Curiozități, Stres și echilibru emoțional

6 motive pentru care te trezești mereu obosit

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
apnee în somnenergieobosealăsomnstare de bine

Deși te străduiești să dormi 7-8 ore pe noapte, totuși te trezești în fiecare dimineață lipsit de energie? Cum se explică acest lucru? Bineînțeles, a avea un somn odihnitor înseamnă a dormi suficient, iar pentru mulți dintre noi asta înseamnă un somn de 7-8 ore pe noapte. Dar sunt persoane cărora le sunt de ajuns mai puține ore de somn pentru a se simți în formă dimineața. Iar altele pot să doarmă și 12 ore la rând că tot obosite se trezesc. Iată de ce atunci când vorbim despre un somn bun ne referim mai degrabă la calitatea acestuia. Află cele 6 obiceiuri nesănătoase care îți fac nopțile de coșmar și ce poți face astfel încât somnul tău să își îndeplinească rolul reparator și regenerator.

1. Lumina albastră a dispozitivelor mobile

Persoanele care obișnuiesc ca înainte de culcare să utilizeze telefonul mobil, tableta ori laptopul se trezesc mai obosite decât cele care citesc o carte, potrivit unui studiu recent de la Harvard. Motivul? Lumina albastră emisă de dispozitivele mobile. S-a dovedit că aceste unde luminoase perturbă secreția de melatonină, hormonul somnului, implicată în inducerea stării de veghe-somn, a explicat Robert Rosenberg, specialist în somnologie, autorul cărții „Sleep Soundly Every Night, Feel Fantastic Every Day”. Medicii recomandă oprirea activităților pe telefon, tabletă, laptop cu cel puțin 90 de minute înainte de culcare. De asemenea, aceste dispozitive vor fi închise și neapărat scoase din dormitor. Undele electromagnetice emise de acestea interferează cu activitatea creierului în timpul somnului, fiind cât se poate de nocive pentru organism.

2. Dormitul într-o postură incomodă

Te-ai trezit cu o durere de spate? Aceasta poate fi de la dormitul într-o postură incomodă, cel mai adesea pe-o parte, ceea ce creează flexie la nivelul șoldului, spune dr. Benjamin Domb, fondatorul Institutului American Hip. Dacă preferi dormitul pe-o parte, este indicat să dormi cu o pernă între picioare pentru a menține alinierea corectă a șoldului.

3. Perna nepotrivită

Pernele mari, pufoase pot fi atrăgătoare, dar pot cauza dureri mari de ceafă. „Dormitul pe o pernă prea înaltă afectează alinierea corectă a coloanei vertebrale, în zona cervicală; este ca și cum ai merge 8 ore în timpul zilei cu capul înclinat”, a explicat Shawn Stevenson, fondatorul Advance Integrative Health Alliance. Sfatul specialiștilor este de a utiliza o pernă relativ moale, dar cu o formă ce îi permite să se adapteze la forma anatomică a coloanei.

4. Scrâșnitul dinților

Dacă te trezești cu o durere de cap, este foarte probabil să apară ca urmare a încleștării maxilarului sau bruxismului de peste noapte, spune dr. Kathy Gruver (Santa Monica). Cercetările arată că masajul poate ajuta în astfel de cazuri. Sunt indicate mișcări ce exercită o presiune ușoară în punctele nevralgice și căldură. Aplică un prosop cald în jurul maxilarului înainte de a merge la culcare și de îndată ce te trezești dimineața. De asemenea, trebuie să ai în vedere o programare la dentist, care îți poate recomanda niște dispozitive pentru corectarea bruxismului.

5. Consumul de alcool

Este adevărat că după câteva pahare de vin adormi mai rapid, fiindcă alcoolul are un efect sedativ. Dar în același timp perturbă ciclul normal de somn, atrage atenția dr. Aaron Clark, medic generalist la Ohio State University’s Wexner Medical Center. Un studiu din 2015, realizat în Australia, arată că persoanele care obișnuiau să bea un pahar de suc de portocale cu votcă înainte de culcare prezentau o activitate cerebrală alpha mai mare în timpul somnului, ceea ce înseamnă că nu dormeau profund, adică nu reușeau să aibă un somn reparator. Atunci este evident că alcoolul nu are ce căuta în obiceiurile tale de seară.

6. Sindromul de apnee în somn

Se estimează că unul din patru adulți suferă de sindromul de apnee în somn, o tulburare manifestată prin sforăit și opriri repetate ale respirației în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde și un minut sau chiar mai mult. Aceste simptome scad calitatea somnului și se asociază cu senzație de oboseală la trezire, somnolență diurnă, iar capacitatea lor de concentrare și randamentul în timpul zilei suferă drastic. Pe termen lung, apneea în somn netratată duce la suferințe ale organelor vitale precum afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială, atac cerebral. De aceea, este esențial ca persoanele aflate în această situație să se adreseze medicului pentru un tratament potrivit.

    Soluții naturale pentru un somn odihnitor

  • Obișnuiește-te să practici o tehnică de relaxare înainte de a adormi. Dacă nu te simți în largul tău cu exerciții de respirație, află că lectura este o excelentă cale de liniștire a gândurilor și corpului. Merită să-ți faci un obicei din a citi câteva pagini înainte de culcare.
  • Fă o baie cu sare Epsom care te ajută să îți relaxezi mușchii și articulațiile.
  • Un remediu eficient pentru relaxarea corpului și minții îl constituie suplimentele cu magneziu.
  • Poți utiliza și uleiuri esențiale cu efect calmant precum cel de levănțică sau lămâiță.
  • Evită cina îmbelșugată, zahărul și carbohidrații complecși, pentru că favorizează creșterea glicemiei, care nu face altceva decât să te țină treaz.
  • Limitează consumul de cafeină, ciocolată, ceai negru până cel târziu la ora 16.00.
    Surse:

  • prevention.com/health/why-you-feel-like-crap-when-you-wake-up
  • webmd.com/sleep-disorders/excessive-sleepiness-10/how-tired-is-too-tired
  • draxe.com/always-tired/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
apnee în somnenergieobosealăsomnstare de bine
Articolul anterior
Cât sunt de inteligente plantele și ce putem învăța de la ele?
Articolul următor
30 de lucruri incredibile despre ochii tăi


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiStres și echilibru emoțional

Te-ar putea interesa și: