Cum să îi ajutăm pe copii?
Este important să avem grijă de cei mici, mai ales că Mama Natură ne-a pus la dispoziție foarte multe metode naturale cu ajutorul cărora putem să le facem viața mai bună și mai ușoară atât lor, cât și nouă.
Nutriție corespunzătoare pentru cei mici
Este foarte ușor să cazi în ispita dulciurilor pentru copii, mai ales pentru că toate sunt ambalate colorat, prezentate frumos, ca să nu mai spunem de cât de populară a devenit ciocolata și cât de repede a înlocuit legumele și fructele. Din păcate, acest obicei este cu adevărat nociv, numeroase studii confirmând influența unei diete proaste asupra problemelor gastrointestinale funcționale la copii.
Potrivit unui studiu din 2019, o dietă antiinflamatoare nu numai că scade riscul de obezitate, dar îmbunătățește sistemul cardio-respirator, performanța școlară, atenția, răbdarea, scade riscul de diabet, poate diminua considerabil simptomele specifice astmului și riscul de a face alergii, poate contribui la sănătatea ficatului și chiar reduce simptomele ADHD.
Câteva reguli pentru o dietă antiinflamatoare care să dea rezultate:
- Evitați zahărul (sucuri, ciocolată, prăjituri etc.).
- Evitați mâncarea de tip fast-food, uleiul vegetal rafinat, ingredientele artificiale și alimentele procesate.
- Oferiți-le copiilor cât mai multe verdețuri, legume, fructe, carne de vită sau de pasăre hrănită cu iarbă, ouă de țară, pește sălbatic, vânat sălbatic.
- Încercați să cumpărați alimente de calitate și să le preparați hrana în casă.
- Structurați mesele astfel încât să fie echilibrate și pline de micro și macronutrienți.
- Nu uitați de avocado, măsline, ulei de măsline, ulei de cocos, unt ghee.
- Fructele de pădure, merele, bananele, dar și legumele cu amidon, precum morcovi, sfeclă sau cartofi dulci, sunt ideale în loc de carbohidrații nesănătoși.
Având în vedere că deficiența de nutrienți este destul de des întâlnită în rândul copiilor, organismul acestora are nevoie de suplimentarea vitaminei D, a fierului, a calciului, a magneziului, a acizilor grași omega 3, a zincului și nu numai. Această deficiență poate influența în mod negativ starea de sănătate a copiilor, de la probleme legate de creștere, până la probleme ale pielii, probleme digestive sau dezvoltare deficitară a oaselor.
De ce au nevoie copiii de vitamine și minerale?
- Fier
- Fierul este o componentă foarte importantă a hemoglobinei, cu ajutorul căreia oxigenul este condus de la plămâni către restul corpului.
- Până la vârsta de 4-6 luni, aportul de fier este luat din laptele de mamă, după aceea fiind nevoie de alimente potrivite pentru cel mic care să conțină fier.
- După vârsta de 7 luni, nevoia de fier este următoarea: 7-12 luni – 11 mg de fier/zi, 1-3 ani – 7 mg de fier/zi, 4-8 ani – 10 mg de fier/zi, 9-13 ani – 8 mg de fier/zi.
- Alimentele bogate în fier sunt: fasole, mazăre, verdețuri, fructe uscate, cereale, carne roșie, carne de porc, carne de pasăre, fructe de mare.
- Vitamina D
- Vitamina D nu numai că ajută la absorbția calciului, a fierului, magneziului, zincului și fosfatului, dar ajută și la sănătatea oaselor, a sistemului imunitar și a inimii.
- Bebelușii până la un an au nevoie de 400 UI de vitamina D, pe care o pot lua din laptele matern, dar și din formulele de lapte praf.
- Copiii mai mari de un an au nevoie de 600 UI sau chiar ceva mai multă vitamina D.
- Alimentele bogate în vitamina D sunt peștele gras, uleiul de pește, laptele, iaurtul, cerealele și sucurile de fructe.
* Administrarea suplimentului Vitamin D3 500 UI de la Zenyth este 100% sigură pentru copiii peste 3 ani, deoarece conține trigliceride cu catenă medie (MCT) din ulei de palmier și nu ulei în stare pură. Ce înseamnă acest lucru? Diferența dintre uleiul de palmier pur și aceste MCT este că în cazul trigliceridelor nu se pune problema de niciun fel de toxicitate. De aceea, acest lucru face produsul nu doar sigur, ci și potrivit pentru o imunitate puternică și o creștere armonioasă.
- Zinc
- Zincul este necesar pentru o creștere armonioasă, imunitate puternică, funcția cognitivă, digestie și dezvoltarea hormonală.
- Necesarul de zinc este de: până la 6 luni – 2 mg, 7-12 luni – 3 mg, 1-3 ani – 3 mg, 4-8 ani – 5 mg, 9-13 ani – 8 mg.
- Alimentele care conțin zinc sunt: carnea, produsele lactate, ouăle, crustaceele, semințele, nucile, pâinea integrală, cerealele integrale și fasolea.
- Calciu
- Calciul contribuie la creșterea oaselor, sănătatea inimii și la buna funcționare a mușchilor și a sistemului nervos.
- Până la 6-11 luni, bebelușii au nevoie de 200-260 mg de calciu pe care și-l procură din laptele matern.
- Pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de mai mult calciu: 1-3 ani – 700 mg de calciu/zi, 4-8 ani – 1000 mg de calciu/zi, 9-18 ani – 1300 mg de calciu/zi.
- Alimentele bogate în calciu sunt: laptele, verdețurile, tofu, peștele (somon și sardine), nuci, semințe, fasole albă, năut etc.
- Vitamina B12
- Vitamina B12 este importantă pentru sănătatea celulelor roșii, pentru sistemul imunitar, dezvoltarea cognitivă și pentru conversia de la mâncare la energie.
- Nivelul de vitamina B12 al bebelușilor se transmite în funcție de nivelul pe care mama îl are, până la 6 luni aceștia având nevoie de 0.4 mcg/zi.
- După 7 luni, nivelul de vitamina B12 de care copiii au nevoie este de: 7-12 luni – 0.5 mcg/zi, 1-3 ani – 0.9 mcg/zi, 4-8 ani – 1.2 mcg/zi, 9-13 ani – 1.8 mcg/zi.
- Alimentele care conțin vitamina B12 sunt: carne, lactate, ouă, vegetalele fiind sărace în această vitamină.
- Potasiu
- Potasiul este necesar pentru întărirea musculaturii copiilor, creșterea sănătoasă și optimă, dezvoltarea armonioasă a celulelor nervoase și optimizarea nivelului de acid și de apă din organism.
- Cei mai mulți copii își iau aportul necesar de potasiu din laptele matern.
- Nivelul de potasiu de care copilul are nevoie crește în funcție de vârstă astfel: 1-3 ani – 3000 mg/zi, 4-8 ani – 3800 mg/zi, 9-13 ani – 4500 mg/zi, peste 14 ani – 4700 mg/zi.
- Fructele și legumele sunt cele mai bogate surse de potasiu.
- Fibre
- Fibrele sunt indispensabile, mai ales în perioada copilăriei, întrucât un nivel optim al acestora împiedică episoadele de constipație, contribuie la sănătatea inimii și la echilibrul florei intestinale.
- O metodă ușoară prin care putem să ne dăm seama de câte grame de fibre are nevoie cel mic este să adunăm 5 sau 10 la vârsta acestuia, astfel: 5 ani – 10-15 g/zi, 10 ani – 15-20 g/zi, 15 ani – 20-25 g/zi.
- Perele, merele, zmeura, broccoli, fasolea verde, pâinea integrală, quinoa și fasolea sunt doar câteva dintre alimentele bogate în fibre.
Atenție sporită la orice modificare apărută!
Problemele de sănătate la copii se nasc în general din cauza intoleranțelor și a sensibilității la diverse alimente. Printre acestea se numără erupțiile la nivelul pielii, despre care vorbeam și în articolul anterior, probleme digestive, chiar oboseală sau probleme cronice. De aceea, este important să se observe orice modificare sau reacție pe care copilul o are după ce a consumat orice fel de aliment.
Din fericire, pentru a depista alergiile, avem la dispoziție teste de sânge prin intermediul cărora se poate afla care sunt alimentele la care cel mic este alergic.
De asemenea, încercați să le dați celor mici câte un aliment și să îl scoateți și să observați dacă apar modificări sau anumite sensibilități. Dacă observați reacții, scoateți pentru început din alimentație lactatele, glutenul, grâul, ouăle, peștele, nucile și leguminoasele.
Expunerea controlată la soare și joaca în natură – mai mult decât necesare
Tulburare de deficit de natură este denumirea atribuită fenomenului care se petrece tot mai mult în rândul generațiilor de copii din ziua de astăzi. Dacă înainte, părinții nu mai știau cum să îi cheme acasă de la jocurile de pe stradă, în prezent se pare că telefonul, tableta și jocurile pe calculator au înlocuit orice formă de interacțiune în natură, de altfel extrem de benefică pentru buna creștere și dezvoltare a copiilor. Acestui aspect trist i se adaugă scăderea masivă a spațiilor verzi, mai ales în mediul urban, unde construirea zgârie-norilor și a clădirilor se află în plină expansiune. În plus, statul în casă nu necesită deplasare, este mai comod și nici nu este nevoie de cremă cu protecție solară, iar conectarea cu persoane din alte orașe și chiar țări poate fi făcută mult mai ușor.
Totuși, de ce să îi încurajăm pe copii să petreacă timp în aer liber?
- Pentru a-și lua doza necesară de vitamina D – soarele nu numai că ne ajută să avem mai multă energie, să avem o stare mai bună și un somn mai liniștit noaptea, dar oferă și aportul de vitamina D, hormonul indispensabil, mai ales pe perioada copilăriei.
- Pentru a li se dezvolta creativitatea și imaginația – natura poate să îi provoace pe copii să își creeze tot felul de povești, pornind de la fenomenele și la lucrurile pe care le observă.
- Pentru a fi mai încrezători în forțele proprii – joaca în natură ridică anumite provocări în unele situații, precum o baltă peste care trebuie să sari sau o plantă otrăvitoare pe care trebuie să o eviți, acest lucru creând în mintea copiilor senzația de responsabilitate și sentimentul de încredere atunci când reușesc să îndeplinească cu succes anumite activități, pe cont propriu.
- Pentru a se mișca – chiar și o plimbare scurtă este benefică pentru că pune sângele în mișcare, ca să nu mai spunem de multitudinea de jocuri pe care copiii le adoră, de la alergatul și ascunsul printre copaci până la culesul florilor. În acest mod, copiii își consumă energia într-un mod sănătos, sunt mai concentrați și mai atenți.
De reținut!
Copiii sunt o bucurie în viața noastră! În momentul în care primesc nutrienții de care au nevoie, petrec timp în natură și discutăm cu ei atunci când sunt triști, atât sănătatea lor fizică, psihică și emoțională, cât și sănătatea noastră, ca părinți, va fi una bună. Așadar, petreceți cât mai mult timp cu ei și ascultați-i, pentru că, uneori, sunt mai înțelepți decât noi, adulții.
Surse:
elsenutrition.com/blogs/news/nutrient-deficiencies-in-children-a-parent-s-guide
drjockers.com/childrens-health-challenges
childmind.org/article/why-kids-need-to-spend-time-in-nature