Ce este magneziul?
Magneziul este al 4-lea cel mai abundent din organism, după calciu, potasiu și sodiu. Magneziul este unul dintre acele minerale de care corpul nostru are nevoie zilnic, însă mulți dintre noi nu conștientizăm cât de important este, mai ales în lumea modernă. A fost supranumit „mineralul-miracol” pentru că are un rol crucial, participând în peste 300 de reacții biochimice din corp. De la reducerea stresului și a anxietății, la îmbunătățirea somnului și a funcției musculare, magneziul ne ajută să facem față provocărilor cotidiene. În plus, magneziul contribuie la sănătatea oaselor, echilibrul zahărului din sânge și chiar la funcționarea inimii.
Când este important să iei magneziu?
Dacă te trezești noaptea cu cârcei, dacă ai crampe sau spasme musculare este momentul să iei magneziu. O mare parte din populație se confruntă cu deficit de magneziu, mai ales în zilele noastre. Agricultura intensivă care a depletizat solurile de minerale, consumul excesiv de cafea și mâncarea extrem de procesată au dus la acest deficit de magneziu care apare atât de frecvent. Consider că majoritatea persoanelor ar trebui să aibă un supliment cu magneziu în casă, mai ales pentru sănătatea cardivasculară, sănătatea oaselor, dar și a sistemului nervos.
Care este relația dintre magneziu și calciu?
Aceste două minerale joacă un rol important în organismul nostru, având o relație de interdependență și echilibru, esențială pentru funcționarea optimă a mai multor procese fiziologice. Magneziul și calciul lucrează împreună pentru a menține sănătatea oaselor, funcționarea mușchilor, sănătatea cardiovasculară și producerea de energie. Este foarte important să respectăm acest echilibru, fiindcă deficitul sau excesul unuia dintre ele afectează funcția celuilalt. Din perspectiva medicinei funcționale, menținerea acestui echilibru este esențială pentru optimizarea sănătății și prevenirea problemelor cronice.
Există o concurență între magneziu și calciu?
Da, există, însă ea se poate evita. Atunci când consumi magneziu sub formă de oxid, acesta poate concura cu calciul la nivel intestinal, deoarece ambele sunt absorbite prin aceleași canale. Însă alegând forma potrivită de magneziu, această concurență nu are loc.
Cine este dr. Gianina Farcaș?
Dr. Gianina Farcaș este specialist în medicina funcțională, psihosomatică, consilier dezvoltare personală și terapeut IFS. S-a specializat în medicină funcțională la Institutul de Medicină Funcțională din California. Pasionată de sănătate, nutriție și psihologie, dr. Gianina Farcaș își ajută pacienții să ajungă în echilibru și să își atingă obiectivele atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional.
5 comentarii. Leave new
Buna ziua
util articolul,deci trebuie evitat magneziul ca oxid; se pot lua concomitent calciul si magneziul, sau e mai bine de luat separat intai magneziul,apoi calciul?
o zi buna
Buna ziua! Da, se pot lua concomitent.
Bună ziua as dori sa știu dacă mă puteți ajuta cu boala sindromul mirosului de pește
Ok, doctorii fizio recomanda magneziu, iar medicii ortopezi recomanda calciu, de preferinta efervescent. este oare corect si cum le combin sau in ce mod se administreaza?
Toate cele bune!
Buna dimineata. Se pot combina, doar ca rareori organismul are nevoie de calciu.