Diverse, Nutriție și dietă

Cum păstrezi fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp? Sfaturi care te vor ajuta!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
fructe si legumeNutrițiestil de viață sănătos

Pentru că este sezonul în care avem o mare varietate de fructe și legume și vrem să ne bucurăm de gustul și beneficiile oferite de ele, este important să știm cum să le depozităm pentru a le păstra proapsete cât mai mult timp.

Depozitarea fructelor și a legumelor influențează atât cantitatea lor de nutrienți, dar și perioada de timp în care arată bine și se află la apogeul lor nutritiv. Atunci când acestea devin moi sau se înnegresc, parcă nu ne mai atrag să le consumăm și ajungem să le aruncăm. Acest lucru provoacă frustrare și poate duce la diminuarea dorinței de a mai cumpăra o varietate mare de fructe și legume, și în modul acesta ne restrângem gama de alimente pe care o consumăm.

De aceea este important să cunoaștem niște reguli de bază în ceaa ce privește depozitarea lor.

A determina dacă să păstrezi fructele și legumele în sau în afara frigiderului reprezintă doar jumătate din problemă. Cealaltă jumătate determină dacă unele fructe și legume pot fi depozitate împreună sau trebuie neapărat separate indiferent dacă sunt ținute în frigider sau la temperatura camerei. De ce? Din cauza ETILENEI.

Etilena este un gaz incolor și indor care se produce în mod natural în fructe și legume în procesul de maturare al acestora sau atunci când plantele sunt lovite. Etilena din fructe și legume este de fapt un hormon vegetal care reglează creșterea și dezvoltarea plantei, precum și viteza cu care acestea se înmulțesc, având același rol ca în cazul oamenilor și animalelor.

Gazul etilenă a fost descoperit pentru prima dată în urmă cu aproximativ 100 de ani, când un student a observat că arborii care creșteau lângă lămpile stradale cu gaz își pierdeau frunzele mai rapid decât cei plantați la distanță de lămpi.

De obicei, fructele produc mai multă etilenă decât legumele, iar legumele sunt mai sensibile la acest gaz.

Ghid practic pentru depozitarea corectă a fructelor și legumelor

Fructele care produc multă etilenă sunt: mere, avocado copt, roșii, pepene galben, kiwi, mango papaya, fructele cu sâmburi, gutui, piersici.

Fructele care produc puțină etilenă sau deloc: fructe de pădure, cireșe, smochine, citrice, ananas, rodie.

Legumele care sunt sensibile la etilenă: avocado necopt, sparanghel, sfeclă, broccoli, conopidă, varză, morcovi, țelină, păstârnac, castravete, salată, vinete, ciuperci, dovlecei, verdețuri.

Legumele care nu sunt sensibile la etilenă: ceapă, usturoi, ardei gras, porumb, gulie, ghimbir.

Acum că am aflat cine produce multă etilenă, cine este și cine nu este sensibil la etilenă, hai să vedem cum le depozităm, concret. Mai jos voi enumera câteva reguli de care să ținem cont pentru a ne bucura de fructe și legume proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp:

  1. O regulă de bază este să păstrăm fructele cu emisii mari de etilenă departe de alte fructe și legume, mai ales de legumele sensibile la acest gaz.
  2. O bună circulație a aerului este importantă pentru a preveni acumularea de umiditate și acest lucru se obține prin evitarea supraaglomerării produselor.
  3. Controlează nivelul umidității prin ajustarea setărilor din sertarele de păstrare a fructelor și legumelor  sau, pentru a crea un mediu mai uscat, poți pune prosoape de bucătărie (din hârtie) în sertare.
  4. Spală și pregătește fructele și legumele în avans, dar asigură-te că le usuci bine pentru a evita acumularea de umiditate înainte de consum
  5. Verifică regulat produsele de mucegai sau stricăciuni și folosește-le pe principiul “primul intrat, primul ieșit”.

Ce fructe și legume își au locul în frigider?

  • Salata verde se ține la frigider, într-o pungă de plastic, întredeschisă sau se spală, se usucă foarte bine și apoi se pune într-un bol, frunză cu frunză, în straturi separate cu prosop de bucătărie (de hârtie) și se pune capacul. Rezistă așa câteva zile și le poți folosi direct în salatele tale preferate.
  • Rădăcinoasele se păstrează într-o pungă perforată, la frigider.
  • Verdețurile se pot pune într-un pahar cu apă la frigider sau cele pe care plănuiești să le consumi în următoarele 2-3 zile poți să le speli, le usuci bine, le toci și le pui într-o caserolă de sticlă sau într-un borcan și le folosești când ai nevoie fără să mai pierzi timp cu spălatul și tăiatul fix înainte de masă.
  • Nucile se țin în loc răcoros și întunecat.
  • Semințele se țin într-un recipient cu închidere ermetică, la frigider. Atenție la semințele de in deoarece oxidează foarte repede și este recomandat să le râșnim doar înainte de consum.
  • Castraveții se pot ține la frigider, dar nu mai mult de 3 zile pentru că nu le place deloc frigul. De asemenea, evită să îi depozitezi lângă banane, pepene sau roșii, fructe care elimină etilenă.

 

Depozităm la temperatura camerei Depozităm la temperatura camerei și le mutăm în frigider atunci când se coc Depozităm în frigider
Banane

Grapefruit

Lămâi

Limes

Portocale

Pepene roșu

Castraveți

Vinete

Fasole verde

Cartofi

Cartofi dulci

Dovlecei

Zucchini

Roșii

Ceapă

Usturoi

Busuioc

 

Caise

Avocado

Kiwi

Mango

Pepene galben

Nectarine

Piersici

Papaya

Pere

Ananas

Prune

 

 

 

 

Mere

Afine

Cireșe

Struguri

Rodii

Căpșune

Zmeură

Sparanghel

Porumb

Broccoli

Varză

Varză de Bruxelles

Conopidă

Morcovi

Praz

Mazăre

Salată

Frunzoase

Coriandru

Pătrunjel

Împreună sau separat? Iată cum să le depozitezi corect!

Indiferent că elimină sau nu etilenă sau că sunt sau nu sensibile la acest gaz, unele fructe și legume pur și simplu nu trebuie depozitate împreună.

Păstrează ceapa singură, deoarece adoră să-și împartă parfumul cu vecinii ei (mai ales dacă a fost tăiată), așa că ar trebui să fie depozitată separat și mai ales departe de cartofi, care se vor ofili și vor încolți mai repede când ceapa este prezentă, iar ceapa va absorbi din umiditatea acestora și se va strica.

Merele trebuie depozitate departe de orice alte fructe și legume, deoarece produc o cantitate mare de etilenă, însă pentru a preveni încolțirea cartofilor putem să îi depozităm împreună cu 1 măr (mai ales vara când procesul de încolțire se întâmplă mult mai repede).

5 trucuri utile pentru a prelungi prospețimea fructelor și legumelor

  1. Nu depozita ceapa, cartofii, usturoiul sau sfecla la frigider, deoarece acestea au o coajă densă și pot rezista mai bine la temperatura camerei, depozitate în pungi de pânză.
  2. Șterge constant rafturile frigiderului pentru a preveni contaminarea alimentelor nou adăugate.
  3. Păstrează fructele și legumele în caserole de sticlă sau de plastic care au găuri mici. Acestea ajută la eliminarea umezelii și astfel ajută fructele să rămână în stare proaspătă pentru mai mult timp.
  4. Nu spăla alimentele înainte să le pui la frigider pentru a preveni apariția mucegaiului. Dacă, totuși, alegi să le speli, șterge-le bine cu ajutorul unui șervețel uscat sau folosește centrifuga pentru salată acolo unde se poate.
  5. Frunzele verzi de salată pune-le întotdeauna departe de marginile frigiderului, pentru a evita înghețarea lor.

Resurse:

https://www.eatingwell.com/article/286048/the-best-way-to-store-fruits-and-veggies/

https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/fegen/ethylene-gas-information.htm

https://ivaluefood.com/resources/food-storage/produce-storage-cheat-sheet/

https://www.seattle.gov/util/cs/groups/public/@spu/@conservation/documents/webcontent/1_037049.pdf

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
fructe si legumeNutrițiestil de viață sănătos
Articolul anterior
Sindromul de ovar polichistic: între rezolvarea problemelor hormonale, dietă, sport și controlul emoțiilor #06
Articolul următor
Gândul zilei #01: Ne expunem sau nu la soare?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DiverseNutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: