A avea o piele frumoasă nu se rezumă doar la alegerea unui produs cosmetic. Frumusețea vine din interior. Cu toții știm că starea de sănătate a organismului nostru se reflectă în modul cum arătăm la exterior. Ceea ce cunoaștem mai puțin, din păcate, este faptul că sănătatea pielii depinde în bună măsură de starea de sănătate a colonului. Chiar dacă pare surprinzător, colonul și pielea sunt organe aflate în strânsă legătură. A-ți îngriji colonul și pielea deopotrivă înseamnă a te asigura că organismul tău funcționează corect, că tu arăți și te simți bine.
Legătura dintre colon și piele
Corpul funcționează ca un tot unitar și are nevoie ca fiecare componentă a sa să-și îndeplinească rolul. Colonul este regele organelor de detoxifiere, după cum spune dr. Bernard Jensen, părintele detoxifierii intestinale. După colon, pielea este următorul cel mai mare organ de eliminare a toxinelor. Atât pielea, cât și colonul reprezintă un fel de interfață a corpului cu mediul încojurător. Ambele intră în contact și interacționează cu factori de mediu. Colonul are rolul de a absorbi nutrienții din alimentație și apă și de a elimina reziduurile metabolice, apă și toxine. Însă o parte dintre acestea se elimină și prin piele în timpul procesului de transpirație. Totodată, pielea poate absorbi la rândul ei substanțe din produsele (creme, geluri de duș, cosmetice) cu care vine în contact.
Însă nicio cremă, oricât ar fi de miraculoasă, nu va reuși să îți facă pielea mai frumoasă dacă organismul tău este copleșit de toxine. Ceea ce nu este de mirare, în condițiile în care zilnic suntem bombardați cu chimicale, pesticide, metale grele, fumat, zahăr, grăsimi, stres. Pielea este o oglindă clară a corpului nostru, a ceea ce mâncăm, a substanțelor nocive pe care le ingerăm. Când te uiți la cineva care suferă de probleme de piele, acesta este un indiciu clar că funcția colonului său este perturbată. Dacă și tu la rândul tău observi că tenul îți este iritat, pătat, lipsit de elasticitate, părul casant și tern, îți poți da seama că organismul tău se luptă cu fenomenul de autointoxicare. Dacă te trezești cu o figură obosită și încercănată, deși ai dormit suficient noaptea, este un semn clar că ai nevoie de o cură de detoxifiere.
Plan DETOX în 3 etape simple
Dacă te-ai hotărât să începi un program de detoxifiere, trebuie să știi de la bun început că acest lucru înseamnă adoptarea unui stil de viață echilibrat, pe care merită să îl menții și după încheierea curei. Iată o serie de sfaturi care te vor ajuta să îți eliberezi organismul de toxine, iar pielea ta să își recapete prospețimea mult dorită.
1. Încearcă pe pielea ta alimentația sănătoasă!
Componenta principală asupra căreia vei acționa este alimentația. În acest sens, pe de o parte, trebuie să renunți la alimentele care fac rău: sucuri, produse procesate, mezeluri, dulciuri, prăjeli, iar pe de altă parte, este bine să incluzi în dietă cât mai multe legume și fructe, sucuri naturale în diverse combinații. Fructele și legumele ar trebui să constituie fundamentul unei diete de detoxifiere sănătoasă pentru piele. Avantajul? Au un conținut scăzut de calorii (în special legumele), nu au grăsimi și nici zahăr adăugat. În plus, vegetalele sunt izvoare naturale de vitamine și minerale, precum și carotenoizi (pigmenții din morcovi, roșii, portocale, spanac) și alți antioxidanți care distrug radicalii liberi, vinovați de îmbătrânirea precoce a pielii și de boli degenerative. Un alt mare atu al fructelor și legumelor îl reprezintă conținutul bogat de fibre alimentare, acele substanțe care nu se pot digera sau absorbi, dar sunt deosebit de importante pentru sănătate, întrucât asigură detoxifierea și sănătatea sistemului digestiv, contribuie la prevenirea diabetului și bolilor de inimă. Necesarul zilnic de fibre este de 24-35 g. Din nefericire, datele arată că, din cauza consumului crescut de alimente rafinate, majoritatea populației consumă doar 10-15 g de fibre zilnic.
2. Apa, un must-have pentru digestie și piele!
Hidratarea corectă este esențială pentru îndepărtarea toxinelor din corp și luminozitatea pielii. De altfel, modul în care colonul și pielea reacționează raportat la consumul de apă este o dovadă în plus a conexiunii dintre cele două organe. În cazul unei persoane ce suferă din cauza deshidratării cronice, tranzitul intestinal este încetinit, materiile fecale rămân mai mult timp în organism, eliberând toxine. De fapt, fără apă, activitatea tuturor celulelor din organism este lentă, inclusiv capacitatea de regenerare. De aceea, efectele deshidratării sunt vizibile mai ales pe piele, care devine ternă, uscată, predispusă la descuamare. Dacă și tu faci parte dintre persoanele care nu beau apă, este cazul să-ți revizuiești atitudinea. Obișnuiește-te să consumi 6-8 pahare de apă pe zi și vei vedea că problemele de genul celor amintite mai sus vor dispărea. Bune pentru hidratare și detoxifiere sunt și ceaiurile din plante: mentă, ghimbir, păpădie, urzică.
3. Lasă-ți pielea să respire!
În timpul curei de detoxifiere, dacă vrei ca pielea ta să se refacă, încearcă să limitezi sau, și mai bine, să faci o pauză de machiaj. Nu uita totuși să îți cureți tenul dimineața și seara, așa cum ai fi procedat și pentru îndepărtarea machiajului. Folosește o cremă de față dimineața și seara și ai curajul să te descoperi lumii așa cum ești. În scurt timp ai toate șansele să-ți dai seama că pielea ta a căpătat un aspect atât de frumos și natural încât nici nu mai ai nevoie de machiaj, cel puțin nu zi de zi.
După detoxifiere, nutriție de calitate
Un alt aspect care demonstrează legătura dintre colon și piele se referă la faptul că ambele trebuie să beneficieze de nutriție optimă după cura de detoxifiere. Astfel, unele substanțe nutritive, cum ar fi colagenul, vitaminele, cum ar fi vitamina C, vitamina E, și anumite tipuri de antioxidanți, cum ar fi resveratrolul, astaxantina, sunt esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv, dar și a pielii. Așadar, dacă vrei ca sănătatea întregului corp să se citească pe chipul tău, ai grijă să-ți hrănești pielea din interior cu ajutorul nutricosmeticelor.
Surse:
- livestrong.com/article/539296-good-skin-detox-diet/
- mindbodygreen.com/0-1683/6-Ways-to-Detox-Through-Your-Skin.html
- psychologies.com/Beaute/Visage/Soins-du-visage/Articles-et-Dossiers/Les-bons-gestes-pour-une-jolie-peau/
- Dr. Bernard Jensen, „Ghidul Dr. Jensen pentru detoxifiere intestinală”, București, 2011