Curiozități, Nutriție și dietă

6 dintre cele mai comune mituri alimentare ce sunt false

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
dietăDietă echilibratăgrăsimi sănătoasegrăsimi saturatemit sau realitateNutrițieSlăbire și menținerea greutății

Odată cu apariția internetului, s-au ivit din abundență și informațiile despre sănătate. În ciuda acestei mulțimi de informații disponibile, se pot identifica cantități masive de explicații greșite și nesigure. Dintre toate domeniile de discuții, cele mai periculoase din punct de vedere al dezinformării sunt cele despre alimentație și nutriție. În cazul în care un mit nutrițional se repetă încontinuu, acesta poate deveni un adevăr cultural general acceptat, ceea ce este extrem de periculos pentru publicul larg. De aceea, acest articol va aborda unele dintre cele mai cunoscute și greșite mituri alimentare la ora actuală.

Ouăle sunt rele pentru inima ta și pentru sănătate în general

FALS. Ouăle au o reputație proastă în ultimii ani, mai ales din cauza mitului colesterolului. Dar câteva studii recente au arătat că lucrurile nu stau chiar așa. Un studiu publicat în British Medical Journal a constatat că un consum moderat zilnic de ouă nu este asociat cu riscul crescut de boli coronariene sau accident vascular cerebral. De fapt, ouăle ridică nivelul colesterolului bun (HDL), care ajută la eliminarea colesterolului rău (LDL). În ouăle ecologice se pot găsi proteine de înaltă calitate (profil complet de aminoacizi), luteină și zeaxantină (prevenirea bolilor de ochi), colină (membru al familiei de vitamine B), vitamina D, sulf (esențial pentru păr și unghii sănătoase).

Toate grăsimile saturate sunt rele

FALS. Acesta este un mit care a derivat dintr-o afirmație nefondată făcută cu decenii în urmă. Adevărul este că nu există nicio dovadă semnificativă pentru a concluziona că grăsimile saturate sunt asociate cu un risc crescut de boală coronariană sau alte afecțiuni cardiovasculare, conform unei meta-analize care a studiat 347.747 de persoane. Există grăsimi saturate, cum ar fi cele de la gălbenușul de ou, uleiul de cocos, avocado, care ajută la creșterea colesterolului bun și la reducerea colesterolului rău. Grăsimile saturate din surse proprii oferă o varietate de hormoni și substanțe asemănătoare hormonilor, servesc ca transportatori pentru vitaminele liposolubile A, D, E și K și sunt necesare pentru transformarea carotenului în vitamina A. Cele mai bune surse de grăsimi saturate sunt nucile, semințele, uleiul de cocos, ouăle, avocado etc.

Alimentele cu conținut redus de grăsimi te ajută să slăbești

FALS. Pentru a compensa lipsa aromei pentru alimentele cu un conținut scăzut de grăsimi, producătorii vor adăuga, de cele mai multe ori, zahăr (sirop de porumb) sau îndulcitori artificiali, care sunt considerați „ucigași tăcuți“ în organism. Ideea că grăsimile sunt rele pentru noi a apărut în jurul anilor ‘70, atunci când americanii au început să promoveze acest lucru. Ei condamnau grăsimile saturate, în timp ce zahărul și carbohidrații rafinați erau trecuți cu vederea. Este interesat de observat faptul că epidemia de obezitate a început cam în aceeași perioadă.

Îndulcitorii artificiali sunt înlocuitori siguri ai zahărului pentru cei care vor să slăbească

FALS. Un studiu din anul 1986, care a inclus aproximativ 80.000 de femei, a constatat că cele care au folosit îndulcitori artificiali au avut șanse semnificativ mai mari să ia în greutate decât cele care nu au utilizat acest tip de îndulcitori, indiferent de starea inițială. Un studiu mai recent a constatat același lucru, confirmând la scară largă corelația între îndulcitorii artificiali și creșterea în greutate.

Grăsimile omega 6 sunt bune, indiferent de cantitate

FALS. Principala problemă constă în faptul că cei mai mulți dintre noi consumă o cantitate prea mare de omega 6, cu proveniență din uleiuri vegetale prelucrate. Organismul ar trebui să primească un raport bine echilibrat de grăsimi omega 6 și omega 3, care este de 1:1. Majoritatea dietelor moderne conțin însă de 20 până la 50 de ori mai multe grăsimi omega 6 față de omega 3, lucru care poate cauza probleme grave. Un studiu a arătat că prea multe grăsimi omega 6 din uleiuri procesate pot duce la apariția bolilor coronariene. Asigură-te că poți consuma suficiente grăsimi omega 3 (semințe de in sau chia, ulei din ficat de cod) și redu consumul de grăsimi omega 6 (ulei vegetal, ulei de floarea soarelui).

E mai bine să mănânci 6 mese mici pe zi decât 3 mese mari

FALS. Logica din spatele acestei afirmații nu a fost niciodată dovedită. De fapt, mai multe studii arată că nu există nicio diferență în metabolismul persoanelor care mănâncă 6 mese pe zi, comparativ cu persoanele care consumă aceeași cantitate de alimente în 3 mese mari. Mai mult, în vechime oamenii erau mai predispuși la a consuma o masă importantă după o perioadă de restricție alimentară. Dacă nu mănânci pentru un timp, intervine chiar un proces numit autofagie, care poate curăța deșeurile din celulele noastre.

Publicitate

Publicitate

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dietăDietă echilibratăgrăsimi sănătoasegrăsimi saturatemit sau realitateNutrițieSlăbire și menținerea greutății
Articolul anterior
Confesiunile unei „dukaniste“
Articolul următor
Ce nu știai despre trosniturile articulațiilor


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiNutriție și dietă

Publicitate

Publicitate

Te-ar putea interesa și: