Digestie

Flora digestivă se modifică odată cu vârsta

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
Digestie sănătoasăfloră intestinalămicrobiomSănătatea sistemului digestiv

Pe măsură ce îmbătrânim, organismul suferă numeroase transformări care afectează calitatea vieții. Printre acestea se numără şi modificarea microflorei bacteriene. Spre deosebire de alte inconveniente ale depășirii primei tinereți, această problemă poate fi ameliorată sau chiar prevenită.

Cum influenţează alimentația sănătatea digestivă

La persoanele în vârstă, dieta influențează din ce în ce mai mult sănătatea și nivelul de energie. Mulți specialiști susțin chiar că alimentația și influența ei asupra sistemului digestiv determină în bună măsură starea generală de sănătate. Numeroase studii au arătat legătura dintre activitatea bacteriilor pozitive din intestin și indicele de masă corporală sau chiar funcționarea optimă a sistemului nervos. La adulți, mai ales la vârstnici, apar modificări substanțiale ale acestei microflore. Un studiu realizat de cercetătorii de la University College Cork din Irlanda (2012) pe 170 de persoane cu vârsta medie de 78 de ani (studiu publicat în revista Nature) a argumentat că impactul microflorei asupra modificărilor stării de sănătate la adulți și vârstnici este foarte mare și se datorează faptului că aceste bacterii sintetizează vitamine, sunt implicate în diferite reacții metabolice și influențează substanțial sistemul imunitar.

Detoxifierea ajută la refacerea florei intestinale

Detoxifierea (intestinală și hepatică) este unul din procesele care pierd din eficiență odată cu trecerea anilor, de aceea o cură de detoxifiere poate fi de un ajutor substanțial pentru starea generală de sănătate a persoanelor mai vârstnice.

Totodată, refacerea microflorei bacteriene afectate de vârstă, diferite boli, alimentație și consumul de medicamente sporește eficiența sistemului imunitar. În mod particular persoane vârstnice au un sistem imunitar mai scăzut, iar complicațiile oricăror infecții sau alergii pot fi mai severe.

Probiotice pentru tonus şi memorie

Mai mult, deși mecanismele nu sunt încă complet înțelese, se știe că aceste bacterii comunică într-un fel sau altul cu creierul prin intermediul unor compuși pe care îi sintetizează și care interferează cu axa creier-intestin, având o anumită influență asupra funcției cognitive și a stării de spirit. Cercetătorii irlandezi au subliniat că modificările în compoziția microflorei intestinale se asociază în mod clar cu numeroase afecțiuni cronice, inclusiv obezitate și afecțiuni inflamatorii. La persoanele în vârstă, aceasta duce la slăbiciune generalizată, deficit nutrițional, markeri inflamatori crescuți și risc sporit pentru multe afecțiuni. Reglarea funcțiilor digestive, susținerea funcției hepatice și stimularea detoxifierii naturale influențează și funcționarea creierului și tonusul general atât de prețios odată cu înaintarea în vârstă.

Cu toții ne dorim o viață cât mai lungă și sănătoasă pentru noi și cei dragi. Să nu uităm că putem influența în bună măsură modul în care ne simțim prin intermediul alimentației și al stilului de viață.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Digestie sănătoasăfloră intestinalămicrobiomSănătatea sistemului digestiv
Articolul anterior
Emoțiile ne pot controla digestia
Articolul următor
Beneficiile surprinzătoare ale oțetului din cidru de mere


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Digestie

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: