Medicină funcțională, Vitamine și minerale

Vitamina D și osteoporoza. Sănătatea oaselor se bazează pe vitamina D

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
osteoporozăsănătatea oaselorvitamina D

Osteoporoza se asociază întotdeauna cu deficit de vitamina D. Dovezile sunt incontestabile! Numeroase studii au arătat, fără urmă de îndoială, că persoanele care suferă de boala oaselor fragile au un nivel scăzut de vitamina D.

Principalul motiv de îngrijorare în privința osteoporozei îl reprezintă riscul mare de fractură osoasă. Chiar și o traumă extrem de mică, banală, cum ar fi lovirea într-un colț de masă, poate cauza ruperea oaselor firave. Iar o alunecare pe gheață se poate transforma într-o dramatică fractură de șold. Numărul celor care suferă fracturi osteoporotice nu este deloc mic. Conform Fundației Internaționale a Osteoporozei, după vârsta de 50 de ani, una din trei femei și unul din cinci bărbați se confruntă cu cel puțin o fractură osteoporotică. Se estimează că, în prezent, în lume există peste 150 de milioane de persoane cu osteoporoză, iar în 50 de ani, cifrele se vor dubla, avertizează specialiștii.

Pentru a înțelege cum apare această problemă de sănătate publică, să privim puțin în interiorul organismului nostru.

Ce se petrece în interiorul osului?

Osul este un țesut viu și complex, care se regenerează permanent. Organismul lucrează la construcția structurii osoase în principal în copilărie și tinerețe, iar în jurul vârstei de 30 de ani, masa osoasă atinge apogeul. După această vârstă este important ca organismul să mențină echilibrul între procesul de deteriorare osoasă și cel de formare a osului nou. Trebuie știut că oasele, ca și alte țesuturi ale corpului, sunt supuse unui ciclu constant de regenerare. Vechiul os este „mâncat” de celulele specializate din os, numite osteoclaste. Acest proces poartă denumirea de resorbție osoasă. Ulterior, un alt tip de celule din oase, numite osteoblaste, formează un nou os. Procesul se numește formare osoasă. Ambele sunt procese lente și au loc într-un interval de mai multe luni.

Resorbția osoasă și formarea oaselor sunt strâns legate între ele: prima este urmată de a doua și nu pot avea loc una fără cealaltă. Au loc împreună. Acest proces este un exemplu extrem de relevant care demonstrează cât de bine rezolvă natura unele probleme: elimină vechiul os și îl înlocuiește cu unul nou.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza apare atunci când, din diverse cauze, se pierde echilibrul dintre resorbția osoasă și formarea osoasă. Oasele devin poroase, ceea ce se traduce prin pierderea densității minerale osoase (DMO). Densitatea minerală osoasă se măsoară cu ajutorul testului DEXA. Cu cât densitatea minerală osoasă este mai accentuată, cu atât riscul de osteoporoză și de fractură este mai mare. Pierderea moderată a densității minerale osoase se numește osteopenie. De obicei, osteopenia este precursoarea osteoporozei. Sau, cu alte cuvinte, osteopenia este stadiul mai ușor și mai timpuriu al fragilizării oaselor, iar osteoporoza este stadiul mai avansat.

Osteoporoza este adesea o boală silențioasă, din păcate fiind descoperită în cel mai dureros mod posibil: odată cu prima fractură osteoporotică. Orice os poate fi osteoporotic, dar cele mai afectate sunt oasele coloanei și ale șoldului, care produc de altfel și cele mai invalidante fracturi.

Există însă câteva semne clinice care indică pierderea densității minerale osoase:
– reducerea înălțimii – ca urmare a tasării vertebrelor, dureri de spate;
– accentuarea progresivă a cifozei toracice – corpul capătă o postură gârbovită, apare așa-numita cocoașă;
– respirație dificilă din cauza reducerii volumului cutiei toracice;
– dureri cronice de oase și mobilitate scăzută.

Cine riscă să dezvolte osteoporoză?

Oricine poate fi predispus la osteoporoză, dar următoarele categorii de persoane au un risc crescut de osteopenie și osteoporoză:
– orice persoană care are deficit de vitamina D;
– persoanele care au un aport scăzut de calciu;
– femeile aflate la menopauză (diminuarea hormonilor estrogeni determină o pierdere importantă a masei osoase, mai ales în cazul menopauzei precoce – înainte de 40 de ani);
– bărbații cu un nivel scăzut de testosteron;
– persoanele cu vârsta peste 50 de ani;
– persoanele cu un stil de viață dezechilibrat (fumat, consum de alcool, sedentarism);
– pacienții care au urmat tratamente de lungă durată cu steroizi;
– pacienții cu disfuncții tiroidiene (hipertiroidism, tiroidită autoimună) și cei care primesc tratament cu hormoni tiroidieni;
– pacienții cu diabet;
– pacienții cu poliartrită reumatoidă sau alte boli autoimune.

Legătura dintre deficitul de vitamina D și osteoporoză

În literatura medicală s-a stabilit foarte clar că deficitul de vitamina D este o cauză principală a osteoporozei. Într-un studiu efectuat în SUA, cercetătorii au analizat densitatea minerală osoasă, absorbția calciului și nivelul vitaminei D în rândul a 4.958 de femei și 5.003 bărbați. Aceștia au descoperit o corelație directă între nivelul vitaminei D și densitatea minerală osoasă: cu cât este mai scăzut nivelul vitaminei D, cu atât este mai mică și densitatea minerală osoasă. În același studiu, cercetătorii au mai descoperit că un aport de calciu de peste 600 mg pe zi nu a dus la creșterea densității minerale osoase la majoritatea pacienților. Acest aport de calciu este benefic numai dacă este corelat cu un nivel optim de vitamina D, au concluzionat autorii.
Într-un alt studiu, cercetătorii au măsurat nivelul de vitamina D în cazul a 1.292 de femei din Franța, aflate la menopauză, cu osteopenie sau osteoporoză. S-a descoperit că 90% dintre aceste femei aveau un nivel scăzut de vitamina D.
Există o corelație directă între nivelul de vitamina D și riscul de fractură? Da, există dovezi concludente în acest sens. Un studiu derulat la Spitalul de chirurgie specială din New York a descoperit că 59% din pacienți (bărbați și femei) cu o fractură de os aveau un nivel scăzut al vitaminei D. Cele mai afectate erau femeile, 80% dintre ele având deficit de vitamina D.

Cum intervine vitamina D în sănătatea oaselor?

„Primul pas în tratarea osteopeniei și a osteoporozei este atingerea unui nivel optim al vitaminei D”, afirmă dr. Sarfraz Zaidi, în cartea „Puterea Vitaminei D”.

Multe persoane, preponderent femei, iau medicamente împotriva osteoporozei fără să știe că acestea sunt ineficiente, poate chiar dăunătoare, fără cantitatea necesară de vitamina D. Spre exemplu, medicamentele antiresorbtive (prescrise pentru reducerea resorbției osoase) duc la acumularea de os vechi, iar la efectuarea testului DEXA apare creșterea densității minerale osoase și creează falsul sentiment că totul este în regulă. În realitate, de-a lungul anilor, se acumulează destul de mult os vechi, iar la un moment dat, pacientul are o fractură la mijlocul coapsei sau într-un loc mai puțin obișnuit. Cum resorbția osoasă și formarea de os nou sunt strâns legate între ele, un alt efect advers al medicamentelor antiresorbtive este scăderea formării osoase, ca urmare a resorbției de os mai scăzute.

Vitamina D nu interferează cu resorbția osoasă și nu cauzează acumularea osului vechi. „Vitamina D are un rol esențial în formarea oaselor și este un ideal agent de luptă împotriva osteoporozei. Vitamina D are un efect pozitiv direct asupra osteoblastelor, celulele care ajută la formarea oaselor noi. În acest fel, vitamina D optimizează formarea oaselor noi”, explică dr. Sarfraz Zaidi, endocrinolog de top din SUA, expert în boli tiroidiene, diabet și vitamina D.

Vitamina D, în cantități adecvate, este esențială pentru absorbția corectă a calciului și fosforului din intestine. Aceste trei elemente sunt esențiale pentru formarea oaselor.

„Chiar dacă sunteți diagnosticat cu osteopenie sau osteoporoză, puteți avea oase mai sănătoase dacă luați doze mai mari de vitamina D”, recomandă dr. Sarfraz Zaidi. Iar pentru a preveni osteoporoza aveți nevoie de un aport corespunzător de vitamina D la vârste tinere.

Cum îți asiguri necesarul de vitamina D pentru oase puternice?

Sunt necesare aproximativ 20 de minute de expunere directă la lumina soarelui, de câteva ori pe săptămână, din luna mai până în septembrie, pentru a-ți asigura necesarul de vitamina D. Ce faci în lunile cu „r”? Consumi lactate, pește, ciuperci, dar alimentația este insuficientă. În aceste condiții, te poți baza pe suplimentele alimentare pentru un aport suficient de vitamina D.

Surse:

www.vitamindcouncil.org/health-conditions/vitamin-d-and-osteoporosis/
www.iofbonehealth.org/what-osteoporosis-0
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621390/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21872800
Dr. Sarfraz Zaidi, „Puterea vitaminei D”, Editura Benefica 2015

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Leave new

  • Mitrea elena
    12 iunie 2024 18:13

    Am citit cu atenție articolul și având acest diagnostic de osteoporoza,am fost surprinsă de importanta vit D3 în tratamentul pentru osteoporoză.Sunt in tratament de 1 an și indiferent de scor tratamentul e de durată!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
osteoporozăsănătatea oaselorvitamina D
Articolul anterior
Nervul vag, cel care face conexiunea dintre minte și corp
Articolul următor
Cum te pot ajuta prebioticele să dormi mai bine?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăVitamine și minerale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: