină sau într-un ghiveci mai mare.
- Amestecă-le în cafea!
Natura alcalină a cojii de ou echilibrează aciditatea cafelei, îi oferă finețe și aromă. Pudra din coji de ou se adaugă pur și simplu peste cafeaua din recipientul filtrului sau chiar din ibric, înainte de a o fierbe. După ce bei cafeaua, poți folosi zațul cu adaosul de coajă de ou ca îngrășământ pentru flori.
- Folosește-le la curățenie!
Praful fin obținut din coji de ou poate fi amestecat cu detergentul de vase pentru a te ajuta să obții o soluție de curățat mai abrazivă, fără adaos de substanțe toxice. Folosește detergentul astfel obținut la curățarea cratițelor, oalelor, a sticlelor cu gâtul îngust sau chiar a suprafețelor din bucătărie. Mai mult, poți folosi cojile de ou pentru a desfunda țevile, fără a fi nevoie să folosești produse chimice din comerț.
- Adaugă-le în masca de față!
Folosind un mojar sau o râșniță, mărunțește coaja curată a unui ou. Pune coaja astfel pisată peste albușul de ou, amestecă și aplică apoi pe față, evitând zona ochilor. Lasă masca să se usuce, apoi curăță tenul cu apă călduță. Proteinele și colagenul din albușul de ou și coajă pot reîmprospăta pielea, pot calma iritațiile și mâncărimile.
- Folosește-le ca să alungi dăunătorii din grădină!
Melcii și omizile vor evita să se cațere pe tulpinile plantelor la baza cărora ai pus coji de ou. Dacă pisica ta sau a vecinului îți strică anumite plante, folosind grădina pe post de litieră, nu trebuie decât să împrăștii în zona cu pricina câteva coji de ou fărâmițate.
- Folosește-le ca supliment pentru căței sau mâncare pentru păsări!
De același aport de calciu de care oamenii pot beneficia dacă aleg să consume coji de ou, ar putea beneficia și prietenii noștri cu blăniță sau pene. Pudra din coajă de ou amestecată în mâncarea cățeilor le poate aduce dinți, unghii și blăniță mai sănătoase, iar în cazul păsărilor, calciul suplimentar le poate ajuta să depună ouă mai tari.
Iată cât de utilă poate fi o simplă coajă de ou, dacă nu o arunci! Mare atenție însă la sursa de proveniență a cojii de ou! Ar fi de preferat să folosești ouă de țară sau bio, provenite de la găini crescute ecologic, pentru a beneficia de cât mai mulți nutrienți.
Foarte important! Înainte de a începe să consumi coji de ou în mod regulat, consultă un medic! Dacă analizele ți-au ieșit bine și nu te știi cu lipsă de calciu, nu este indicat să consumi coajă de ou! Un nivel prea mic de calciu (hipocalcemia) poate avea efecte nocive asupra organismului ce se manifestă prin greață, vărsături, oboseală, bătăi neregulate ale inimii și scăderea tensiunii arteriale. Prea mult calciu în organism poate afecta și rinichii, sistemul nervos și chiar pe cel osos.
Dacă alegi să consumi totuși coajă de ou, ai grijă să fie sterilizată înainte (prin fierbere), astfel încât să nu riști o infecție cu Salmonella și macină coaja cu atenție, pentru că bucățile prea mari pot irita gâtul și esofagul.
Surse:
draxe.com/eggshell/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15018022
1 comentariu. Leave new
F bun articolul!Multumesc.