Detoxifiere și slăbire, Digestie, Nutriție și dietă

Beneficiile surprinzătoare ale oțetului din cidru de mere

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute
Vezi toate articolele despre:
colesteroldetoxifieredigestieglicemieoțet de mereslăbit

Oțetul din cidru de mere, un ingredient nelipsit de pe rafturile multor bucătării, a câștigat în ultima vreme tot mai multă popularite în mediul online, în special printre cei preocupați de sănătate și nutriție. Deși este cunoscut încă de la civilizațiile antice și are o istorie lungă în medicina tradițională, studiile recente au fost cele care au scos din nou la iveală multiplele sale beneficii pentru sănătate. Te întrebi dacă oțetul de mere are într-adevăr atât de multe efecte pozitive după cum se spune? Află mai departe ce arată cercetările și ce proprietăți surprinzătoare mai are oțetul din cidru de mere, pe lângă gustul plăcut din dressing-ul salatelor de vară.

Ce este oțetul din cidru de mere?

Oțetul de mere este un produs natural, obținut prin fermentația sucului de mere. În primă fază, merele sunt zdrobite și se adaugă drojdie pentru a stimula procesul de fermentare, iar zaharurile din suc sunt transformate în alcool prin fermentație alcoolică. În a doua fază, alcoolul este transformat în oțet prin fermentație acetică, în special cu ajutorul bacteriei Acetobacter. Oțetul din cidru de mere are o compoziție complexă, care cuprinde acizi organici (acid acetic, citric, lactic, malic, succinic), compuși fenolici, pectină, carotenoide, micro si macroelemente (potasiu, sodiu, calciu, siliciu, fosfor, mangan, clor, fier, magneziu, cupru, vitamina C, vitamine din grupul B, vitamina A). Acidul acetic este cel mai abundent acid organic, iar acidul clorogenic este principalul fenol din oțetul de mere, ambii fiind compuși cu proprietăți antioxidante.

În antichitate, egiptenii, babilonienii și grecii utilizau oțetul de mere pentru conservarea alimentelor și pentru proprietățile sale terapeutice. În urmă cu mii de ani, Hippocrate, considerat „Părintele Medicinei”, folosea oțetul de mere ca remediu pentru tratarea rănilor, febrei, edemelor și a tusei persistente.

Oțetul din cidru de mere a fost folosit, de-a lungul timpului, în diferite scopuri, precum tonic natural, detoxifierea ficatului, stimularea imunității sau curățarea vaselor de sânge și a ganglionilor limfatici.

În varianta filtrată, oțetul de mere are o culoare mai clară deoarece i-au fost eliminate sedimentele și resturile solide de mere. În schimb, forma organică, nefiltrată, este mai tulbure și mai bogată în nutrienți, deoarece conține ceea ce se numește „mama oțetului” – un sediment bogat în proteine, enzime si bacterii acetice benefice.

Oțetul din cidru de mere conține o varietate de substanțe care contribuie la proprietățile sale distinctive. Cele mai importante dintre acestea sunt:

Acidul acetic – principalul component activ, responsabil pentru gustul acru și mirosul înțepător. Produsele cu oțet de mere lichid conțin în medie 5% acid acetic.

Polifenolii – compuși fenolici, precum acidul clorogenic, cu proprietăți antioxidante.

Pectina – o fibră solubilă prezentă în mere, care stimulează mișcările intestinale și poate îmbunătăți digestia.

Care sunt beneficiile oțetului de mere?

Oțetul de mere are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene

Oțetul de mere poate ajuta la eliminarea agenților patogeni, inclusiv a unor tulpini bacteriene. Hippocrate a folosit oțetul pentru curățarea rănilor încă din antichitate, iar utilizările tradiționale ale acestuia au inclus tratamentul ciupercilor unghiei, negilor, paraziților intestinali și al infecțiilor auriculare.

Oțetul este, de asemenea, un conservant alimentar. Cercetările arată că acesta inhibă dezvoltarea bacteriilor, cum ar fi E. coli, prevenind astfel alterarea alimentelor. În plus, datorită efectului antimicrobian al pectinei, este eficace în cazuri de diaree, ajutând totodată la refacerea mucoasei iritate a colonului.

O cercetare din 2014, finanțată parțial de National Institutes of Health (NIH), a furnizat dovezi solide care susțin efectele antimicrobiene ale acidului acetic din oțet, în special asupra bacteriei rezistente Mycobacterium tuberculosis.

Un alt studiu a evaluat proprietățile antimicrobiene ale oțetului de mere prin inocularea rucolei cu Salmonella. Cercetătorii au tratat rucola contaminată fie cu oțet, fie cu suc de lămâie sau cu o combinație a acestora. Scopul cercetătorilor a fost să vadă dacă aceste intervenții ar putea reduce creșterea bacteriană. Au descoperit că atât sucul de lămâie, cât și oțetul au redus creșterea bacteriei Salmonella, iar amestecul de oțet de mere și suc de lămâie a redus Salmonella la niveluri aproape nedetectabile.

Oțetul de mere menține sănătatea gastrointestinală

Administrarea de oțet de mere activează digestia, reduce constipația, stimulează secreția sucului gastric și sinteza enzimelor digestive, intensificând eliminarea reziduurilor și scindarea grăsimilor.

Oțetul de mere protejează intestinele de infecții, distruge bacteriile putrefactive, stimulează dezvoltarea florei intestinale sănătoase și menține funcția ficatului de a neutraliza substanțele toxice.

Oțetul de mere este util în hipoaciditatea gastrică

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune caracterizată prin refluxul acidului din stomac în esofag, provocând simptome de arsuri la stomac, eructații și greață. Refluxul acid este adesea cauzat de un nivel scăzut de acid gastric. Prin conținutul său de acid acetic, oțetul de mere poate ajuta la prevenirea și ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian, crescând ușor cantitatea de acid din tractul digestiv.

Oțetul de mere contribuie la scăderea în greutate

Potrivit studiilor, oțetul din cidru de mere poate fi un aliat promițător în eforturile de pierdere în greutate. Acesta reduce lipogeneza, prin scăderea activității proteinei implicate în conversia glucozei în acizi grași la nivelul ficatului și totodată susține scăderea în greutate prin intensificarea procesului de lipoliză și a consumului de oxigen, prin creșterea activității mioglobinei.

Mai multe studii realizate pe oameni arată că utilizarea oțetului de mere poate crește senzația de sațietate, ducând la un consum mai mic de calorii și la pierdere în greutate. Efectele oțetului din cidru de mere asupra pierderii în greutate sunt evidențiate de un studiu realizat pe 155 de persoane japoneze obeze. Datele colectate au evidențiat o scădere a grăsimii viscerale, a indicelui de masă corporală și a nivelului seric de trigliceride.

Un alt studiu arată cum consumul a 2 linguri de oțet din cidru de mere pe zi diluat în apă, pe parcursul a 12 săptămâni, a dus la o pierdere în greutate de aproape 4 kilograme, fără alte modificări ale dietei sau stilului de viață.

Cel mai recent studiu, din 2024, a arătat reduceri semnificative ale greutății (6-8 kg) și ale circumferinței taliei și șoldurilor, precum și ale nivelului de zahăr și grăsimi din sânge, după consumul zilnic a 3 doze de oțet de mere (15 mililitri per lingură) timp de trei luni. Sunt însă recomandate studii mai ample pentru a verifica aceste constatări.

Oțetul de mere menține glicemia în limite normale

Capacitatea oțetului de cidru de mere de a ajuta la normalizarea glicemiei este unul dintre cele mai bine studiate beneficii ale oțetului de cidru de mere și poate fi util pentru prevenirea diabetului de tip 2.

Conform studiilor, consumul de oțet de mere împreună cu o masă bogată în carbohidrați crește sensibilitatea la insulină, duce la scăderea glicemiei și la creșterea senzației de sațietate. Un studiu publicat în Diabetes Care demonstrează că ingerarea oțetului de mere a dus la îmbunătățirea semnificativă a sensibilității la insulină cu până la 34% în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2 sau de rezistență la insulină.

În plus, s-a constatat că utilizarea de oțet scade glicemia cu o medie de 31% după consumul de pâine albă sau alți carbohidrați. În mod similar, un studiu iranian pe animale a arătat că administrarea de oțet din cidru de mere subiecților diabetici timp de patru săptămâni a redus semnificativ glicemia. Pentru a-ți menține glicemia stabilă, diluează una până la două linguri de oțet din cidru de mere în 200 mililitri de apă și consumă amestecul înainte de mese.

Cu toate acestea, și persoanele fără diabet pot beneficia de menținerea glicemiei în limite normale, deoarece se consideră că nivelurile ridicate de zahăr din sânge reprezintă o cauză majoră a îmbătrânirii și a diferitelor boli cronice.

Oțetul de mere contribuie la scăderea colesterolului

Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii care se poate acumula în artere, determinând îngustarea și întărirea acestora. Un nivel ridicat de colesterol în sânge pune la încercare inima, forțând-o să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în tot corpul. Consumul de oțet din cidru de mere susține sănătatea inimii, prin menținerea colesterolului și a tensiunii arteriale normale, după cum sugerează un studiu desfășurat pe zece ani de Nurses’ Health Study.

Atât acidul acetic, cât și polifenolii au fost studiați pentru efectul asupra metabolismului lipidic. Acidul acetic inhibă sinteza acizilor grași și a sterolilor prin activarea AMPK, enzimă cu rol important în homeostazia energiei celulare și controlarea metabolismului grăsimilor și glucidelor. Polifenolii scad colesterolul LDL și cresc colesterolul HDL la om prin suprimarea secreției de lipoproteine în intestin și inhibarea activității lipazei.

Un studiu iranian, realizat pe animale, a arătat că suplimentarea cu oțet de mere a dus la reducerea colesterolului „rău” LDL și a trigliceridelor, precum și la creșterea nivelului colesterolului benefic HDL. Potrivit unui review din 2020 al studiilor efectuate atât la oameni, cât și la animale, s-a observat că oțetul din cidru de mere poate aduce beneficii potențiale nivelurilor de lipoproteine de densitate înaltă, lipoproteine de densitate joasă, trigliceride și colesterol total.

Oțetul de mere poate îmbunătăți sănătatea pielii

Pielea este în mod natural ușor acidă, însă în cazul eczemelor, pH-ul pielii se modifică, pierzându-și din aciditate. Utilizarea topică a oțetului de mere diluat poate ajuta la reechilibrarea pH-ului natural al pielii, îmbunătățind bariera protectoare a acesteia. Astfel, oțetul de mere este folosit ca remediu natural pentru unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi pielea uscată, acneea sau eczema. În cazul acneei, acesta poate contribui la eliminarea bacteriilor, echilibrarea pH-ului pielii și absorbția excesului de sebum.

Oțetul de mere ajută, de asemenea, la eliminarea mirosului neplăcut al corpului, deoarece reduce pH-ul pielii, iar bacteriile nu pot supraviețui pe o suprafață cu un pH scăzut.

Oțetul de mere stimulează imunitatea

Datorită proprietăților antioxidante și antibacteriene, oțetul din cidru de mere poate stimula imunitatea, prin reducerea mucusului și eliberarea sinusurilor, fiind util în caz de infecții, răceli sau gripă. Deși se găsesc în cantități mici, polifenolii conținuți în oțetul din cidru de mere protejează organismul în lupta cu stresul oxidativ și daunele cauzate de radicalii liberi. Sprijinirea răspunsului imunitar se poate datora și acidului acetic, care contribuie la detoxifierea ganglionilor limfatici, reducând astfel riscul de apariție a răcelilor.

Pe lângă atâtea beneficii, vei spune care sunt dezavantejele consumului de oțet de mere? Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale oțetului de cidru de mere includ eroziunea smalțului dinților, apariția arsurilor esofagiene sau la nivelul pielii și scăderea nivelului de potasiu. Asigură-te că întotdeauna diluezi oțetul de mere în apă pentru a preveni efectele  negative. De asemenea, este indicat să începi cu o doză mică și să crești treptat pentru a evalua toleranța individuală.

Pentru persoanele care nu suportă gustul înțepător și mirosul puternic al oțetului de mere, există și varianta de oțet de mere sub formă de pulbere introdusă în capsule, care elimină riscul apariției arsurilor esofagiene și a eroziunii smalțului dentar.

Oțetul din cidru de mere oferă o gamă variată de beneficii pentru sănătate, de la controlul glicemiei, reducerea hipoacidității gastrice și pierderea în greutate, până la detoxifiere și îmbunătățirea profilului lipidic. Tu ai utilizat vreodată oțetul din cidru de mere altfel decât ca aditiv pentru salate?

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8243436

https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar#anti-bacterial

https://www.draxe.com/nutrition/apple-cider-vinegar-benefits/

https://drjockers.com/12-ways-use-apple-cider-vinegar/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15698693/

https://journals.asm.org/doi/pdf/10.1128/mbio.00013-14

https://nutrition.bmj.com/content/early/2024/01/18/bmjnph-2023-000823

Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug; Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects, Tomoo Kondo, Mikiya Kishi, Takashi Fushimi, Shinobu Ugajin, Takayuki Kaga)

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1271/bbb.90231

Diabetes Care, ian. 2004, Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes, Carol S. Johnston, Cindy M. Kim, Amanda J. Buller

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.200700319

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32170375/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31221273/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
colesteroldetoxifieredigestieglicemieoțet de mereslăbit
Articolul anterior
Cum păstrezi fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp? Sfaturi care te vor ajuta!
Articolul următor
Cum pot fi falsificate produsele cu Magneziu Bisglicinat?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Detoxifiere și slăbireDigestieNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: