Digestie, Remedii naturale

Plante pentru o digestie perfectă

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Digestie sănătoasăremedii din planteRemedii naturaleSănătatea sistemului digestivtranzit intestinal

Potrivit unui studiu (1998) al cercetătorilor de la Cornell University (SUA), publicat în Science Daily, preferinţa populaţiilor din climatele toride pentru mâncarea picantă se explică datorită efectului antibacterian al condimentelor folosite pentru conservarea hranei şi combaterea agenților patogeni care, odată ajunşi în organism, ar putea provoca mari probleme de sănătate.

Paul W. Sherman, unul dintre realizatorii studiului, precizează: „Principalul motiv pentru folosirea condimentelor este potenţarea gustului alimentelor. Dar preferinţa pentru mâncarea condimentată se explică prin faptul că trăsăturile benefice sunt transmise atât cultural, cât şi genetic. Persoanele în dieta cărora se regăseau condimente cu efect antibacterian, mai ales în regiunile cu climă foarte caldă, erau probabil mai sănătoase, trăiau mai mult şi aveau mai mulţi urmaşi. Credem că motivul principal al utilizării condimentelor în prepararea hranei este acela că inhibă dezvoltarea bacteriilor şi a ciupercilor“. În plus, unele condimente îţi menţin acest rol antimicrobian şi în organism, stopând proliferarea agenților patogeni şi ajutând la eliminarea lor.

Ghimbirul, eficient contra ulcerului gastric

Rădăcina de ghimbir este folosită pe scară largă ca remediu medicinal şi condiment şi este deosebit de eficientă în reducerea greţurilor cauzate de răul de mişcare, medicaţie sau sarcină. Câteva substanţe active din ghimbir – printre care gingerolul şi curcumina – au efect antioxidant puternic, protejând celulele de acţiunea radicalilor liberi.

Ghimbirul este utilizat pe scară largă în medicina tradiţională indiană (ayurveda), chineză şi japoneză, iar unele dintre acţiunile sale benefice au fost demonstrate prin studii clinice. Printre efectele ghimbirului asupra sistemului digestiv se remarcă cel antimicrobian, atât asupra unor bacterii (M. tuberculoses, M. avium, Salmonella) şi ciuperci (Candida albicans), dar şi asupra virusului herpetic T.

Ştiai că…
Pudra de ghimbir are o acţiune antiparazitară puternică, fiind folosită ca remediu tradiţional în tratamentul nematodelor gastrointestinale (lambri, oxiuri, trichinella)?

Gingerolul elimină infecţia cu Helicobacter pylori

Deşi ghimbirul a fost întrebuinţat în tratamentul diferitelor afecţiuni ale aparatului digestiv de multă vreme, numai recent a început să fie utilizat în tratamentul ulcerelor gastrice şi al infecţiilor bacteriene, inclusiv cu Helicobacter pylori. Efectul antibacterian al ghimbirului scade riscul apariţiei ulcerelor pentru că ajută la eliminarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă în cele mai multe dintre cazuri de apariţia ulcerelor duodenale, dar şi a afecţiunilor stomacale cum este gastrita. Pe de altă parte, ghimbirul este capabil să reducă aciditatea stomacală, o altă cauză a apariţiei ulcerelor.

Bine de ştiut!
Ghimbirul poate inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, demostrând o acţiune care egalează eficienţa sulforafanului din broccoli.

Coriandrul are un puternic efect antibacterian

Cercetătorii de la Universitatea Beira Interior (Portugalia) au arătat că uleiul esenţial de coriandru are un efect toxic asupra unei palete largi de bacterii patogene. De aceea, poate fi folosit cu succes în conservarea mâncărurilor, dar şi în tratamentul intoxicaţiilor alimentare ori al infecţiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.

În cadrul studiului, cercetătorii au testat efectul uleiului de coriandru asupra a 12 tipuri de bacterii, printre care şi E. coli, Salmonella şi stafilococul auriu. Uleiul de coriandru a avut efect de inhibare a dezvoltării tuturor tipurilor de bacterii. Studiul demonstrează nu numai efectul antibacterian al uleiului de coriandru, însă explică pentru prima dată şi modul în care acesta inhibă sau elimină bacteriile. Astfel, uleiul de coriandru afectează membrana care înveleşte celula bacteriană. Eliminarea barierei protectoare dintre bacterie şi mediul înconjurător împiedică desfăşurarea funcţiilor vitale ale acesteia şi, în final, duce la moartea bacteriei. Studiul a fost publicat în Journal of Medical Microbiology.

Bine de ştiut!
Datorită acţiunii sale vermifuge, coriandrul se utilizează cu succes în tratamentul infecţiei cu paraziţi intestinali.

Cardamomul, remediu antimicrobian

Cardamomul are o acţiune tonică şi stimulantă puternică, are efect stomahic şi carminativ şi poate fi utilizat ca antispasmodic neuromuscular. Printre proprietăţile sale se numără şi cele antiinflamatoare şi analgezice.

Uleiul esenţial de cardamom este folosit în mod tradiţional ca tonic al sistemului digestiv. Proprietăţile sale antispastice îl fac util în ameliorarea simptomelor colitei, sindromului de colon iritabil, indigestiei şi crampelor. De asemenea, este benefic în tratamentul afecţiunilor stomacale de origine nervoasă, dar şi în ameliorarea greţurilor, inclusiv în sarcină.

Uleiul esenţial de seminţe de cardamom şi-a dovedit activitatea antimicrobiană asupra mai multor tipuri de microorganisme, printre care şi stafilococul auriu şi Candida albicans. Studiile au arătat că uleiurile volatile din seminţele de cardamom sunt mai eficiente decât uleiul esenţial în inhibarea creşterii diferitelor specii de microbi. În plus, uleiurile volatile au o acţiune antitumorală şi anticancerigenă crescută, precum şi un efect aniinflamator ridicat.

Bazează-te pe puterea plantelor pentru o digestie perfectă!

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Digestie sănătoasăremedii din planteRemedii naturaleSănătatea sistemului digestivtranzit intestinal
Articolul anterior
Remedii naturale în caz de laringită
Articolul următor
Leacuri din Evul Mediu, soluții contra rezistenței la antibiotice?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieRemedii naturale

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: