Detoxifiere și slăbire, Digestie

Probioticele ajută la slăbit

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
detoxifiereDietă echilibratăprobioticeProbiotice și prebioticeSlăbire și menținerea greutățiistil de viață sănătos

Probioticele ajută digestia şi reglează tranzitul intestinal, îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi cresc nivelul de energie, reduc inflamaţiile intestinale, favorizează vindecarea infecţiilor digestive, urogenitale şi respiratorii (virale, bacteriene sau fungice), diminuează alergiile şi eczemele. Poate ştiai deja despre aceste beneficii ale aportului de probiotice, respectiv ale regenerării microflorei bacteriene intestinale. La acestea se adaugă şi alte beneficii pentru sănătate, pe care cercetătorii le-au aprofundat în ultimii ani.

Vrei să slăbeşti sigur şi sănătos? Probioticele intervin în procesul de slăbire şi pot fi de un real ajutor, în special împotriva grăsimii abdominale. Acest ţesut adipos nu este doar inestetic, ci reprezintă cea mai nocivă categorie de grăsime corporală, deoarece se asociază direct cu un risc major de afecţiuni cardiovasculare.

Centrul Canadian de Cercetare şi Dezvoltare în domeniul Probioticelor a publicat în 2012 (Journal of Functional Foods) rezultatele unui studiu experimental care a analizat efectele suplimentării cu probiotice viabile (care ajung vii în intestin) asupra grăsimii abdominale şi viscerale (care înveleşte organele interne). S-a constatat că probioticele au potenţialul de a scădea absorbţia intestinală a grăsimilor din alimentaţie prin interacţiunea cu acizii biliari (care contribuie la procesarea grăsimilor), respectiv de depunere a acestora sub forma grăsimii abdominale şi viscerale.

Probioticele nu pot înlocui, desigur, o alimentaţie echilibrată şi un program de exerciţii fizice, însă reacţiile metabolice pe care le generează în tractul digestiv contribuie atât la scăderea absorbţiei şi depunerii grăsimilor cât şi la îmbunătăţirea proceselor digestive şi a funcţionării sistemului imunitar.

Procesele prin care probioticele ajută la scăderea ţesutului adipos, în mod particular a celui abdominal, sunt însă mai complexe. Studiile au arătat că grăsimea abdominală şi creierul sunt interconectate, ţesutul adipos fiind totodată o consecinţă şi o cauză a stresului. Stresul antrenează secreţia substanţială de hormoni (cortizol), care la rândul său determină instalarea rezistenţei la insulină şi acumularea de grăsime. Un studiu publicat în American Journal of Physiology a arătat că organismul persoanelor cu grăsime abdominală (în mod special la bărbaţi) manifestă o sensibilitate la insulină substanţial mai redusă. De asemenea, persoanele supraponderale care au consumat suplimente probiotice timp de 6 luni, împreună cu o dietă adecvată, au pierdut atât grăsime corporală, cât şi grăsime abdominală, iar răspunsul insulinic şi nivelul cortizolului s-au îmbunătăţit considerabil.

În 2010, un alt studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition a explicat mai în detaliu legătura dintre acţiunea intestinală a probioticelor şi scăderea grăsimii abdominale în mod particular. Administrarea de lactobacili s-a asociat cu o scădere a circumferinţei abdominale, respectiv îmbunătăţirea indicelui de masă corporală la persoanele testate, în comparaţie cu grupul de control care nu consumase probiotice. Acelaşi studiu a subliniat faptul că consumul de iaurt nu aduce o cantitate suficientă de probiotice pentru a produce o scădere în greutate.

Probioticele ajută la trecerea grăsimilor prin intestin fără a fi metabolizate, pe de o parte, dar cercetătorii cred că ele contribuie şi la accelerarea metabolismului, ceea ce înseamnă duce la arderea depozitelor de grăsime.

Mai mult, British Journal of Nutrition a publicat o cercetare care a arătat legătura dintre probiotice şi anumite procese cerebrale: pe scurt, probiotice ajută la scăderea grăsimii abdominale prin scăderea nivelului cortizolului, ceea ce se întâmplă datorită unor modificări ale florei intestinale, care la rândul ei conţine multe substanţe neurotransmiţătoare care influenţează creierul. Pare complicat, însă este cunoscut faptul că procesele intestinale, respectiv integritatea microflorei şi a mucoasei intestinale, au o legătură directă cu creierul (si viceversa) prin sistemul nervos enteric (aşa-numitul „creier din stomac”). Cortizolul, hormonul stresului asociat grăsimii abdominale dar şi stresului şi anxietăţii, s-a dovedit a fi influenţat pozitiv de un aport substanţial de culturi probiotice.

Ştiai că…
Studiile care au arătat efectele benefice ale probioticelor asupra scăderii grăsimii abdominale şi viscerale au indicat chiar şi scăderea riscului de supraponderalitate la femeile care au născut? Administrarea de probiotice timp de un an după naştere a dus la o incidenţă cu aproape 20% mai scăzută a obezităţii abdominale.

În concluzie, nu este de mirare că, aşa cum au arătat cercetătorii de la Stanford University, persoanele cu grăsime abdominală şi viscerală au în mod frecvent un nivel de bacterii pozitive scăzut sau suferă de disbioză intestinală.

Efectele probioticelor asupra scăderii în greutate sunt încă un domeniu de cercetare. Rezultatele obţinute până acum în teste experimentale, precum şi beneficiile adiacente ale probioticelor pentru sănătatea digestivă, sistemul imunitar, sistemul digestiv şi managementul stresului şi al oboselii fac din probiotice un aliat sigur şi eficient pentru cei care vor să slăbească în mod sănătos.

 

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
detoxifiereDietă echilibratăprobioticeProbiotice și prebioticeSlăbire și menținerea greutățiistil de viață sănătos
Articolul anterior
Flora intestinală şi obezitatea
Articolul următor
Dr Mark Hyman: Despre detoxifiere și toxine


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Detoxifiere și slăbireDigestie

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: