Nutriție și dietă

Cum pot fi falsificate produsele cu Magneziu Bisglicinat?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute
Vezi toate articolele despre:
glicinamagneziumagneziu bisglicinatsuplimente alimentare

De ce este important să alegem cu atenție suplimentele de magneziu? Într-o piață aglomerată, multe produse se laudă cu beneficii impresionante, dar realitatea poate fi diferită. Dacă te întrebi cum poți evita suplimentele falsificate de Magneziu Bisglicinat și ce înseamnă cu adevărat un produs de calitate, acest articol îți oferă răspunsurile de care ai nevoie.

Ce este chelatarea și de ce este esențială?

Chelatarea reprezintă un proces de legare fizico-chimică între ioni metalici și alți ioni sau alte molecule, rezultând în formarea de molecule complexe, sub denumirea generică de chelați. Chelații minerali sunt compuși în care un ligand, de obicei o moleculă organică, înconjoară și leagă / fixează un ion metalic liber, prin intermediul mai multor legături coordinative. În Magneziu Bisglicinat, magneziul formează nucleul compusului chelatat și este înconjurat de două molecule de glicină, structura având aspectul unui inel. Această structură unică determină o înaltă stabilitate chelatului, datorită legăturilor covalente puternice între ionul mineral și ligandul glicină, legături care, totodată, conferă mineralului un strat de protecție foarte bun.

Care sunt avantajele chelatării?

  • Chelatarea protejează magneziul de reacții nedorite cu alți compuși (fitați, fibre dietetice, taninuri, polifenoli sau alți nutrienți), asigurând stabilitate și absorbție eficientă.
  • Complexul format are stabilitate crescută, nefiind afectat de pH-ul din stomac.
  • Chelatul traversează stomacul fără a fi degradat până ajunge în intestin, unde are loc absorbția complexului intact.
  • Chelatul prezintă solubilitate mare (factor determinant pentru biodisponibilitate) à solubilitatea crescută conduce la o absorbție bună și, în final, la biodisponibilitate ridicată.
  • Tolerabilitate bună, risc redus de apariție a reacțiilor adverse gastrointestinale: durere abdominală, greață, vomă, crampe abdominale, diaree, constipație, deshidratare (datorată efectului osmotic).
  • Dubla chelatare crește stabilitatea și facilitează transportul prin peretele intestinal à se asigură o captare mai eficientă la nivelul organelor țintă.

De ce Magneziul Bisglicinat „fully reacted“ este considerat superior?

Avantajele Magneziului Bisglicinat pot fi puse în valoare doar în cazul în care compusul este complet reacționat (fully reacted). Aceasta înseamnă că un atom de magneziu este complet legat de două molecule de glicină.

Magneziul Bisglicinat se obține în urma reacției chimice dintre o sursă de magneziu (oxid, carbonat, acetat sau hidroxid de magneziu) și glicină. Unii producători oferă Magneziu Bisglicinat, care nu e bisglicinat în adevăratul sens al cuvântului. Aceste forme, care nu sunt 100% chelatate, nu au cum să prezinte avantajele unui Magneziu Bisglicinat complet reacționat (fully reacted). Pentru a asigura chelatarea completă, este nevoie de un proces de validare (spectroscopie IR cu Transformantă Fourier, rezonanță magnetică nucleară, difracție cu raze X), pentru a verifica legăturile dintre magneziu și glicină, precum și structura chimică a chelatului format.

Atenție la Magneziul Bisglicinat care nu este fully reacted!

Preparatele incomplet reacționate, fiind simple amestecuri între magneziu oxid și glicină, au un conținut crescut de magneziu ionic. Însă aceste amestecuri de calitate inferioară, simple, în care oxidul de magneziu și glicina nu reacționează între ele și nu formează Magneziul Bisglicinat pur, complet reacționat, sunt lipsite de beneficiile chelaților adevărați, având un preț mult mai mic. Astfel, din punct de vedere tehnologic, chelații sunt greu de obținut. Investiția și costurile crescute împreună cu lipsa cunoștințelor determină pe unii producători să falsifice sau să adultereze produsele lor.

Care sunt caracteristicile ingredientelor „fully reacted“?

Preparatele complet reacționate („fully reacted“) sunt caracterizate de:

  • Puritate înaltă
  • Beneficii adevărate pentru sănătate
  • Biodisponibilitate crescută
  • Reacții adverse reduse

Dar ale celor care nu sunt „fully reacted“?

Preparatele adulterate sunt caracterizate de:

  • Profiluri de impurități necontrolate
  • Absorbție scăzută
  • Probleme de stabilitate ale formulării
  • Etichetare înșelătoare și preparat final adulterat

Conținutul (teoretic) de magneziu ionic din Magneziu Bisglicinat

În funcție de conținutul de apă de cristalizare (apa legată de chelat), conținutul teoretic de magneziu ionic din Magneziu Bisglicinat variază între 11,65% (în chelatul dihidrat – cu 2 molecule de apă) și 14% (în complexul anhidru – fără apă), dar în fapt, compusul obținut industrial conține între 11-11,2% și 13,2-13,5% magneziu (diferența fiind atribuită umidității produsului și purității acestuia – 98%). Produsele pe a căror etichetă se menționează procente mult mai mari de magneziu elementar/ionic (>14%) cel mai probabil sunt impurificate cu magneziu oxid adăugat intenționat sau în acele produse există un reziduu de magneziu oxid nereacționat, din cauza reacției chimice incomplete de obținere Magneziului Bisglicinat. Magneziul oxid adăugat intenționat are rolul de a crește procentul de magneziu ionic, produsul final neavând însă puritatea și calitate superioară așteptată.

Impuritățile și excipienții ascunși în unele produse

Prezența unor excipienți (de ex.: magneziu stearat, substanță lipofilă) sau / și a unor impurități (de ex.: oxid de magneziu – insolubil) scade solubilitatea în apă a preparatului final, care, în consecință, interferă și afectează absorbția și biodisponibilitatea produsului. Magneziul Bisglicinat are o solubilitate mare în apă, iar apariția unui precipitat în urma dizolvării pulberii dintr-o capsulă într-un pahar cu apă denotă impurificarea suplimentului. Unii producători utilizează termenul „buffered“ sau „fortified” pentru bisglicinatul de magneziu amestecat cu alte forme mult mai ieftine de magneziu (de ex.: oxid de magneziu), în scopul obținerii unei concentrații ridicate de magneziu, dar în acest caz nu mai putem vorbi de Magneziu Bisglicinat pur.

Falsificarea Magneziului Bisglicinat are loc fie prin amestecarea fizică a oxidului (sau carbonatului de magneziu) cu glicină, dar amestecul de pulberi obținut (fără reacție chimică) nu este un chelat și prin urmare nu are proprietățile și beneficiile acestuia, fie prin adăugarea unei cantități de oxid sau carbonat de magneziu (nedeclarată de producător), în timpul reacției cu glicina, sau la chelatul deja sintetizat, în ambele cazuri, scopul fiind de a obtine o concentrație crescută de magneziu, la prețuri de fabricație mult mai mici. Aceste adulterări impactează negativ solubilitatea, biodisponibilitatea și efectele fiziologice ale preparatului, astfel încât acesta nu va mai putea fi considerat un produs pur, cu eficiență superioară.

Impactul excipienților asupra absorbției și biodisponibilității

Chiar dacă preparatul este complet reacționat, adaosul unor excipienți de granulare sau încapsulare, precum magneziu stearat sau dioxid de siliciu, ar putea impacta negativ absorbția produsului. Deși sunt excipienți legali, în cazul în care nu sunt declarați de către producător, conduc la obținerea unui preparat adulterat. Totodată, unii producători adaugă ca excipient acid citric într-un procent crescut. În mod normal, acesta ar avea un impact pozitiv asupra produsului, prin creșterea stabilității și a solubilității în apă a Magneziului Bisglicinat, dar, în cazul în care nu este menționat, iar suplimentul cu magneziu este declarat ca fiind pur, produsul obținut poate fi considerat ca fiind falsificat.

Importanța solubilității în apă și a unui compus complet reacționat (fully reacted)

Solubilitatea în apă reprezintă un factor determinant pentru biodisponibilitate. O solubilitate bună în lichidele intestinului conduce la absorbție intestinală. Absorbția îmbunătățită determină o biodisponibilitate ridicată, care, în consecință duce la o eficacitate crescută. După cum am amintit mai sus, așa-numiții compuși „complet reacționați“ pot avea solubilitate mult diminuată din cauza falsificării cu alte substanțe. Produsul adulterat nu poate determina în organism aceleași efecte terapeutice precum un preparat complet reacționat, pur, ca urmare a unei absorbții slabe care va scădea biodisponibilitatea. Mai mult decât atât, crește riscul reacțiilor adverse, în special tulburări gastrointestinale manifestate prin diaree, precum și riscul apariției unor reacții necunoscute în organism.

Acuratețea informațiilor declarate pe etichetă

Produsele cu Magneziu Bisglicinat adulterate deseori prezintă discrepanțe în ce privește etichetarea produsului. Acestea pot fi reprezentate de:

  • Neconcordanță între materialul declarat și materialul conținut, între cantitatea declarată și conținutul real al magneziului.
  • Declarația cantității de chelat și nu și a magneziului ionic / capsulă.
  • Declarația că produsul este un chelat al magneziului, dar la ingrediente se menționează și magneziul oxid.

Aceste „erori“ intenționate au scopul de a transmite în mod eronat o oarecare potență

crescută a preparatului, printr-o falsă impresie că ar conține o cantitate mai mare de magneziu elemental pe doză.

Atenție la metalele grele!

Produsele cu o calitate îndoielnică pot conține niveluri neacceptabile de metale grele, cum ar fi plumb, cadmiu, arsen, mercur, crom. În anumite cantități, metalele grele pot produce boli, pot fi carcinogene, pot avea reacții adverse la nivel reproductiv, pot avea un impact nefavorabil asupra nutriției și pot dislocui metale utile din punct de vedere biologic, precum calciu și zinc. Producătorul are responsabilitatea de a stabili specificații pentru acele tipuri de contaminări care ar putea deprecia sau adultera sau ar putea conduce la adulterarea lotului final de supliment alimentar pentru a asigura calitatea suplimentului alimentar respectiv.

Concluzie

Chelații de magneziu, cum ar fi bisglicinatul sau glicinatul de magneziu, sunt apreciați datorită solubilității lor în apă și lipsei unui efect laxativ. Aceste forme sunt, de asemenea, mai scumpe decât altele și sunt expuse riscului de falsificare, din motive economice, cu un material de calitate inferioară, cum ar fi oxidul de magneziu sau carbonatul de magneziu, care sunt amestecate cu glicină (potrivit NOW).

Ținând cont de efortul pe care un producător trebuie să îl depună pentru obținerea unui preparat cu Magneziu Bisglicinat cu adevărat chelatat, complet reacționat (fully reacted) și pur, dar și de numeroasele metode de adulterare, suplimentele alimentare cu Magneziu Bisglicinat care să întrunească toate condițiile de calitate, în ce privește procesul de fabricare, precum și efectul terapeutic al produsului final, sunt foarte greu de găsit pe piață. Cu toate că eticheta produslui poate transmite o calitate superioară, de multe ori nu reflectă cu adevărat conținutul real al preparatului. Astfel, din motive economice, mulți producători preferă să substituie materia primă, de calitate, cu înlocuitori mai ieftini, însă fără să ofere transparență, ci, dimpotrivă, recurg la diverse mijloace pentru a transmite cumpărătorului o calitate falsă a produsului.

Datorită numeroaselor cercetări și eforturi depuse, firma Zenyth oferă un preparat cu Magneziu Bisglicinat cu adevărat chelatat, complet reacționat („fully reacted“), pur și de calitate. Acesta nu conține aditivi chimici și contaminanți, iar formula hidratată utilizată, cu higroscopicitate redusă, oferă stabilitate preparatului. Mai mult decât atât, concentrația de magneziu ionic se încadrează în intervalul procentual care atestă puritatea preparatului. Astfel, absorbția bună, biodisponibilitatea înaltă, puritatea și calitatea transformă suplimentul cu Magneziu Bisglicinat de la firma Zenyth într-unul dintre cele mai bune de pe piață, eficacitatea acestuia reflectându-se în efectele terapeutice determinate.

Bibliografie

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
glicinamagneziumagneziu bisglicinatsuplimente alimentare
Articolul anterior
Beneficiile surprinzătoare ale oțetului din cidru de mere


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: