Ce facem mulți dintre noi când ajungem acasă cu alimentele cumpărate? Le punem repede la frigider de frică să nu se strice. Foarte bine! Conservarea corectă a alimentelor ne ferește de toxiinfecții alimentare. Ceea ce știm mai puțin este că unele alimente nu au ce să caute în frigider. Află care sunt acestea.
Roșiile
Chiar dacă aveți impresia că roșiile se păstrează mai mult timp nealterate dacă sunt ținute la rece, ei bine, locul lor nu este în frigider. Își pierd din savoare, dar și din cantitatea lor de vitamine și minerale. După ce le scoateți din frigider, textura roșiilor devine făinoasă, iar gustul este fad. Păstrați roșiile la temperatura ambientală, ferite însă de soare sau alte surse de căldură.
Castraveții
Nici castraveții nu trebuie ținuți în frigider, cu toate că par mai rezistenți decât roșiile la acțiunea factorilor de mediu. Și ei își pierd gustul și se moleșesc odată scoși de la rece.
Avocado
Avocado este delicios atunci când e bine copt. Cum de obicei nu se întâmplă acest lucru când ajunge pe raftul supermarketului, avocado trebuie ținut acasă 1-2 zile la temperatura camerei pentru a se coace. Or, dacă îl puneți la frigider, se întrerupe procesul de coacere, iar fructul rămâne tare și neplăcut la gust.
Busuiocul
Fiind una dintre cele mai fragile plante aromatice, busuiocul este imediat afectat de aerul rece din frigider. Este mai bine să îl țineți în bucătărie într-un pahar cu apă, asemenea unui buchet de flori. Nu uitați să schimbați apa în fiecare zi!
Ceapa și usturoiul
Pe lângă faptul că pot „odoriza” frigiderul, mai există un motiv pentru care ceapa și usturoiul nu se păstrează într-un mediu rece și umed. În loc să se conserve, aceste legume vor începe să putrezească și să germineze. De aceea, ele se țin în cămară, într-un loc aerisit și uscat.
Cartofii
Ca și ceapa, cartofii au nevoie tot de un mediu uscat. Altfel, în frigider, amidonul din cartofi suferă anumite modificări care duc la creșterea cantității de zaharuri rapide, iar gustul cartofilor devine foarte dulce. Evitați de asemenea păstrarea acestora în saci din plastic ori pungi, care favorizează umiditatea.
Pâinea
Cu toate că pâinea poate fi congelată, totuși nu se recomandă a fi păstrată la frigider. Textura pâinii este alterată de aerul rece și de umiditatea din frigider.
Uleiul de măsline
Frigul nu-i priește deloc uleiului de măsline, care se transformă într-o pastă albă și granuloasă. Nu este prea apetisantă și nicidecum nu poate fi folosită la asezonarea salatelor. Or, uleiul de măsline este cel mai sănătos atunci când este consumat în stare naturală.
Mierea
Nu aveți niciun motiv pentru a ține mierea în frigider. Datorită proprietăților sale extraordinare, acest aliment natural are capacitatea de a se autoconserva în siguranță pentru mult timp. Este suficient ca borcanul cu miere să fie bine închis și pus în dulap, ferit de lumină.
Ciocolata
Indiferent de sezon, ciocolata nu trebuie păstrată la frigider. Ați observat cu siguranță, mai ales în cazul ciocolatei cu mai multă cacao, că atunci când o scoatem din frigider are o peliculă albă pe deasupra. Aceasta nu este altceva decât zahărul condensat. Așadar, ciocolata își schimbă compoziția și savoarea din cauza frigului.
Fructele
Merele, căpșunele, caisele, pepenele galben și, în general, cam toate fructele nu au ce să caute în frigider. Natura le-a lăsat să se coacă și să-și dezvăluie minunatele arome la soare. Atunci, este lesne de înțeles că mediul rece și umed din frigideri nu face decât să distrugă savoarea fructelor. Bucurați-vă de fructe proaspete, în stare naturală și de fiecare sortiment în sezonul lui.
Sursa:
- https://diaporamas.doctissimo.fr/nutrition/aliments-pas-refrigerer/