Imaginează-ți că inima ta funcționează asemenea unui motor care nu se oprește niciodată, lucrând continuu pentru a-ți menține vitalitatea, proces în care energia joacă un rol esențial. Pentru ca acest motor să lucreze la capacitate maximă, are nevoie de un combustibil special: Coenzima Q10.
De la susținerea producției de energie la nivel celular, până la protejarea inimii de stresul oxidativ, coenzima Q10 joacă un rol esențial în menținerea sănătății cardiovasculare. Din păcate, pe măsură ce îmbătrânim sau luăm anumite medicamente, nivelurile acestei coenzime vitale scad, ceea ce poate afecta funcționarea inimii. Descoperă cum coenzima Q10 poate deveni aliatul tău special pentru o inimă sănătoasă, protecție antioxidantă și un stil de viață plin de energie.
Ce este coenzima Q10?
Coenzima Q10 este o moleculă liposolubilă, care se găsește în mod natural în fiecare membrană celulară din corpul uman. Aceasta este implicată în producția de energie la nivel celular, mai exact ATP – adenozin trifosfat, având un rol activ în susținerea energetică a inimii, creierului, ochilor și rinichilor. Deși numele poate să nu sune foarte natural, coenzima Q10 este de fapt un nutrient esențial care funcționează ca un antioxidant intern, protejând celulele împotriva radicalilor liberi și prevenind astfel stresul oxidativ.
Drept „coenzimă”, Q10 ajută și alte enzime să funcționeze corect. Motivul pentru care nu este considerată o „vitamină” este acela că animalele și oamenii pot produce singuri mici cantități de coenzime, chiar și fără ajutorul alimentelor. Coenzima Q10 este o componentă obișnuită a dietei noastre, însă este sintetizată și endogen. În forma sa activă, coenzima Q10 se numește ubiquinonă sau ubiquinol.
Cel mai ridicat nivel de Q10 se regăsește în organele cu rate ridicate de metabolism, cum sunt inima, rinichii și ficatul, unde funcționează ca moleculă de transfer de energie. Toate celulele corpului au nevoie de coenzima Q10 pentru două roluri principale – cel de producere de energie și cel de antioxidant puternic.
Nivelurile de coenzima Q10 din organism scad treptat pe măsură ce înaintăm în vârstă, iar dacă la 20 de ani, inima are cel mai ridicat nivel de coenzima Q10 comparativ cu alte organe majore, până la vârsta de 80 de ani, nivelul acesteia în inimă este mai jos de jumătate. Alte posibile cauze care pot scădea producția de Q10 sunt defectele genetice în modul în care organismul produce și utilizează coenzima Q10, cerințele crescute din partea țesuturilor ca urmare a unei afecțiuni, bolile mitocondriale, stresul oxidativ și efectele secundare ale tratamentelor cu statine.
Cum acționează coenzima Q10?
Coenzima Q10 este folosită de celule pentru multiplicare, dezvoltare și menținere. Se găsește în toate celulele și membranele celulare, având un rol însemnat în menținerea metabolismului celular normal.
Pentru a menține suficientă energie în vederea îndeplinirii funcțiilor corporale, în interiorul celulelor noastre, mici organite numite mitocondrii preiau grăsimile și alte substanțe nutritive și le transformă în surse de energie utilizabile. Acest proces de conversie necesită prezența coenzimei Q10. Mitocondriile au nevoie de o varietate de nutrienți pentru a funcționa corect, inclusiv coenzima Q10, carnitină, d-riboză și magneziu. Deficitul acestor nutrienți poate contribui la disfuncții mitocondriale și stres oxidativ, care duc la apariția proceselor inflamatorii.
Coenzima Q10 are rol de antioxidant ce oferă protecție celulelor în cadrul procesului natural de îmbătrânire și combate efectul negativ al radicalilor liberi. Totodată, aceasta crește absorbția altor nutrienți esențiali, precum vitaminele C și E, maximizând efectele acestora.
Surse de coenzima Q10
Majoritatea oamenilor, dacă sunt sănătoși, pot produce coenzima Q10 în propriile celule cu o nutriție adecvată și un stil de viață sănătos. În cazul persoanelor cu boli cronice sau al celor care se confruntă cu un nivel ridicat de stres, această abilitate este diminuată, crescând nevoia de a furniza acest compus liposolubil din surse externe. În mod natural, Q10 se găsește în unele alimente specifice, cum ar fi carnea, peștele, nucile și semințele și, în cantități mai mici, în unele tipuri de fructe, legume, produse lactate și cereale.
Iată cele mai bune surse:
- Pui sau vită crescute pe pășune
- Organe – inimă, rinichi sau ficat
- Pește gras – macrou, păstrăv, sardine, somon sălbatic, ton, hering
- Gălbenușuri de ou, provenite de la găini crescute natural
- Unt
- Spanac
- Broccoli
- Conopidă
- Boabe de soia
- Nuci și semințe – fistic, nuci, alune, semințe de susan
- Avocado
- Coacăze negre
- Căpșuni
- Portocale
Cantitatea de coenzima Q10 disponibilă în alimente este de multe ori insuficientă și nu este capabilă să sporească semnificativ nivelul coenzimei Q10 din corp. Cea mai mare parte a necesarului este asigurat prin cantitatea pe care o produce organismul în mod natural (endogen), iar alimentația furnizează doar cantități mici. Este important să susținem, printr-un stil de viață echilibrat, capacitatea endogenă de a produce acest nutrient esențial, mai ales că organismul nu stochează cantități mari de coenzima Q10, iar aceasta trebuie sintetizată continuu.
Factori care reduc nivelul de coenzima Q10
Pe lângă îmbătrânire și cauzele genetice, există și alți factori care duc la niveluri scăzute de coenzima Q10:
- Boli cronice precum diabet, cancer și insuficiență cardiacă
- Stres oxidativ excesiv
- Boli mitocondriale
- Deficiențe nutriționale ale vitaminelor B, în special B6
- Afecțiuni inflamatorii sistemice
- Utilizarea statinelor
Semnele unui nivel scăzut de coenzima Q10 sunt oboseala, energia scăzută, scăderea rezistenței la efort, problemele cardiovasculare, îmbătrânirea prematură, ceața cerebrală (brain fog) sau chiar neurodegenerarea.
Coenzima Q10 și sănătatea inimii
Rolul coenzimei Q10 în metabolismul energetic al inimii
Coenzima Q10 are un rol important pentru sănătatea inimii deoarece este direct implicată în producția de ATP, așa-numita „monedă energetică“ a organismului. Fiind un mușchi care nu se odihnește niciodată, inima are nevoie de cantități mari de coenzima Q10, însă din păcate, nivelul acesteia în țesutul cardiac scade proporțional cu vârsta.
Ce se întâmplă atunci când nu avem suficientă coenzima Q10? Celulele mușchiului cardiac sunt bogate în mitocondrii, considerate centralele electrice din interiorul celulelor, care produc energie. Inflamația și placa de aterom care se depun pe artere fac ca în mitocrondrii să ajungă o cantitate insuficientă de coenzima Q10, dar și de d-riboză sau carnitină, care sunt implicate în producția de energie în mitocondrii. O cantitate insuficientă a celor trei elemente duce la o producție deficitară de energie.
Coenzima Q10 are puternic efect antioxidant
În calitatea sa de moleculă liposolubilă, s-a constatat că Q10 inhibă peroxidarea lipidică, proces care are loc atunci când membranele celulare și lipoproteinele cu densitate scăzută, precum LDL (colestrolul „rău”), sunt expuse la condiții de oxidare care vin din afara organismului.
De fapt, atunci când LDL este oxidat, CoQ10 este unul dintre primii antioxidanți utilizați pentru a ajuta la compensarea efectelor oxidative. În interiorul mitocondriilor, s-a constatat că coenzima Q10 protejează proteinele membranare și ADN-ul de daunele oxidative și neutralizează direct radicalii liberi care contribuie la aproape toate afecțiunile legate de vârstă, cum ar fi boli de inimă, cancer, diabet, boli neurologice.
Un alt mod în care efectul antioxidant ar putea fi eficient reiese dintr-un studiu care a descoperit că Q10 poate ajuta la protejarea împotriva unui anumit stres oxidativ cauzat de rezistența la insulină și de diabet. Cu toate acestea, rezultatele sunt mixte în ceea ce privește efectele sale asupra zahărului din sânge.
Nivelurile scăzute de CoQ10 sunt corelate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, mai ales când se adaugă alți doi factori de risc – diabetul și obezitatea. Un numitor comun al diabetului și obezității este disfuncția mitocondrială. CoQ10 este un factor esențial pentru reacțiile biochimice care au loc în mitocondrii și ajută la contracararea radicalilor liberi.
În cazul obezității, aportul excesiv de alimente poate duce la o producție crescută de specii reactive de oxigen, agravând rezistența la insulină și ducând în cele din urmă la diabet de tip 2. Studiile au arătat că deficitul de Q10 poate afecta mecanismul de apărare al organismului împotriva stresului oxidativ cauzat de nivelurile ridicate de glucoză.
Coenzima Q10 poate îmbunătăți eficacitatea terapiei convenționale în afecțiunile cardiace
Mai multe studii clinice au evidențiat eficiența coenzimei Q10 pentru prevenirea și ameliorarea unor afecțiuni, precum insuficiența cardiacă, angina pectorală, cardiopatia și ateroscleroza. Există dovezi că Q10 poate ajuta la tratarea insuficienței cardiace atunci când este combinată cu medicamentele convenționale. Persoanele care suferă de insuficiență cardiacă congestivă, când inima nu este capabilă să pompeze sângele la fel de bine cum ar trebui, pot avea niveluri scăzute de coenzima Q10, ceea ce poate contribui la agravarea simptomelor.
Insuficiența cardiacă poate face ca sângele să se acumuleze în anumite părți ale corpului, cum ar fi plămânii și picioarele, și poate provoca dificultăți de respirație. Sunt studii care sugerează că suplimentele de CoQ10 ajută la reducerea umflăturilor la nivelul picioarelor, reduc lichidul din plămâni, facilitând respirația, și cresc capacitatea de efort la persoanele cu insuficiență cardiacă. Cu toate acestea, experții consideră că mai sunt necesare studii clinice suplimentare bine controlate pentru a-i dovedi pe deplin efectele în insuficiența cardiacă.
Suplimentarea cu coenzima Q10 poate ajuta la reducerea riscului cardiovascular și la îmbunătățirea rezultatelor la persoanele cu boală coronariană și insuficiență cardiacă congestivă. O meta-analiză a 14 studii randomizate care au inclus 2.149 de pacienți cu insuficiență cardiacă a arătat că bolnavii care au primit CoQ10 au prezentat un risc cu 31% mai scăzut de mortalitate sau de spitalizare comparativ cu pacienții care au primit un placebo.
De asemenea, administrarea de coenzima Q10 pacienților care urmează să sufere intervenții chirurgicale pe cord poate sprijini funcțiile inimii și poate să reducă incidența aritmiilor pe perioada recuperării.
Q10 poate reduce efectele secundare ale statinelor
Suplimentarea cu coezima Q10 poate fi utilă pentru persoanele care iau statine, deoarece aceste medicamente reduc nu doar colesterolul, ci și producția naturală de CoQ10 în organism. Coenzima Q10 poate ajuta la reducerea nivelului colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL) și a colesterolului total la unele populații, inclusiv la persoanele cu diabet.
Coenzima Q10 este adesea recomandată pentru a contracara efectele secundare ale statinelor, cum ar fi oboseala și durerile musculare, care sunt frecvent raportate de pacienți. Statinele, medicamente care reduc nivelul de colesterol în sânge, sunt folosite pentru a bloca o enzimă din ficat care este implicată atât în producția de colesterol, cât și în producția naturală de coenzima Q10. Cu alte cuvinte, scade colesterolul, dar scade și coenzima Q10. În aceste situații este recomandată suplimentarea cu coenzima Q10 pentru refacerea nivelului natural al acesteia și pentru reducerea efectelor secundare ale statinelor.
Ajută la normalizarea funcției cardiace
Coenzima Q10 are un potențial benefic pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor cardiace, iar acest lucru se datorează mai multor mecanisme:
Îmbunătățirea bioenergeticii celulare: coenzima Q10 joacă un rol esențial în producția de energie în mitocondrii, ceea ce este crucial pentru funcționarea eficientă a inimii, un organ cu cerințe energetice ridicate.
Neutralizarea radicalilor liberi: Q10 acționează ca un antioxidant și ajută la neutralizarea radicalilor liberi, protejând astfel celulele inimii de stresul oxidativ.
Îmbunătățirea circulației: poate crește fluxul sanguin și poate îmbunătăți performanța fizică și rezistența la efort.
În concluzie, coenzima Q10 are beneficii semnificative pentru sănătatea inimii și poate fi un supliment util pentru cei care se confruntă cu insuficiența cardiacă sau alte afecțiuni cardiovasculare.
Ce alte beneficii mai are coenzima Q10?
- Are efect energizant, ajută la reducerea stărilor de oboseală, epuizare sau surmenaj.
- Efect antioxidant, oferă protecție celulelor împotriva stresului oxidativ.
- Contribuie la întârzierea procesului de îmbătrânire.
- Susține producția de energie, având un rol primordial în sinteza de ATP.
- Îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar.
- Menține sănătatea ochilor și crește acuitatea vizuală.
- Susține sănătatea orală, îmbunătățind sănătatea gingiilor.
- Ajută la îmbunătățirea stării generale și a rezistenței organismului.
- Susține refacerea mai rapidă după boală sau după efort fizic.
- Protejează funcția cognitivă.
- Poate îmbunătăți fertilitatea masculină.
- Contribuie la sănătatea pielii și la combaterea ridurilor.
Efecte adverse
Care sunt riscurile administrării coenzimei Q10? Deși este considerată în general sigură și este utilizată în domeniul medical de mulți ani, efectele secundare ale CoQ10 pot afecta totuși unele persoane. Potențialele efecte adverse, mai ales când sunt utilizate doze mari, includ tulburări digestive, inclusiv diaree, greață, erupții cutanate, dureri de cap, sensibilitate la lumină, oboseală, amețeli, stări de iritabilitate, lipsa poftei de mâncare sau insomnie (când se administrează seara).
Suplimentarea
Înainte de a începe suplimentarea cu coenzima Q10, este important să discuți cu un medic pentru a te asigura că este potrivită pentru nevoile tale specifice. Dacă utilizezi un supliment cu Q10, este indicat să îl consumi cu o sursă de grăsimi sănătoase întrucât este liposolubilă (solubilă în grăsimi). În plus, pentru beneficii antioxidante suplimentare, se poate asocia cu alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi legume, fructe și condimente, cercetările sugerând că antioxidanții oferă beneficii sinergice. Pentru menținerea sănătății cardiovasculare, coenzima Q10 se poate asocia cu magneziu, d-riboză și n-acetil l-carnitină.
Prin proprietățile antioxidante și rolul său esențial în producția de energie celulară, coenzima Q10 contribuie la prevenirea și gestionarea afecțiunilor cardiace, protejând inima și vasele de sânge. Suplimentarea cu CoQ10 poate fi benefică pentru persoanele care iau statine, pentru cei cu insuficiență cardiacă sau pentru cei care doresc să își mențină sănătatea cardiovasculară pe termen lung.
Surse:
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/coenzyme-q10
https://draxe.com/nutrition/all-about-coq10/
https://drjockers.com/extensive-benefits-coq10/
https://www.healthline.com/nutrition/coenzymeq10
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898115003733
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109707010546
https://examine.com/supplements/coenzyme-q10/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006295209006388
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32349341
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8092430
Effect of coenzyme Q10 supplementation on fatigue: A systematic review of interventional studies; Complementary Therapies in Medicine, 2019 Apr;43:181-187