Curiozități, Diverse, Gândul zilei, Nutriție și dietă

Gândul zilei #07: Teflonul te poate îmbolnăvi? Pericole ascunse în bucătărie

Autor:
9 comentarii
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
alimentațieNutrițieparticule toxicePFASPTFEsubstante chimice

Și tu folosești tigăi de teflon?

Tigăile de teflon au devenit populare datorită proprietăților lor antiaderente, făcând gătitul și curățarea mult mai ușoare. Cu toate acestea, în spatele acestui confort aparent inofensiv se ascund unele riscuri pentru sănătate care merită o atenție deosebită. Studiile recente și cercetările asupra materialelor folosite în fabricarea tigăilor de teflon au ridicat semne de întrebare cu privire la siguranța lor pe termen lung.

Teflonul și substanțele chimice

Teflonul este o marcă înregistrată pentru un material numit politetrafluoroetilenă (PTFE), un polimer sintetic care oferă proprietățile antiaderente atât de apreciate în bucătărie. Când este folosit corespunzător, teflonul pare sigur, însă problemele apar atunci când aceste tigăi sunt supraîncălzite sau zgâriate.

Unul dintre principalele pericole asociate cu tigăile de teflon este degajarea de substanțe chimice toxice la temperaturi ridicate. PTFE începe să se descompună la temperaturi de peste 260°C, eliberând gaze și particule toxice în aer. La temperaturi de peste 350°C, teflonul poate elibera chiar compuși care au fost asociați cu efecte adverse asupra sănătății.

Un alt motiv de îngrijorare legat de tigăile de teflon este prezența substanțelor per- și polifluoroalchilice (PFAS), care au fost utilizate în procesul de fabricație a teflonului. PFAS, denumite și „forever chemicals”, deoarece persistă în mediu și în organism, au fost asociate cu probleme grave de sănătate, printre care cancer, probleme hormonale, probleme de fertilitate și complicații în sarcină.

Ce trebuie să faci pentru a nu te expune riscurilor asociate cu teflonul?

  1. Evită supraîncălzirea tigăilor. Teflonul începe să se descompună la temperaturi ridicate, așa că este esențial să eviți încălzirea excesivă. Nu lăsa tigăile goale pe foc și folosește întotdeauna o flacără mică sau medie.
  2. Nu folosi tigăi zgâriate. Odată ce suprafața teflonului este deteriorată, există un risc mai mare ca substanțele toxice să ajungă în mâncare. Înlocuiește tigăile zgâriate sau deteriorate pentru a evita expunerea la particulele toxice.
  3. Alege alternative sigure. Tigăile din fontă sau de oțel inoxidabil sunt alternative mai sigure și mai durabile. Deși nu au proprietăți antiaderente la fel de puternice, ele oferă o opțiune mai sănătoasă și ecologică pentru gătit.
  4. Ventilează bucătăria. Atunci când folosești tigăi de teflon, asigură-te că bucătăria este bine ventilată pentru a minimiza inhalarea vaporilor potențial toxici.

Deși tigăile de teflon oferă un confort remarcabil în bucătărie, pericolele ascunse ale acestora nu ar trebui ignorate. Expunerea la temperaturi ridicate și la substanțele toxice asociate cu descompunerea teflonului sau prezența PFAS pot avea consecințe grave asupra sănătății pe termen lung. Alegerea unor alternative sigure și evitarea utilizării incorecte a acestor tigăi reprezintă pași simpli, dar eficienți, pentru a proteja sănătatea ta și a familiei tale.

Cine este dr. Gianina Farcaș?

Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

9 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alimentațieNutrițieparticule toxicePFASPTFEsubstante chimice
Articolul anterior
Gândul zilei #06: Tu ce fructe și legume alegi să consumi?
Articolul următor
Gândul zilei #08: Vitamina C, un aliat în plus pentru imunitate puternică


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiDiverseGândul zileiNutriție și dietă

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: