Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto, Vitamine și minerale

Tiroida și schimbările de sezon. Ce trebuie să știi?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute
Vezi toate articolele despre:
glanda tiroidăhipertiroidismhipotiroidismhormoni tiroidienitiroidita Hashimoto

Schimbările de temperatură, lumina naturală și ritmul anotimpurilor nu ne afectează doar starea de spirit sau energia, ci pot influența și sănătatea noastră hormonală, în special funcționarea glandei tiroide. Tiroida, responsabilă de reglarea metabolismului, este sensibilă la schimbările sezoniere, iar fluctuațiile hormonale pot duce la variații subtile în organism, în funcție de anotimp. În acest articol, vom explora cum anotimpurile afectează funcția tiroidiană și ce înseamnă aceste schimbări pentru cei care suferă de afecțiuni tiroidiene, precum hipotiroidismul, oferindu-ți informații utile despre sănătatea tiroidei pe tot parcursul anului.

De ce nivelul TSH variază în funcție de anotimp?

Majoritatea organismelor prezintă o fiziologie alterată în adaptarea la stimulii mediului, cum ar fi temperatura, lumina și precipitațiile. Aceste modificări se pot manifesta ca variații sezoniere ale sistemelor metabolice, reproductive și psihologice. Hormonii tiroidieni sunt regulatorii cheie ai acestor sisteme, iar nivelurile lor sunt reglate în principal de axa hipotalamus-hipofiză-tiroidă (HPT).

Nivelul seric de TSH este sensibil la modificări ușoare ale nivelurilor serice de hormoni tiroidieni, chiar și în intervalul de referință și este utilizat ca cel mai sensibil biomarker pentru evaluarea funcției tiroidiene. Prin urmare, putem diagnostica atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul subclinic utilizând nivelurile serice de TSH la subiecții cu niveluri serice de hormoni tiroidieni în intervalul de referință.

La indivizii sănătoși, nivelurile serice ale hormonilor tiroidieni prezintă o variabilitate interindividuală substanțială, rezultând în intervale de referință largi. Cu toate acestea, variabilitatea intraindividuală se află într-un interval mult mai restrâns și acest lucru sugerează că fiecare individ poate avea un punct de referință distinct al axei HPT, deși acest lucru rămâne controversat. Prin urmare, pacienții pot fi încă în stări relativ hipotiroidiene sau hipertiroidiene atunci când nivelurile serice de TSH și hormoni tiroidieni sunt în limitele de referință datorită punctului de referință individual al axei HPT.

Aceste puncte de referință pot fi influențate de factori legați de anotimpuri. Studiile din mai multe țări au evidențiat diferite schimbări caracteristice sezoniere, mai ales la femeile aflate la vârstă reproductivă.

Modificările sezoniere și gestionarea hipotiroidismului

Persoanele care suferă de hipotiroidism (atunci când glanda tiroidă nu funcționează suficient) pot resimți efectele acestei afecțiuni diferit în funcție de anotimp. De exemplu, simptomele pot fi mai pronunțate în lunile reci comparativ cu perioadele mai calde.

Hipotiroidismul îți încetinește metabolismul și, ca atare, te face mai sensibil la temperaturi scăzute. Adesea, nivelul TSH-ului crește în lunile mai reci, un semn că tiroida nu ține pasul cu nevoile hormonale ale corpului. Unele simptome ale hipotiroidismului, precum tulburarea afectivă sezonieră, creșterea în greutate sau pielea uscată se pot agrava, de asemenea, atunci când ritmul circadian este perturbat în lunile de iarnă.

Un studiu din 2013 din Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism confirmă un model sezonier semnificativ la nivelul hormonului de stimulare a tiroidei (TSH). Cercetătorii au măsurat nivelurile lunare de TSH la 1.751 de persoane cu hipotiroidism subclinic și la 28.096 de persoane sănătoase cu funcție tiroidiană normală. Rezultatele arată că, atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu hipotiroidism subclinic, TSH a crescut în lunile reci de iarnă până la primăvară și a scăzut vara și toamna.

Deși studiul de mai sus poate fi o veste bună pentru cei cu hipotiroidism, sunt încă multe de spus despre menținerea unei rutine sănătoase pentru tiroidă și testarea regulată a nivelurilor de hormoni tiroidieni, atunci când se schimbă anotimpurile.

Schimbările care apar în fiecare anotimp

Primăvara

Crizele de depresie și pofta de dulce ar trebui să dispară odată ce apar primii muguri de primăvară. Dar acele înfloriri timpurii pot anunța și începutul sezonului alergiilor de primăvară. Atât hipotiroidismul, cât și alergiile pot provoca aceleași simptome – nas înfundat și care curge, strănut și ochi înlăcrimați. Dacă nu ești sigur dacă polenul sau glanda tiroidă este de vină pentru simptomele tale, consultă un alergolog pentru testare.

Vara

În timpul lunilor de vară, s-ar putea să te simți mai bine, să scapi de senzația de frig și schimbările de dispoziție din zilele ploioase de primăvară. În timp ce persoanele cu hipertiroidism se pot simți inconfortabil de la prea multă caldură, aceasta nu ar trebui să fie o problemă pentru cei cu hipotiroidism. Dacă te simți supraîncălzit, este posibil ca doză de hormon tiroidian să fie prea mare. Consultă medicul pentru o ajustare.

Toamna

În timp ce vremea este încă relativ blândă, ieși afară să faci mișcare. Un antrenament zilnic poate ajuta la menținerea sub control a creșterii în greutate asociată tiroidei și la îmbunătățirea stării de spirit și a somnului.

Înainte de a începe orice program nou de exerciții, discută cu medicul tău. O tiroida subactivă iți poate încetini ritmul cardiac. O tranziție treptată către un program de exerciții este cea mai sigură modalitate de a începe. De exemplu, ai putea încerca să faci o plimbare de câteva minute în prima zi și apoi să crești încet timpul și intensitatea. Alege exerciții care îți plac – indiferent că este vorba despre yoga, pilates, înot sau dans – astfel încât să te ții de program.

Dacă te-ai luptat cu oboseala, fă câteva modificări în rutina ta pentru a-ți îmbunătăți somnul.

Oprește-te din muncă și lasă telefonul deoparte la o oră rezonabilă în fiecare seară, astfel încât să poți dormi între 7 până la 9 ore pe noapte. Oprește dispozitivele electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece ecranele cu lumină albastră îți pot ține creierul activ, ținându-te treaz.

Coboară jaluzelele și menține termostatul setat la o temperatură confortabilă. În general, 20 până la 22 de grade este ideal, dar s-ar putea să preferi o temperatură mai ridicată în dormitor, dacă ai tendința de a simți frig.

Încearcă să te culci la aceeași oră în fiecare seară și pregăstește-te de somn cu un ritual de relaxare, cum ar fi o baie caldă, o carte sau o meditație.

Iarna

Deoarece hipotiroidismul îți încetinește metabolismul, te face mai sensibil la temperaturi scăzute.

Pe măsură ce se apropie iarna, consultă-ți medicul pentru a verifica nivelul TSH-ului deoarece nivelul acestuia crește adesea în timpul iernii, semnalizând faptul că tiroida nu ține pasul cu nevoile hormonale ale corpului.

Chiar și oamenii care nu au avut niciodată probleme cu tiroida ar putea fi diagnosticați cu hipotiroidism subclinic (TSH ușor crescut) în timpul iernii. Dacă nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, creșterea dozei de tratament îți poate accelera metabolismul și te poate face să te simți mai bine, dar doar sub îndrumarea medicului tău.

Depresia este un alt simptom comun al hipotiroidismului, iar faptul că în timpul iernii zilele sunt mai scurte și lumina soarelui mai slabă sau absentă îți poate deregla ritmul circardian și poate agrava depresia. Această schimbare de dispoziție în timpul iernii se numește tulburare afectivă sezonieră și se poate trata prin mai multă expunere la lumină, mai ales dimineața în timpul unei plimbări sub razele soarelui.

Metabolismul încetinit din cauza unei tiroide care nu funcționează optim te poate predispune la îngrășare, mai ales când se instalează pofta de carbohidrați în timpul iernii. Încearcă să îți satisfaci pofta de dulce prin consumul de fructe proaspete și ai grijă să ai mese echilibrate, alcătuite din proteine de bună calitate, legume din belșug, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși.

Hipotiroidismul contribuie, de asemenea, la uscarea pielii. Scăderea umidității pe perioada iernii îți poate face pielea mai uscată și poate duce chiar la mâncărimi. Pentru a-ți rehidrata pielea, fă dușuri mai scurte cu apă caldă (nu fierbinte) și folosește produse blânde care să nu usuce pielea și mai tare. Imediat ce ieși din duș, usucă pielea ușor și apoi aplică un strat de loțiune grasă sau cremă pentru a menține umiditatea de la nivelul pielii.

Indiferent de sezon, fii atent la orice modificare a simptomelor tale. Dacă observi ceva diferit sau nou, discută imediat cu medicul tău.

Câteva strategii pentru menținerea sănătății tiroidei în sezonul rece

  1. Optimizarea medicației tiroidiene

În primul rând, este important să iei medicamentele tiroidiene la aceeași oră în fiecare zi. Trebuie luate întotdeauna pe stomacul gol, ceea ce susține absorbția în organism și ajută la evitarea interacțiunilor cu alimentele sau alte suplimente din regimul tău (dacă există). De asemenea, este important să aștepți minim o oră între administrarea medicamentelor și micul dejun pentru o absorbție optimă. Cum în sezonul rece pot apărea modificări în valorile TSH-ului, este bine să verifici nivelul acestuia constant și să te prezinți la controale regulate, astfel încât medicul să îți poată ajusta doza de hormoni tiroidieni de substituție în funcție de nevoile corpului tău.

  1. Odihnește-te!

Zilele mai scurte și temperaturile mai scăzute te pot face să te simți mai obosit și asta se întâmplă și pentru că în sezonul rece metabolismul încetinește, pentru a conserva energie și căldură. Reducerea luminii naturale crește producția de melatonină și pe măsură ce se întunecă mai repede, corpul îți semnalizează că are nevoie de mai mult somn și un pui de somn din când în când te-ar putea ajuta să nu te mai simți atât de obosit.

  1. Hrănește-te!

În lunile reci, corpul are nevoie de o nutriție echilibrată pentru a-și menține energia și rezistența la schimbările de temperatură.

Menținerea constantă a glicemiei te va ajuta să ai o temperatură a corpului echilibrată. Hipoglicemia slăbește tiroida și suprarenalele și poate provoca hipotermie. Asigură-te că mănânci grăsimi și proteine de înaltă calitate și limitează consumul de carbohidrați simpli.

Unele alimente pot crește metabolismul și sunt cunoscute sub denumirea de alimente termogene, deoarece acestea creează căldură la transformarea alimentelor în energie. Alimentele termogene pot ajuta la creșterea activității tiroidiene și la arderea caloriilor prin îmbunătățirea termogenezei, un proces în care organismul arde calorii pentru a utiliza alimentele pe care le-ai consumat, transformând aceste calorii în căldură.

De asemenea, este important să consumi alimente de sezon. În sezonul rece te poți bucura de dovleac, morcovi, cartofi, ceapă și usturoi, țelină, rădăcinoase, crucifere, dar și de mere, pere, gutui, nuci și de plante aromatice precum pătrunjel, busuioc, cimbru, salvie, rozmarin.

  1. Fă mișcare cu impact redus!

Când nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, energia noastră poate fi redusă. În această perioadă, activități precum mersul pe jos, yoga și pilates-ul blând pot fi alegeri excelente pentru a ajuta corpul să se recalibreze. De asemenea, un pui de somn după exerciții fizice poate fi foarte benefic. Este greu să acceptăm cum ne simțim, dar această acceptare ne poate ajuta să ne susținem corpul în procesul de recuperare și să revenim la o stare de sănătate mai bună.

  1. Fii blând cu tine însuți!

Împreună cu stabilirea obiceiurilor zilnice și consultarea medicului tău curant, cel mai bun mod de a-ți ajuta corpul să se recalibreze este să accepți locul în care se află corpul tău acum, ceea ce ajută la menținerea stresului suplimentar la minimum. Atunci când te simți dezamăgit și frustrat și tragi de tine ca să ții pasul cu toate modificările din organismul tău, nu faci decât să prelungești simptomele.

Când te simți dezamăgit, fă tot posibilul să accepți canapeaua ca fiind noul tău prieten până reușești să te recalibrezi.

Creează-ți un spațiu vesel și confortabil folosindu-te de buchete de flori, lumânări din ceară naturală, un difuzor cu uleiuri esențiale.

Ascultă-ți corpul și lasă-l să se odihnească atât cât are nevoie pentru ca apoi să revină la nivelul lui normal de energie.

  1. Cere ajutor!

Sfatul meu final și cel mai important ar fi să comunici cu oamenii din jurul tău. Dacă trebuie să reprogramați planurile pe care le-ați făcut cu săptămâni în urmă, când energia ta era la apogeu, este bine să fii sincer despre ceea ce are nevoie corpul tău în prezent.

Nu mai trage de tine să faci lucruri doar pentru că așa trebuie, ascultă-ți corpul și ia pauze ori de câte ori are el nevoie.

RESURSE

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9070835/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8443767/

https://www.palomahealth.com/learn/thyroid-seasonal-changes?srsltid=AfmBOorlsXMxiedNGMB5YGsJeNOyMTBel5v4J42sfkrDGUm74pTNtBTw

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
glanda tiroidăhipertiroidismhipotiroidismhormoni tiroidienitiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Magneziul, mineralul de care glanda tiroidă are nevoie


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita HashimotoVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: