Curiozități, Sănătate

Tu știi care este poziția corectă pe toaletă?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
colonSănătatea sistemului digestivsindromul colonului iritabiltranzit intestinal

Chiar dacă mișcările intestinelor sau peristaltismul intestinal nu se află printre subiectele de discuție ale oamenilor, acest lucru nu înseamnă că nu sunt importante. Nu numai că eliminarea reziduurilor prin intermediul scaunului poate spune multe despre sănătatea ta, ci poate avea și un impact semnificativ asupra întregului organism.
Poziția îți poate afecta ușurința cu care elimini reziduurile, iar dacă această poziție este greșită, poate crește riscul de apariție a problemelor intestinale și pelviene. Tot mai multe articole arată că poziția pe toaletă promovată în societatea occidentală este greșită. Corpul nostru este proiectat pentru a realiza defecația în poziția ghemuit (sau „pe vine“), lucru care va fi explicat în continuare.

Toaletă occidentală vs Toaletă orientală

Cercetările au arătat că indienii americani nu au suferit niciodată de probleme rectale sau hemoroizi. De ce? Pentru că aceștia stau pe vine atunci când au scaun. „Pe vine“ este poziția normală pentru a elimina scaunul, poziția în care toate organele interne sunt în poziția corespunzătoare. Toate consecințele nedorite ale utilizării toaletei moderne rezultă din simpla acțiune prin care stăm așezați în timpul defecației, fără să susținem peretele abdominal și colonul, așa cum se întâmplă atunci când stăm pe vine.
În cartea sa „Ghidul Dr. Jensen pentru detoxifiere intestinală“, dr. Bernard Jensen susține cu tărie că unul dintre cei mai mari dușmani ai colonului în societatea civilizată este coșmarul ergonomic cu numele de toaletă. Toaleta modernă a devenit populară mai întâi în Anglia, în jurul anului 1850, iar apoi a devenit cunoscută în toată lumea civilizată. Utilizarea acesteia s-a răspândit foarte repede, pentru că a apărut în același timp cu sistemele de canalizare ce permiteau evacuarea deșeurilor care înainte erau depozitate în oale și aruncate apoi în stradă. Toaleta a fost inițial proiectată de Alexander Cumming, un ceasornicar, și a fost ulterior îmbunătățită de Joseph Bramah, un tâmplar. Aceștia nu erau medici și nici cunoscători ai biomecanicii umane, deci nu și-au dat seama de avantajul mecanic pe care poziția ghemuită îl oferă organismului.

De ce este recomandată poziția „pe vine“?

Așezarea pe toaleta modernă plasează genunchii la un unghi de 90 de grade față de abdomen, ceea ce împiedică eliminarea corectă a resturilor din colon. Pe de altă parte, poziția „pe vine“ plasează genunchii mai aproape de trunchi, iar această poziție schimbă relațiile spațiale ale organelor și musculaturii intestinale, prin relaxarea și îndreptarea către rect. Rezultatul va fi maximizarea eficienței eliminării scaunului. La fel de important este faptul că această poziție previne stagnarea materiilor fecale și acumularea de toxine în tractul intestinal, care pot declanșa și agrava probleme intestinale variate. De fapt, s-a constatat că societățile în care încă se mai folosește poziția „pe vine“ nu au o incidență așa ridicată a bolilor intestinale precum țările dezvoltate. În unele culturi cu stil de viață tradițional, aceste boli sunt practic necunoscute.
Pe măsură ce beneficiile poziției „pe vine“ au devenit mai bine cunoscute, au apărut o serie de dispozitive special concepute pentru a te ajuta să adopți poziția corectă de defecație. Un dispozitiv simplu este scaunul pentru picioare, care îți permite să adopți o poziție mai naturală, fără a aduce modificări camerei de baie.
Există dovezi convingătoare care sugerează că toaleta occidentală este cel puțin parțial responsabilă nu numai pentru constipație și hemoroizi, ci și pentru probleme de sănătate mai grave, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau atacuri de cord cauzate de întreruperea fluxului sanguin și încordare.

Analiza scaunului îți poate arăta starea întregului organism

Scaunul este aproximativ 75% apă, restul fiind o combinație de fibre, bacterii vii și moarte, diverse celule și mucus. Ceea ce elimini prin defecație îți poate da indicii cu privire la modul în care funcționează tractul gastrointestinal și poate fi chiar un semn al apariției unor infecții, probleme digestive sau cancer. Culoarea, forma, mirosul și mărimea oferă toate informații relevante.
Eliminarea cu regularitate a reziduurilor din colon este extrem de importantă pentru o sănătate optimă. Fie că mișcările intestinului sunt prea dese sau prea rare, acestea te fac să te simți inconfortabil, balonat sau chiar pot interfera cu capacitatea organismului de absorbție a nutrienților. Atunci când vorbim despre regularitate, fiecare poate avea specificul său. La fel de important precum frecvența este ușurința cu care realizați golirea intestinelor. Defecația nu ar trebui să presupună mai mult efort decât urinarea, o schimbarea negativă în acest sens putând să semnaleze o problemă. Factorii care pot afecta regularitatea includ dieta, călătoriile, medicamentele, fluctuațiile hormonale, somnul, exercițiile fizice, bolile, intervențiile chirurgicale, nașterile și stresul.
Concluzia celor prezentate ar fi că toaleta orientală (de tip turcesc) ajută la realizarea corectă a unghiului ano-rectal pentru defecația naturală. Specialiștii susțin că inclusiv urinarea în cazul bărbaților ar trebui să se realizeze din poziția „pe vine“. Chiar dacă pot părea lucruri bizare, aceste aspecte țin de sănătatea și buna funcționare a colonului, care este cheia către sănătate sau boală a unei persoane.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
colonSănătatea sistemului digestivsindromul colonului iritabiltranzit intestinal
Articolul anterior
5 semne ale lipsei de magneziu pe care nu trebuie să le ignori
Articolul următor
Știi care este regele tuturor antioxidanților?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiSănătate

Te-ar putea interesa și: