Curiozități, Stres și echilibru emoțional

Cât de ocupați NU suntem?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Ești atât de ocupat în fiecare zi încât uiți chiar și de tine? Simți presiunea socială și încerci să faci cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt? Însemnă că termenul „busyness” descrie și stilul tău de viață. De fapt, nu ești atât de ocupat pe cât crezi!

Vezi toate articolele despre:
anxietatedetoxifiereechilibru emoționalrelații socialerelaxaresomnstres

Te simți copleșit de viața de zi cu zi? Ți se pare că nu mai ai timp să respiri și că ai din ce în ce mai multe lucruri de făcut? Doar ți se pare. „Afirmația cum că suntem mai ocupați ca oricând este falsă”, spune Oliver Burkeman într-una din emisiunile transmise pe BBC radio 4.

Oamenii din întreaga lume par a fi extrem de ocupați, iar cercetătorii au numit acest fenomen „busyness”. Din ce în ce mai multe persoane spun că au prea multe lucruri de făcut și că nu mai au timp pentru familie sau prieteni. Conform unui studiu ingenios realizat în 2014, oamenii refuză chiar să ia parte la sondaje pentru că sunt prea ocupați. Realitatea este că ne-am transformat viața într-o listă cu „lucruri de făcut” și nu ne mai bucurăm de momentele frumoase, ci încercăm să le fotografiem și să le postăm pe rețelele de socializare, pentru a părea că suntem ocupați. A fi ocupat înseamnă, pentru mulți dintre noi, a fi persoane importante.

Jonathan Gershuny, de la Centrul de Cercetare al Utilizării Timpului din cadrul Universității Oxford, afirmă, contrar așteptărilor, că „oamenii nu muncesc mai mult decât o făceau acum 50 de ani”. Mai mult, aceleași studii arată că persoanele ce spun că sunt cele mai ocupate, de obicei, nu sunt.

De ce suntem ocupați când de fapt nu suntem?

Pe măsură ce economia se dezvoltă, iar salariile cresc, și timpul capătă o valoare mai mare. Acest preț al timpului ne face să ne dorim să facem cât mai multe lucruri pe oră. Pe de altă parte și vremurile s-au schimbat. Bunicii noștri  munceau în agricultură sau producție, aveau o muncă fizică mai intensă, însă se supuneau unor anumite limitări naturale. Nu poți culege merele până nu sunt coapte și nu poți obține mai multe scaune decât atât cât îți permite lemnul, materia primă disponibilă. Dar, în zilele noastre, când e-mailul este disponibil 24/7, posibilitatea de a munci este infinită.

Noi nu suntem atât de ocupați pe cât credem, ci ne ținem creierul ocupat și nu îl lăsăm să se odihnească. De fapt, creierul nu percepe diferența dintre a sta pe rețelele de socializare și a răspunde la e-mailurile de la serviciu. Pentru creier, este aceeași activitate.

Inevitabil, în acest ritm, ne vom simți copleșiti pentru că suntem ființe umane cu energie finită. Presiunea socială de a face totul, acum, azi, atât la serviciu, cât și în viața personală ne transformă în persoane ocupate și stresate. Dar este fizic imposibil să faci totul astăzi! Multitasking-ul nu există! Creierul uman nu este construit pentru atenția distributivă, ci poate face lucrurile pe rând. Atunci când te oprești din ce faci pentru a trimite un e-mail, te sabotezi singur pentru că îți întârzii activitatea de la care ai plecat cu 20-25 de minute. Și nici încercarea de a face mai multe lucruri simultan nu te poate face mai bun. Un studiu realizat în 2009 la Universitatea Stanford arată că studenții care încercau să facă multitasking erau mai ușor distrași decât ceilalți și aveau probleme mai mari de concentrare, memorie și atenție.

A fi ocupat a devenit o dependență care, cel mai des, se traduce prin a fi workaholic – dependent de muncă. Ne punem pe listă din ce în ce mai multe lucruri de făcut până când devenim dependenți de a face tot timpul câte ceva și nu reușim să bifăm lista decât dacă muncim până seara, târziu sau chiar noaptea.

Ne considerăm ocupați chiar și atunci când mergem la yoga sau la ora de meditație. Poate ai hotărât să te oprești din a fi ocupat și când ajungi seara acasă decizi că este timpul să te relaxezi puțin citind o carte sau făcând o baie fierbinte și parfumată. La început, te simți puțin vinovat gândindu-te că ai putea să folosești acel timp făcând lucruri mai importante, dar, într-un final, te instalezi confortabil în fotoliu sau în cadă, în funcție de ce ai ales. După 2 minute auzi telefonul cum zbârnâie, recunoști sunetul notificărilor și știi că ai primit e-mailuri de la serviciu. Este atât de greu să reziști tentației de a verifica telefonul încât… nu reziști. Renunți la timpul tău de relaxare și te apuci să răspunzi mesajelor și uite așa, povestea din carte rămâne uitată sau apa din cadă se răcește și ești nevoit să ieși fără să te fi bucurat pe deplin și fără să îți fi încărcat bateriile. Tehnologia ne menține ocupați și e bine să știm să ne detașăm și să ne detoxifiem mai des. Despre detoxifierea digitală și despre dependența de tehnologie poți citi mai multe aici.

Viața ocupată ne poate îmbolnăvi pentru că ne încărcăm cu activități care nu ne sunt neapărat benefice și uităm să facem lucruri care ne plac, să avem grijă de noi și de sănătatea noastră. Mâncăm pe fugă, comunicăm pe fugă și trăim pe fugă. Doctorul Rangan Chatterjee a publicat recent o carte prin care ne învață care sunt cei patru stâlpi fundamentali pentru o viață sănătoasă: mănâncă, dormi, relaxează-te și fă mișcare! Busyness nu este pe listă. Ne simțim atât de ocupați că am uitat să trăim, să dormim și să punem accent pe lucrurile care chiar contează precum o alimentație sănătoasă, sportul sau pauza de relaxare.

Atunci și acum

Pe vremuri, când cineva moștenea o avere, nu își mai făcea atât de multe griji, își petrecea timpul făcând lucruri care îi plac și pleca mai des în vacanță. În zilele noastre, când cineva moștenește o sumă de bani atât de mare că ar putea trăi liniștit toată viața, deschide o afacere care să îl țină ocupat și care să îi aducă și mai mulți bani. Și când acea afacere are succes și merge de la sine, deschide o alta, și tot așa.

Te-ai întrebat vreodată cum se face că o femeie petrece aproximativ același număr de ore ca bunica ei având grijă de gospodărie când există mașină de spălat rufe, vase și chiar aspirator care se plimbă singur prin casă? Pentru că standard-ul curățeniei impus de societate a crescut de la a avea o podea curată la a avea o podea imaculată. Așa că timpul ce ar trebui să fie liber este de fapt pierdut făcând casa lună. Dar cum rămâne cu viața ta, cu hobby-urile tale, cu familia și prietenii tăi?

Suntem ocupați din cauza propriilor alegeri. Ne uităm peste calendarul de săptămâna viitoare și vedem că este plin cu activități mai mici sau mai mari, iar apoi ne uităm la următoarea săptămână și vedem că este gol. Asta nu înseamnă că nu faci nimic peste două săptămâni, pentru că oricum trebuie să mergi la lucru, să duci copiii la școală, să mergi la ședința cu părinții și tot așa. Dar în mintea ta ocupată, calendarul gol necesită câteva ajustări. Și începi să îți programezi întâlniri sau delegații. Bunicii noștri trăiau mult mai simplu și, de multe ori, de pe o zi pe alta sau, cel mult, știau că în primăvară trebuie să pregătească pământul pentru semănat. Nu aveau calendare sofisticate și își încheiau ziua când apunea soarele. Noi de ce nu putem fi ca ei?

Dependența aceasta de a fi continuu ocupați ne face să devenim singuratici. Ne izolăm de societate, de familie, refuzăm să ne înfruntăm sentimentele și stările și ne găsim alinarea în tot mai multe lucruri de făcut. Cercetătorul american Brené Brown spune: „Ajungi să fii atât de ocupat, că nu mai simți nimic. Dacă s-ar organiza întâlniri pentru oamenii ocupați pe modelul celor pentru alcoolicii anonimi, ar fi nevoie să se înlocuiască sălile cu stadioane de fotbal. Atât de populare ar fi!”.

Dan Ariely, profesor de Psihologie si Economie comportamentală, face o afirmație care ar trebui să îți dea de gândit:  „Nimeni, pe patul de moarte, nu se va gândi la faptul că a avut o zi la birou în care a reușit să răspundă la toate e-mailurile“. Deci, dacă te numeri printre persoanele care muncesc continuu, chiar și după ce ajung acasă, care își pun constant lucruri de făcut pe listă, ar trebui să te oprești măcar pentru câteva secunde și să te întrebi dacă faci bine, dacă îți faci bine, dacă acestea sunt amintirile pe care vrei să le ai, dacă așa vrei să îți petreci viața? Tu hotărăști cât de ocupat ești!

Ai citit articolul până la final sau ești prea ocupat?

Surse:

www.bbc.com/future/story/20160909-why-you-feel-busy-all-the-time-when-youre-actually-not

www.bbc.co.uk/programmes/b07v2yss#play

www.bbc.co.uk/programmes/b07tzrwk

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
anxietatedetoxifiereechilibru emoționalrelații socialerelaxaresomnstres
Articolul anterior
De ce avem nevoie de îmbrățișări?
Articolul următor
Boli care sunt scrise pe unghii


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiStres și echilibru emoțional

Te-ar putea interesa și: