Nutriție și dietă

Turmericul, planta benefică în peste 150 de afecțiuni

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
inflamațieturmeric

Turmericul, prin ingredientul său bioactiv numit curcumină, este dovedit științific drept agent activ eficient împotriva cancerului, a bolilor autoimune, a bolilor inflamatorii și a altor afecțiuni. Dacă ești iubitor de mâncare indiană, atunci cu siguranță ești familiarizat cu aroma plăcută a acestei plante.

De la medicina chineză la medicina modernă

Dar în afară de gustul său plăcut, turmericul are o multitudine de aplicații terapeutice, utilizate pe scară largă în medicina pe bază de plante din China, precum și în medicina ayurvedică. Chiar medicina occidentală a recunoscut valoarea terapeutică a turmericului, așa cum se poate observa din literatura de specialitate disponibilă în prezent în jurul curcuminei, ingredientul activ din turmericului.
Utilizările medicinale tradiționale includ tratamentul bolilor de ficat, al problemelor pielii, afecțiunilor respiratorii și gastrointestinale, durerilor articulare și musculare, dar și vindecarea rănilor în general. Există de fapt peste 150 de activități cu potențial terapeutic pentru turmeric, inclusiv activitatea antiinflamatorie și antimicrobiană, dar se bucură și de proprietăți puternic anticancerigene, care au fost studiate cu mult interes de specialiști.

Descoperiri interesante despre turmeric

Cercetătorii au descoperit că turmericul are un efect benefic pentru multe sisteme din organism. De exemplu, curcumina modulează aproximativ 700 dintre genele noastre și 160 de căi fiziologice. De asemenea, curcumina reglementează membrana celulară pentru a asigura transportul eficient de molecule în și din celule. Dar unul dintre aspectele cele mai uimitoare ale curcuminei este efectul său pozitiv asupra moleculelor de semnalizare care, în cazul în care nu funcționează corect, pot cauza răspunsuri inflamatorii cronice, răspunsuri autoimune și probleme de ADN și ARN. Pe scurt, curcumina este un ingredient extrem de important în prevenirea a aproape toate tipurile de boli.

De ce e curcumina folosită pentru a trata Alzheimer și afecțiunile inflamatorii

Cercetătorii au descoperit aplicații ale curcuminei în tratarea bolii Alzheimer și a articulațiilor. Curcumina este capabilă să depășească bariera sânge-creier, ceea ce i-a făcut pe cercetători să investigheze potențialul său ca agent neuroprotector pentru tulburările neurologice, cum ar fi Parkinson și Alzheimer. Turmericul prezintă și un compus nou descoperit, numit turmerone aromatic, care ajută celulele stem endogene neutre să crească, iar aceste celule stem joacă un rol important în regenerarea și funcționarea creierului. Curcumina ajută la inhibarea acumulării de beta amiloizi distructivi în creierul pacienților cu Alzheimer. Persoanele care suferă de această afecțiune tind să aibă niveluri mai ridicate de inflamație în creierele lor, iar curcumina este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind capabilă să inhibe activitatea și produsele secundare metabolice inflamatorii, precum și alte enzime și hormoni care modulează inflamația.

Curcumina lovește cancerul

Turmericul este una dintre cele mai prezente plante medicinale din literatura de specialitate anticancer bazată pe dovezi. Curcumina e unică pentru faptul că este utilă pentru tratarea tuturor tipurile de cancer. Acesta este un lucru interesant, ținând cont de faptul că maladia cancerului constă într-o mare varietate de patologii moleculare. Un motiv pentru această tendință universală anticancer este capacitatea curcuminei de a influența molecula pe mai multe căi. Odată ajunsă într-o celulă, curcumina poate acționa în peste 100 de căi moleculare diferite. Mai mult decât atât, curcumina nu este toxică și nu afectează celulele sănătoase, selectând doar celulele canceroase. Cercetările au arătat chiar că acest element bioactiv acționează sinergic cu anumite medicamente din chimioterapie, sporind eliminarea celulelor canceroase.

    Surse:

  • naturalhealthresearch.org/curcumin-tumeric/
  • greenmedinfo.com/blog/600-reasons-turmeric-may-be-worlds-most-important-herb
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/05/04/curcumin-turmeric-benefits.aspx
  • scientificamerican.com/article/can-turmeric-prevent-or-cure-disease/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
inflamațieturmeric
Articolul anterior
Confesiunile unei „dukaniste“
Articolul următor
Cum deosebim grăsimile bune de cele rele?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: