Dar ce sunt acizii grași esențiali și care este rolul lor în organism?
Acizii grași esențiali sunt grăsimi naturale pe care corpul nostru nu le poate produce. În schimb, acestea trebuie să provină din alimentele consumate sau din suplimente. Acizii grași esențiali fac parte din categoria grăsimilor polinesaturate și sunt considerați a fi nutrienți esențiali, absolut necesari supraviețurii organismului. Spre deosebire de alte tipuri de acizi grași pe care organismul îi sintetizează prin digestia grăsimilor, există două tipuri de acizi pe care nu îi poate produce: acidul alfa-linolenic (din grupa acizilor grași esențiali omega 3) și acidul linoleic (din grupa acizilor esențiali omega 6).
Acizii omega 3 se împart la rândul lor în acidul eicosapentaenoic (EPA) și docosahexaenoic (DHA), iar din categoria acizilor grași omega 6 fac parte acidul linoleic (LA), acidul arahidonic (ARA) și acidul gama linoleic (GLA).
Corpul nostru poate transforma acidul alfa-linoleic (ALA) în acizi esențiali EPA și DHA și acidul linoleic (LA) într-un acid gras omega 3 cu lanț mai lung (acid arahidonic), dar acest proces este totuși ineficient, deoarece aceleași enzime se ocupă de ambele categorii de acizi. Și cum majoritatea dietelor sunt mult mai bogate în omega 6, enzimele tind să se concentreze mai mult pe omega 6 decât pe omega 3. De asemenea, pentru a se realiza corect aceste transformări este nevoie de cantități suficiente de vitamina B1, B6, zinc și magneziu (dar știm deja că persoanele cu Hashimoto prezintă deficiențe…).
Acești acizi sunt esențiali pentru a diminua inflamația și autoimunitatea, pentru a menține sănătatea vaselor de sânge, pentru a sprijini regenerarea sănătoasă a pielii, pentru a da hormonilor precursorii de care au nevoie pentru a rămâne în echilibru și pentru a sprijini funcția sănătoasă a creierului și a sistemului nervos.
Importanța restabilirii echilibrului omega 3: omega 6
Organismul nostru are nevoie de un raport 1:1 de grăsimi esențiale omega 3 și omega 6 pentru o funcționare corectă. Din păcate, dieta noastră actuală nu respectă acest raport, balanța înclinând mult spre omega 6. Acest lucru este problematic, deoarece acizii grași omega 3 reduc inflamația, în timp ce acizii grași omega 6 pot favoriza inflamația. Inflamația are un rol protector în corpul nostru atunci când sistemul imunitar este în echilibru, dar în exces (așa cum este în condiții autoimune), poate fi problematică.
Dar nu toți acizii omega 6 sunt inflamatori: de exemplu, acidul gama linolenic, care se găsește în uleiul de luminița serii, ajută la menținerea pielii sănătoase și îi ajută pe cei care suferă de eczeme, psoriazis și scleroză sistemică. S-a constatat, de asemenea, că încurajează echilibrul hormonal feminin, reduce inflamația în caz de artrită și ajută la diverse probleme de sănătate, inclusiv depresie după naștere, sindrom de oboseală cronică.
Dezechilibrul în raportul omega 3:omega 6 are loc deoarece consumăm carne de la animale hrănite cu cereale, soia și alte alimente care nu fac parte din dieta lor naturală, pește din crescătorii, uleiuri procesate (inclusiv floarea-soarelui, soia, susan), margarină (poate acum nu o mai consumăm în cantitate așa de mare ca acum 10- 15 ani), alimente procesate: sosuri pentru salate, chipsuri, nuci prăjite, prăjituri, biscuiți.
O altă problemă a acizilor omega 6 o reprezintă faptul că pot oxida cu ușurință în celulele corpului, dar și atunci când sunt expuși la căldură sau lumină. Aceste grăsimi oxidate pot provoca și mai multe inflamații și mutații în celule, crescând riscul de cancer.
În general, acest dezechilibru extrem între omega 6 și omega 3 creează un mediu foarte inflamator, care joacă un rol în multe afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet, boli autoimune și afecțiuni care degenerează creierul.
Bun, am înțeles cum stă treaba cu acest dezechilibru. Următoarea întrebare este: ce facem ca să echilibrăm balanța?
Păi, începem să consumăm mai multe alimente bogate în omega 3 și în același timp reducem cantitatea de alimente bogate în omega 6. Din păcate, în acest context, nu ne putem baza pe puterea enzimelor corpului de a converti ALA în EPA și DHA și trebuie să consumăm mai mult pește sălbatic.
Dar ajungem la altă problemă: este dificil să găsim pește de captură, iar cei crescuți în ferme sunt hrăniți cu cereale, precum și alte alimente pe care peștele nu le consumă în mod normal. Și să nu uităm de antibiotice! Acestea sunt folosite pentru a evita îmbolnăvirea peștilor care sunt ținuți în țarcuri supraaglomerate.
Și ce se întâmplă cu toate aceste ingrediente artificiale și antibiotice? Vor contribui la încărcarea noastră cu toxine. Pentru a evita acest lucru este important să ne aprovizionăm din surse sigure.
Chiar dacă consumă pește și fructe de mare din surse sigure, cei care suferă de Hashimoto trebuie să fie atenți și la cantitatea de mercur care vine la pachet cu consumul de pește. Mercurul este toxic pentru creier, rinichi, ficat, inimă și sistemul nervos. De asemenea, poate perturba funcția tiroidiană. Persoanele care mănâncă în mod regulat pești cu conținut ridicat de mercur pot suferi leziuni ale sistemului nervos, precum și diverse simptome, inclusiv tulburări de somn, dureri de cap, oboseală, probleme de memorie și imposibilitatea de a se concentra.
Din fericire, pentru cei cu afecțiuni autoimune, precum Hashimoto, există o altă modalitate de a obține acei acizi grași care susțin sănătatea. Acea modalitate o reprezintă suplimentarea cu ulei de pește.
Dar care este de fapt rolul uleiului de pește în Hashimoto?
Datorită efectului lor asupra funcției imunitare, acizii grași omega 3 sunt deosebit de importanți pentru oricine are o boală autoimună precum Hashimoto. De fapt, multe boli autoimune se caracterizează printr-un nivel ridicat de interleukină 1 (IL-1) și leukotriene proinflamatorii LTB, produse de acizii grași omega 6.
În timp ce administrarea acizilor omega 3 sub formă de ulei de pește sau ulei de ficat de cod s-a dovedit a fi de ajutor într-o varietate de condiții autoimune, puține studii s-au concentrat exclusiv pe beneficiile acestora pentru problemele tiroidiene și Hashimoto. Un studiu pe rozătoare a constatat că o dietă pe termen lung bogată în omega 3 EPA a scăzut trigliceridele serice și colesterolul, îmbunătățind în același timp căile de semnalizare a hormonului tiroidian în ficat.
Un alt studiu a comparat numărul de anticorpi tiroidieni la femeile însărcinate și postpartum care au consumat pește gras cu un conținut ridicat de acizi omega 3 (cum ar fi sardinele) față de cele care au consumat peștele spadă. Nivelurile de anticorpi tiroidieni s-au dovedit a fi cele mai scăzute în grupul care a consumat sardine, sugerând că peștii grași cu un conținut ridicat de acizi omega 3 pot fi benefici pentru prevenirea problemelor tiroidiene autoimune după sarcină.
Chiar dacă majoritatea cercetărilor nu s-au concentrat direct pe beneficiile uleiului de pește pentru Hashimoto, multe studii susțin capacitatea acestuia de a îmbunătăți simptome și afecțiuni asociate cu Hashimoto.
Dar uleiul de pește nu ajută doar în cazul inflamației. Acești acizi grași pot ajuta și la gestionarea stresului oxidativ, care, adesea, este în strânsă legătură cu inflamația cronică la persoanele cu Hashimoto. Alte studii au arătat utilitatea uleiului de pește în scăderea stresului oxidativ și importanța lui în cazul bolilor cardiovasculare.
Alte beneficii ale uleiului de pește
Chiar dacă scăderea inflamației cronice și a stresului oxidativ ar trebui să fie motive suficiente pentru a folosi un supliment cu ulei de pește de calitate, în continuare găsiți și alte beneficii ale acestuia:
- Managementul durerii – durerea este un simptom primar experimentat de persoanele cu Hashimoto destul de frecvent, iar studiile arată că, comparativ cu ibuprofenul, EPA omega 3 ar putea reduce durerea artritică și ar putea fi o alternativă mai sigură la antiinflamatoarele nesteroidiene (diclofenac, acid acetilsalicilic, ibuprofen).
- Sănătatea creierului – senzația de ceață pe creier este un simptom comun la cei cu Hashimoto, iar acizii grași omega 3 oferă un puternic suport antiinflamator pentru creier. Suplimentarea regulată poate îmbunătăți performanța cognitivă, inclusiv memoria, concentrarea și abilitățile de învățare.
- Probleme de piele – femeile cu Hashimoto și alte afecțiuni autoimune au o probabilitate mai mare de a avea pielea uscată și ternă, erupții cutanate, urticarie, acnee premenstruală și umflături la nivelul feței, mai ales dacă nivelul de hormon tiroidian nu este optimizat. Acneea este o afecțiune inflamatorie, iar unele dovezi arată că suplimentarea cu ulei de pește poate îmbunătăți severitatea generală a acesteia, în special pentru persoanele cu acnee moderată până la severă. (Alte cauze ale afecțiunilor pielii la cei cu Hashimoto includ sensibilități alimentare, infecții Blastocystis hominis, reacții alergice la nichel și toxicități datorate produselor de îngrijire personală convenționale.)
- Sănătatea intestinelor – dovezile evidențiază că uleiul de pește are impact asupra compoziției microbiotei prin producerea de compuși antiinflamatori, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt. Multe afecțiuni intestinale asociate cu Hashimoto, inclusiv permeabilitatea intestinală, au o componentă inflamatorie, astfel, proprietățile antiinflamatorii și de susținere a peretelui intestinal ale uleiului de pește pot ajuta la îmbunătățirea acestor condiții.
- Funcția suprarenală – dezechilibrul suprarenalian poate iniția sau exacerba multe simptome care se suprapun cu cele specifice Hashimoto, inclusiv ceață mentală, o capacitate scăzută de a face față stresului, depresie ușoară, productivitate redusă, memorie slabă, senzație de copleșire și senzație de oboseală în ciuda somnului adecvat. Cercetările indică faptul că uleiul de pește poate ajuta la stabilizarea funcției suprarenale, în special în perioadele de stres.
- Sănătatea ficatului – toxinele mobilizate în ficat produc inflamație și, dacă nu sunt controlate, această inflamație poate duce la o exacerbare a simptomelor precum oboseala și durerile de cap. Uleiul de pește poate ajuta la scăderea acestei inflamații și poate susține un ficat sănătos.
Cum alegem un supliment de calitate?
Multe suplimente omega 3 conțin un raport aproximativ egal de EPA și DHA. Ambii acizi grași sunt critici din diferite motive. EPA are mai mult un efect antiinflamator, în timp ce DHA are cel mai mare efect asupra sănătății creierului. (Creierul are aproximativ 60% grăsime, o parte predominantă a acesteia fiind DHA.)
Atunci când alegem un supliment cu ulei de pește trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:
- Cantitatea de EPA și DHA per capsulă.
- Calitatea materiei prime – peștii de calitate slabă pot conține impurități care cresc riscul de intoxicare cu metale grele.
- Condițiile de depozitare a suplimentelor – metodele de depozitare necorespunzătoare care expun suplimentele la lumină, căldură pot duce la oxidarea suplimentului.
- Termenul de valabilitate.
Formulele de calitate conțin și antioxidanți, precum tocoferolii (vitamina E) pentru a proteja acizii grași omega 3 de oxidare.
O altă variantă o constituie uleiul de ficat de cod, care combină EPA și DHA cu vitaminele A și D, vitamine importante pentru cei cu Hashimoto.
Concluzii
Acizii grași omega 3 pot fi foarte benefici pentru cei cu Hashimoto deoarece pot reduce inflamația, pot regla sistemul imunitar și pot ajuta la prevenirea problemelor tiroidiene autoimune postpartum. Aceștia au fost, de asemenea, asociați cu îmbunătățirea sănătății creierului, gestionarea durerii, depresie, probleme ale pielii, sănătatea intestinelor, suprarenale și toxicitate hepatică.
În timp ce omega 3 poate fi găsit în fructele de mare, semințe de chia, semințe de in, nuci, frunze verzi, luând un supliment de ulei de pește de înaltă calitate sau uleiul de ficat de cod vă pot asigura niveluri suficiente de EPA și de DPA.
Sper că aceste informații vă vor ajuta în călătoria voastră și vă vor aduce cu un pas mai aproape de remisie.
Surse:
thyroidpharmacist.com/articles/fish-oil-for-hashimotos/
thyroidpharmacist.com/articles/10-most-helpful-diy-interventions-for-hashimotos/
drjockers.com/omega-3/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/